Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 14. 7. 2022.

| Društvo

Muke onkoloških pacijenata u Nišu sa skupim i ne uvek dostupnim lekovima

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Iz kliničkog centra tvrde da pacijenti ne kupuju sami lekove; foto: JV

Neki od niških onkoloških pacijenata požalili su se na probleme sa nestašicom lekova, zbog koje su primorani da se sami snalaze i kupuju ih kako terapije ne bi izostale. Dok oni svedoče o problemima sa nabavkom i refundacijom troškova, iz Kliničkog centra i dalje tvrde da lekova ima i da ih pacijenti ne kupuju, jer je njihovo lečenje izuzetno skupo i o trošku države.

Iako citostatici ne bi trebalo da se nalaze u slobodnoj prodaji, neki od onkoloških pacijenata svedoče da su bili primorani da se snalaze i kupuju lekove kojih nema u Kliničkom centru Niš.

lek3 Lek košta više od 45.000 dinara; foto: JVU nezavidnoj situaciji našla se jedna pacijentkinja koja se leči o trošku države, ali čija porodica je za 3,5 miligrama “velcade” ili “vortemyel”, platila oko 45.000 dinara i još uvek ne zna da li će taj novac biti refundiran.

Lek se nalazi na B listi i njega čas ima čas nema u dnevnoj hematološkoj bolnici. Njega ne možete da kupite u apoteci, jer se on namenski uvozi samo za ljude koji boluju od te bolesti, ali u Nišu ima nekih apoteka gde možete da ga nabavite, kupite i primite tamo na klinici - svedoči porodica pacijentkinje.

lek Na osnovu potvrda, novac od kupovine leka se refundira; foto: JVKažu, da se i ranije dešavalo da leka nema, ali da su uz određene potvrde uspevali da refundiraju novac.

Oni vas ne pitaju odakle ste nabavili lek, lekar koji ordinira terapiju tog dana napiše da leka nije bilo u bolnici i da je zato kupljen. Sa tim papirom odete u apoteku hematologije, onda i oni potvrde i overe papir, pa sa tim idete u glavnu apoteku Kliničkog centra po još jednu potvrdu i na osnovu svih tih potvrda RFZO refundira - objašnjavaju.

Sada ipak nisu sigurni da li će im novac biti refundiran, ali kažu da su predali papire i da se čeka na odluku o povraćaju novca. lek2.1 Čeka se na odluku o refunadaciji; foto: JV

Sa problemom refundacije susreo se još jedan Nišlija koji navodi da su lekari zbog nedostatka hemioterapije, odnosno MTX ampule, odlagali terapiju vise od mesec dana, nakon čega mu je rečeno da može kupiti lek i da će mu kasnije uz račun novac biti vraćen.

Već sledece nedelje, javili su nam da možemo da kupimo, ali da je refundacija ukinuta. Sve je to bilo za očekivati, ali kada smo pre 2 nedelje kupili ampule i prva doza je primljena, šok je usledio tokom sledeće terapije kada je lekar rekao da je stigla direktiva o zabrani primanja terapije koju pacijenti sami kupuju - kaže Nišlija.

Kako je ostao bez refundacije novca i druge doze terapije, kaže da je sada primoran da čeka da lek bude dostupan.

lekovi Iz kliničkog kažu nema nestašice; foto: bol.rsIpak, sve ove navode poruču i direktorka Klinike za onkologiju Ana Cvetković i direktor Univerzitetskog kliničkg centra Zoran Perišić, a na portalu Javnih nabavki može se videti da je raspisan tender za nabavku "Lekova van liste lekova III", a koji su namenjeni pacijentima sa različitih klinika.

Dok direktroka Klinike ističe da nestašice nema i upućuje na Upravu za pitanja o nabavci lekova, direktor UKC-a, nezadovoljan pitanjima zaključuje da nije moguće da pacijenti kupuju sami lekove, jer je reč o skupim terapijama koje finansira država i kojih nema u slobodnoj prodaji.

Znači nema nestašica citostatika, niti bilo čega drugog u Kliničkom centru, dobili smo pravo i povlačimo na revers. Šta da kupuju pacijenti, kako da kupuju kada lekova ima? Hoćete li da me saslušate ili nećete, hoćete da mi veruje ili nećete? Citostatika na tržištu, ja ne znam da li to može da dođete u apoteku i kažete imate li malo citostatika, i drugo to je skupa terapija i nema razloga da ono što država obezbeđuje, neko kupuje - rekao je Perišić

Na insistiranje novinarke da ga upita za konkretne lekove koje su pacijenti kupovali, Perišić je spustio slušalicu, pa je tako javnost ostala uskraćena za potpuna objašnjenja i odgovore na pitanja da li je raspisana javna nabavka redovna ili se radi o lekovima koji nedostaju Kliničkom centru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tužno al istinito

    21:44 // 14. 7. 2022.

    Propast na svakom koraku. Običan narod uvek izvuče deblji kraj.

  • Limunko

    20:26 // 14. 7. 2022.

    Fond zdravstva je potvrdio da lekova za onloloske pacijente nema. Kardiohiruske operacije se odlažu a hitni pacijenti usmeravaju u Beograd jer tamo ima svega. Svima je jasno da sistem ne funkcioniše za običan narod, a bruka i sramota je da se citostatici mogu kupiti u apoteci, dok po Kraljevu presrecu i hapse glumicu zbog 1 tablete bensedina. Srbija počinje tamo gde zdrav razum završava.

  • Hanioti

    15:23 // 14. 7. 2022.

    KC u stanju potpunog raspada i haosa… pacijenti prepusteni sami sebi i svojim porodicama…. Ko pretekne pretekao je…. ali sve je u redu… kuca u Haniotiju i pogled na more opravdaju sve…. Naprednije biti ne moze….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: