Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 23. 6. 2023.

| Društvo

Moguće poplave za vikend u Srbiji, MUP upozorio štabove za vanredne situacije da budu u pripravnosti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kisa, Nis, foto JV Ljubica Jocic
Na jugu se nepogode očekuju večeras i za vikend; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i s obzirom na poplave u proteklom periodu, MUP je preventivno upozorio lokalne štabove za vanredne situacije u celoj Srbiji da budu u pripravnosti i spremni za hitne reakcije. Vremenske nepogode na jugu zemlje očekuju se večeras, noćas i u subotu, kažu meteorolozi.

Prethodnih nedelja poplavljen je bio deo Prokuplja, ali i Medveđa, Vladičin Han i selo Mozgovo kod Aleksinca. Prema upozorenju RHMZ-a, reke na jugu ne bi trebalo da se izliju.

Međutim, večeras i noćas očekuju se pljuskovi, grmljavina, grad i jak olujni vetar, dok su za subotu najavljene grmljavinske nepogode na jugu, istoku i jugozapadu Srbije.

U zoni jakih pljuskova pašće 20-30 milimetara za kratko vreme, lokalno i više, a olujni vetar će biti jači od 20-25 metara u sekundi - upozoravaju iz RHMZ-a.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog zasićenosti zemljišta vodom, prosledio upozorenje svim gradonačelnicima, predsednicima opština, načelnicima upravnih okruga i komandantima štabova za vanredne situacije.

Sektor je prosledio upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanjesa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja - navode iz MUP-a.

Napominju da je neophodno zajedno sa nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama obaviti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama. Upozorenje RHMZ-a na snazi je od 22. do 25. juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: