Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 8. 5. 2023.

| Društvo

Mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja u Vranju - Otvorena linija za prijavljivanje problema

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Lokalna mreža za borbu protiv nasilja - Vranje
Od sutra linija za anonimno prijavljivanje problema, jedna od mera i pojačan psihološki rad sa decom; foto: Grad Vranje

Tragedije u Beogradu i Mladenovcu, u kojima je ubijeno sedamnaestoro dece i mladih okupile su i predstavnike Lokalne mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja u Vranju, koji su u proširenom sastavu - uz prisustvo direktora svih škola u tom gradu i zdravstvenih radnika, doneli niz mera od kojih se očekuje da suzbiju nasilje među decom. Neke od najbitnijih su uvođenje linije za anonimno prijavljivanje problema i pojačan pedagoško-psihološki rad sa decom.

Krajem prošle i početkom ove godine u Pčinjskom okrugu su prijavljena pet slučaja vršnjačkog nasilja za tri meseca, od toga tri među učenicima vranjskih osnovnih i srednjih škola, što je početkom februara pokrenulo i osnivanje Radne grupe za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Prve konkretne mere za prevenciju nasilja u tom gradu usvojene su tri meseca kasnije.

Jedna je od njih je da će učenici od sutra pozivom na broj 064 859 08 62 moći anonimno da prijave problem, a u svim školama će biti postavljene kutije za anonimnu prijavu problema sa kojima se učenici susreću.

Sve škole će do kraja nedelje održati sastanke Saveta roditelja, učeničkih parlamenata i roditeljske sastanke, na kojima će biti reči o problemu vršnjačkog nasilja - dogovoreno je na sastanku.

Sa decom će biti pojačan pedagoško-psihološki rad, a u planu su i intenzivnije sportske aktivnosti, poput organizovanja turnira u različitim sportovima, ne zbog razvijanja takmičarskog duha, već, kako je saopšteno, promocije zdravih stilova života.

Prema saznanjima Južnih vesti, na sastanku je pokrenuto i pitanje nepostojanja zabavnih programa, aktivnosti i sadržaja u gradu koji su namenjeni deci i mladima, u cilju kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena.

Podsetimo, prema istraživanju Udruženja “Naš svet, naša pravila” za prošlu godinu, čak 85% mladih u Vranju razmišlja o odlasku iz grada u potrazi za boljim životnim standardom, poslom bez partijskog zapošljavanja, zdravstvenom zaštitom, dalje od korupcije i kriminala, mobinga i nipodaštavanja na poslu.

Nešto više od 9% ispitanika svoje mentalno zdravlje procenilo je kao loše, a oko 30% mladih smatra da im je potrebna usluga psihologa, dok je 28% ispitanika odgovorilo da se ne osećaju bezbedno u svom gradu.

Inače, Radna grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja je formirana sa idejom da se akcenat stavi na prevenciju nasilja, a fokus bi trebalo da budu deca svih uzrasta, kao i njihovi roditelji i porodice.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Doktor

    23:39 // 8. 5. 2023.

    I šta ja imam od toga što ću da prijavim problem??????!?? Hoće li sud taj problem da reši ili će da ga osudi opomenom??????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: