Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 5. 4. 2013.

| Društvo

Muke sa maramicama u Đavoljoj Varoši

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
vezivanje-maramica-resize.jpg

Na lokalitetu Đavolje varoši kod Kuršumlije turisti su tokom prošle godine "okitili" drveće sa 20.000 maramica, podgrevajući verovanje da ovaj teren ima isceljiteljske moći.

Iako je u pitanju čisto sujeverje, čuvari ovog prirodnog fenomena, koji je bio u trci za sedam novih svetskih čuda prirode, imali su muku da oslobode drveće od maramica.

crkva-sa-drvećem-resize

Kako bi nadalje sprečili haotično vezivanje maramica, odlučili su da uvedu red. Tako su grane koje su morali da poseku, jer drugačije nisu mogli da se oslobode papirnatih i tkanih maramica, postavili ispred Crkve Svete Petke koja je na lokalitetu i obezbedili mesta za ovaj sujeverni običaj.

- Mi smo zaista prošle godine imali velike muke da odvežemo maramice i tako oslobodimo hrastove koji su bili opterećeni njima. Oduvek se verovalo da Đavolja varoš ima isceljiteljske moći i da je potrebno maramicu staviti na bolno mesto, pa je nakon toga vezati za drvo. Ipak sve do prošle godine bilo je samo sporadičnih vezivanja. Onda se ova pojava omasovila, a mi smo morali da zaštitimo prirodni fenomen - priča Radoje Stepanović, gradonačelnik Đavolje varoši koja posluje u okviru kuršumlijskog preduzeća A.D. Planinka.

On dodaje da poštujući turiste nisu hteli da bacaju maramice, nego su ih kako to običaj zahteva zakopavali.

- I kako bismo uredili taj haos, turistima dozvolili da veruju u izlečenje i istovremeno zaštitili spomenik prirode, angažovali smo krojačku radnju iz Kuršumlije koja pravi pamučne maramice, odnosno trake dužine 20 puta 5 santimetara, a koje smo postavili ispred crkve koja je na samom lokalitetu. Maramice su besplatne, a turisti mogu da daju dobrovoljni prilog za obnovu crkve ako žele, kada uzmu maramicu - pojašnjava on.

crkvište-sa-drvetom-resize

Kada se grane na kojima se vezuju maramice napune, po običaju, one se zakopaju u zemlju i "sa njima svačija muka će večno ostati duboko ispod zemlje".

- Obično ti prilozi prevazilaze vrednost maramica. Novcem se obnavlja crkva Svete Petke na lokalitetu, koja je sagrađena na temeljima srednjovekovnog hrama. Tako smo uredili haos koji je nastao, a koji nismo mogli sprečiti, jer ne možemo da idemo iza svakog turiste i obaveštavamo ga da nije umesno da vezuje drveće - dodaje Stepanović I napominje da su odštampali I upustvo koje obaveštava posetioce gde I kako da vezuju maramice.

Ovogodišnja sezona u Varoši počinje prvog aprila, ali gotovo svakog vikenda ima grupnih poseta. Samo prošle godine ovaj prirodni fenomen posetilo je 50.000 turista. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: