Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 23. 4. 2020.

| Društvo

Mural sa likom niškog hirurga Miodraga Lazića mladi oslikali u Inđiji

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Mural dr Lazic; foto: Strahinja Jovanovic
Mural na najprometnijoj raskrsnici u Inđiji; foto: Strahinja Jovanović

Nakon što su pročitali oproštajno pismo doktora Miodraga Lazića, koji je nedavno preminuo u Nišu, mladi iz Inđije odlučili su da oslikaju mural sa njegovim likom u Inđiji, na raskrsnici gde kažu da svakodnevno prođe na hiljade automobila. Ova grupa mladih ističe da su time hteli da mu se zahvale za sve što je učinio, jer je bio "neko ko je svoje lične interese stavljao po strani i bio spreman da da život za svoju zajednicu".

Umetnik Dejan Ivanovic Wuper oslikao je lik doktora Lazića u njegovoj poznatoj uniformi. Jedan od inicijatora akcije Strahinja Jovanović kaže da su izabrali da mural bude na trafo-stanici u Inđiji koja se nalazi na magistralnom putu Beograd - Novi Sad, gde dnevno prođe hiljade vozila. Mural dr Lazic 4; foto: Strahinja Jovanovic Mural na najprometnijoj raskrsnici u Inđiji; foto: Strahinja Jovanović

Uz mural našao se i deo oproštajnog pisma hirurga Lazića - "čast i ponos mi nisu dozvoljavali da se sklonim". Kažu da je oslikavanje trajalo jedan dan, od ujutru do početka policijskog časa, a mnogo građana Inđije se odazvalo da pomogne.

Njih nekoliko se javilo da donira ceo iznos, ali smo to odbili jer smo hteli da što više ljudi učestvuje. Na taj način hteli smo da ujedinimo zajednicu. I drago nam je da smo uspeli u tome - dodjae.

Mural dr Lazic 3; foto: Strahinja Jovanovic Mural na najprometnijoj raskrsnici u Inđiji; foto: Strahinja Jovanović Oslikavanje murala sproveli su mladi iz Pokreta "GrađanIN" koji postoji od početka marta, a Jovanović kaže da se dugo bavi aktivizmom i da mu je ovo najdraža akcija do sada i izazvala je najviše reakcija.

A doktor Lazić je svakako neko na koga treba da se ugledamo svi mi. Neko ko je svoje lične interese stavljao po strani i neko ko je bio spreman da da život za svoju zajednicu - ističe.

Iako nisu poznavali lično doktora Lazića i nisu mnogo znali o njegovim dobročinstvima, priča Jovanović, nakon njegove smrti i čitanja oproštajnog pisma odlučili su da organizuju akciju oslikavanja murala u svom gradu.

Verujem da je pismo pogodilo svakog ko ga je pročitao. Iako doktor nema toliko veze sa našim gradom, odlučili smo da mu se na taj način zahvalimo za sve što je uradio. S obzirom da je društvo veoma podeljeno, sada su mu preko potrebni heroji koji će ga makar na jedan period ujediniti. Sada smo pogođeni krizom izazvanom virusom korona, ali kada pandemija prođe ostaće kriza pravih vrednosti - priča Jovanović.

Podsetimo, pored brojnih Nišlija koji su se nakon smrti čuvenog hirurga oprostili od njega pesmom "Marš na Drinu" kako je i poželeo, širom Srbije i Republike Srpske čula se ista melodija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    17:53 // 23. 4. 2020.

    Bravo. Bio bi red da se oslika jedan mural u Nisu. U Duvanistu postoji veliki mural Novaku Djokovicu. Verujem da ima mesta i za Dr. Lazu.

  • Sablja 2

    17:24 // 23. 4. 2020.

    Bravo gospodo iz Indjije i HVALA ! Nas ,kvazi gradonacelnik, mora da pita Beograd, da li sme , al da ne zuri,za jedno 20 dana !

  • Garaza

    13:54 // 23. 4. 2020.

    Garaža na sprat?!? Najbolje je deo postojeceg parkinga KCa ograditi, nazvati imenom pokojnika i poceti sa naplatom! Sve ostalo je preskupo.!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: