Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 26. 1. 2017.

| Društvo

Muke Nišlija zbog neočišćenog leda na ulicama i trotoarima

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sneg
Dosadna zima nikako ne jenjava; foto: JV

Sneg koji od jutros provejava nad Nišom, prekrio je neočišćeni led na trotoarima, pa je šetnja gradom postala još rizičnija nego proteklih dana. Dok lekari imaju pune ruke posla zbog Nišlija koji padaju po klizavim ulicama i šetalištima, u JKP “Mediana” tvrde da intenzivno čiste i tamo gde ne bi trebalo, a u Komunalnoj policiji da kažnjavaju one koji ne uklanjaju led sa trotoara.

Za građane, zbog upornog januarskog mraza, svaki izlazak iz stana predstavlja pravo mučenje i strah da umesto u prodavnici ili na poslu, završe u Urgentnom centru.

U niškoj Klinici za ortopediju za RTS su rekli kako je hospitalizovano oko 1.800 Nišlija, čije noge, zbog leda, nisu ostale na zemlji, dok u niškoj Hitnoj pomoći kažu da, iako se uglavnom radi o lakšim povredama, svakodnevno intervenišu zbog velikog broja padova.

Samo u poslednja 24 sata, naše ekipe intervenisale su čak 4 puta na terenu, a bilo je i 6 ambulantskih hospitalizacija. Uglavnom su to neke manje povrede, uganuća i slično - rekli su u Hitnoj pomoći.

Problem je, navode u Hitnoj pomoći, i sa zaleđenim kolovozima, pa su u poslednje vreme česte i saobraćajne nezgode.


“Niš će da čiste i zatvorenici KP Doma”

kamioni cišćenje "Mediana" udružuje snage sa niškim osuđenicima; foto: JVPrilaze oko Hale “Čair”, Doma zdravlja, kao i Kliničkog centra, danas čiste 4 ekipe “Mediane”, kažu u ovoj firmi i dodaju da bi od sutra bi trebalo da im se u tome pridruže i osuđenici niškog zatvora.

Danas su angažovane ekipe tamo gde je velika cirkulacija ljudi, odnosno, zbog Dejvis kupa oko Hale “Čair”, kod Doma zdravlja i Kliničkog centra. Pošto ovde ne deluje ništa više: ni tečno posipanje hemikalija, ni so, ostalo je jedino da se ručno uklanja led. Zbog toga će verovatno već sutra tridesetak osuđenika niškog zatvora raditi na ovome -  rekli su u “Mediani”.

U "Mediani" ističu kako “po planu i programu”, čišćenje leda na ovim lokacijama nije njihova obaveza, već bi trebalo, kako kažu u ovoj firmi, da “svako čisti oko svog dvorišta”. Međutim, zbog velikog broja povređenih Nišlija, u “Mediani” kažu da “nisu mogli da sede skrštenih ruku”.


Kazne ne plaše Nišlije

Mnogo je onih kojima, čini se, led ne smeta, pa su čitavi nizovi kuća gotovo nepristupačni zbog debelog sloja leda ispred ulaza u dvorišta.

Ima takvih slučajeva i ispred niških lokala.

Ipak, u Komunalnoj policiji kažu da, kao što su i najavili, revnosno kažnjavaju sve one ispred čijeg ulaza potencijalno mogu da se dese povrede zbog poledice.


Dobra strana leda: Nišlije ne plaćaju parking

Veliki broj Nišlija vidi i dobru stranu u nemaru pojedinih ustanova, pa je tako nečišćenje parkinga, vozačima donelo besplatna parking-mesta. parkinzi Pojedini parkinzi skoro mesec dana "besplatni" jer su prekriveni ledom; foto: JV

Prvih dana kada su bile niske temperature nije se čistilo, a sada su radnici angažovani na uklanjanju snega sa parking-mesta. Parking se naplaćuje samo na očišćenim parkinzima na kojima je vidljiva horizontalna signalizacija - rekli su pre 2 nedelje u Parking servisu.

Pa ipak, u pojedinim delovima grada, čak i u samom centru, od tada sa parkiga nije razbijan led, što je onima koji su do sada mučili muku sa plaćanjem parkinga dobro došlo.


Od vikenda sve toplije i toplije

Pa čak i ako nadležne ustanove i nemarni građani ne stignu da očiste led sa trotoara i ulica, možda će se sam otopiti, jer u Meteorološkoj stanici Niš kažu da će od vikenda biti suvo i sve toplije vreme.

Danas pada sneg, od sutra je već suvo vreme, a temperature će iz dana u dan biti sve više i više. Biće hladno, ali od vikenda, sredinom dana,  Nišlije mogu da očekuju i temperature u plusu. Međutim, poboljšanje vremena će ići lagano, stoga ne očekujte ništa spektakularno - kažu u Meteorološkoj stanici.

Iako ova zima, kažu u Metorološkoj stanici, nije mnogo hladnija od uobičajene, kada se uporedi sa prethodnim zimama koje su bile znatno toplije od proseka, razlika je drastična.

Meteorolozi kažu da je ovo početak kraja jedne duge i dosadne zime i prema njihovim predviđanjima, Nišlije bi trebalo da zaborave na mraz, makar do kraja ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Invekta

    18:05 // 27. 1. 2017.

    Kad je ciscenje i uklanjanje snega sa trotoara u pitanju to je stvar organizacije, ukoliko gradjani nisu u mogucnosti da ga ociste zasto se ne angazuje privatna firma koja ce to uraditi.To gradjane ne bi puno kostalo.

    • mik

      10:13 // 28. 1. 2017.

      Zasto bi gradjani cistili trotoar koji nije oko njihove kuce? Sta je sa trotoarom gde nema ni kuca ni zgrada?

  • Bonnville

    09:14 // 27. 1. 2017.

    Kao što je to i slučaj sa psima lutalicama, pa se tuži grad kada se desi incident, tako treba tužiti grad i za svaku iščašenu ruku, slomljenu kost i uzeti im sve pare, ali iz njihovog džepa, a ne gradske kase. Ljudi, ako padnete i povredite se, podnesite tužbu. Kolektivnu, još bolje.

  • ***

    03:12 // 27. 1. 2017.

    Deo ulice koja se vodi kao D.Cvetkovica i izlazi na V.Tankosica je pod ledom debelim desetak centimetara.Ulica nema trotoar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: