Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 14. 12. 2015.

| Društvo

Murali sa likom Sremca i Pašića umesto sivih fasada

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
murali kreni
Lepi motivi umesto sivila; foto: FB KRENI - Konferencija kreativnih industrija

Da sive i fasade ušarane ružnim grafitima u Nišu zamene murali poznatih i značajnih Nišlija, poznatih istorijskih događaja i drugi simboli ovog grada - ideja je tima mladih i kreativnih ljudi koja je pobedila na konferenciji kreativnih industrija u Niš “KreNi”.

Plan je da, kako kažu mlade Nišlije iz pobedničkog tima, prvo organizuju online kampanju i putem društvenih mreža pozovu građane da predlože mesta na kojima bi murali bili naslikani.

Potom želimo da angažujemo mlade Nišlije, studente arhitekture, umetnosti i dizajna, i da im tako damo priliku da iskažu svoju kreativnost. U formi nekog konkursa pozvaćemo ih da daju svoja idejna rešenja. Zatim bi organizovali neku kampanju za prikupljanje novca za materijal i tražili sponzore - objašnjava Željko Radonjić, jedan od članova tima.

Ideja je, objašnjava Željko, da murali imaju edukativni karakter i šalju određenu poruku, da se njima skrene pažnja na neki problem, kao i na značajne ličnosti i događaje iz Niša. murali-kreni-konferencija Ideja je da nacionalističke i druge grafite mržnje zamene murali sa značajnim ličnostima i jakim porukama; foto: FB strana KRENI - Konferencija kreativnih industrija

Recimo, jedna od ideja je da se oslika susret Barbarose i Stefana Nemanje, Nikola Pašić koji potpisuje Nišku deklaraciju, scena iz Čegarske bitke, kao i Sremac i druge poznate Nišlije. Želja nam je i oplemenimo okruženje najmlađih i oslikamo škole i Dečiju kliniku - kaže Željko.

Dodaje da je plan da murali oslikaju nešto što je specifično za Niš, kako kroz ličnosti i istoriju, tako i što će predstaviti, recimo, “Nišvil” i Filmske susrete.

On kaže da su već počeli da se raspituju kakve su zakonske procedure i koje su dozvole potrebne za oslikavanje fasada stambenih zgrada, kao i zidova škola i drugih ustanova.

Želja nam je i plan da ideje koje bismo osmislili sa umeticima, dizajnerima i arhitektama, budu završene u januaru, da krenemo u proceduru dobijanja dozvola i kampanju, a da se sa oslikavanjem krene na proleće jer ionako to nije baš izvodljivo dok su niske temperature - objašnjava jedan od članova pobedničkog tima.

kreni konferencija KreNi je okupio 12 predavača, 6 mentora; foto: FB KRENI konferencija kreativnih industrijaPored Željka, koji je student Ekonomskog fakulteta, pobednički tim koji je osmislio ideju da gradsko sivilo zamene murali čine Stefan Igić, student Fakulteta zaštite na radu, Nikola Ilić, učenik Gimnazije “Bora Stanković” i Stefan Jovanović iz ETŠ “Nikola Tesla”.

Ova ekipa okupila se na “KreNI” konferenciji sasvim spontano - tako što su njeni članovi bili među najboljima na radionicama.


“KreNi” konferencija podstakla ideje

Konferencija “KreNi”, koju je protekle nedelje organizovala niško udruženje “Mladi ambasadori”, okupila je oko 100 mladih Nišlija koji su prisustvovali radionicama filma, fotografije, arhitekture, advertajzinga, dizajna i IT-a.

Od svojih predavača dobijali su zadatke koje su morali uspešno da reše, kako bi se uvstili u najbolje koji idu do samog finala konferencije. Formirani su timovi, a ideje i problemi koje su finalisti želeli da reše su se nizali - kažu organizatori konferencije.

Na samom kraju, predstavljeno je pet projekata, a glasanjem je odabran pobednički tim.

U finalu se, osim pobedničkog projekta “OslikaNi(š)”, našla i ideja “Fuse” - stvaranje platforme na kojoj bi se predstavljali mladi neafirmisani muzičari, kao i projekat “Kreativna revolucija” čija je glavna ideja da se napravi mreža biciklističkih staza u Nišu.

Među pet najboljih našla se ideja “Sharing centar” koja podrazumeva stvaranje web platforme na kojoj bi bile predstavljane biografije studenata i profili kompanija kako bi došlo do njihovog umrežavanja. Tu je i projekat  “QT club” - formiranje prostora gde bi se okupljali mladi ljudi, dobijali kvalitetan sadržaj i mogli da organizuju sopstvene događaje.

Kako objašnjavaju u “Mladim ambasadorim”, svih pet timova koji su ušli u finale konferencije dobili su donacije, tako da će svih pet ideja biti realizovano.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: