Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 17. 6. 2021.

| Društvo

Mural zajedništva na zidu Narodnog univerziteta u Vranju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Mural - Narodni univerzitet
Akcenat stavljen na jedinstvo čoveka i prirode; foto: Narodni univerzitet

Polaznici Likovne radionice u Vranju zajednički su prošlih mesec dana radili na muralu posvećenom zajedništvu, a osvanuo je na zidu Narodnog univerziteta prekoputa Gradskog parka. “Građanske inicijative” koje su im dale ovaj zadatak nagradiće najzanimljivije fotografije Vranjanaca ispred murala, a konkurs je otvoren do 22. juna, kada će biti i svečano otvaranje.

Mural - Narodni univerzitet Naslikan na osnovu idejnog rešenja Nevene Micić; foto: Narodni univerzitet Vesna Marinković Stanković, koja vodi Likovnu radionicu u Vranju, kaže za Južne vesti da su na muralu radili svi polaznici, a na osnovu idejnog rešenja Nevene Micić. Napominje da su se potrudili da stave akcenat na jedinstvo čoveka i prirode.

Prikazane su dve ruke - jedna predstavlja prirodu i ona je zelene boje, druga predstavlja vodu, imamo i koru drveta. Naše viđenje zajedništva je jedinstvo čoveka i prirode, životinja, različitih doba starosti, različitih rasa, uverenja. Ruke su tako okrenute da bi pokazale da kroz ljubav i poštovanje možemo da se spasimo i spasimo planetu. Da pre svega shvatimo zajedništvo sa prirodom, pa tek onda sa nama samima, jer ako ne shvatimo tu vrstu ljubavi i potrebe za očuvanjem nismo ništa uradili. Imamo tu i dekicu koji nosi šahovsku tablu, majku sa detetom, čoveka sa sela, urbanog čoveka, boksera, različite vrste životinja… tako smo mi formulisali zajedništvo - kaže Marinković Stanković.

Inače, Likovna radionica u Vranju postoji već 22 godine, a ima polaznike svih uzrasta. Glavni fokus radionice je pripremanje prijemnih ispita za srednje škole i fakultete umetnosti, a do sada je 241 polaznik uspeo da upiše fakultet, što je i najveći uspeh radionice.


Slikom pored murala do nagrade

Mural - Narodni univerzitet Građanske inicijative nagrađuju najzanimljivije slike ispred murala; foto: Narodni univerzitet “Građanske inicijative” koje su inicijator “Murala zajedništva” nagradiće najzanimljivije fotografije Vranjanaca pored murala, a konkurs je otvoren do 22. juna u 12 sati, kada će biti i svečano predstavljanje.

Slikajte se sa nekim ispred murala i napišite u opisu fotke šta vas spaja - to može biti vama draga osoba ili neko koga ste tek upoznali. Nije važno da ćete se slikati sa jednom, dve ili više osoba, samo budite kreativni, a najzabavnije objave će biti nagrađene - saopštavaju iz Građanskih inicijativa.

Sliku je potrebno podeliti na nekoj od društvenih mreža i tagovati Građanske inicijative - Insta @gradjanske, FB @gradjanskeinicijative i TW @gradjanske, uz obavezno korišćenje #živimozajedno.

Proglašenje pobedničkih slika je u sredu, 22. juna, na svečanom predstavljanju "Murala zajedništva", a oni čije slike budu najbolje imaju šansu da osvoje polaroid kameru, bluetooth slušalice ili univerzalni wireless punjač za telefon.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: