Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 21. 4. 2017.

| Društvo

Musliju bi da se sa Albanijom i Kosovom ujedini i Preševska dolina

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, B92, Kurir, Preseva jone
musliju
Separatističke izjave Muslijua; foto: JV arhiva

Šef Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuz Musliju podržao je eventualno ujedinjnje Albanije i Kosova, ali je rekao da ono nema smisla ako im se ne pripoje i Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ivica Dačić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Musliju je svoju izjavu o ujedinjenju prvo dao lokalnom listu Preseva jone i tu je naglasio da “Beograd treba da bude zahvalan, jer Albanci ne traže i Niš”.

Bez Niša, ovo nije Velika Albanija i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline - rekao je Musliju.

Lider Albanaca sa juga Srbije kaže da je besmisleno da se ujedinjuju Kosovo i Albanija bez Preševske doline.

Mi smo ratovali i sama borba Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe je imala za cilj da realizuje takav poduhvat - rekao je Musliju, a prenosi B92.

On je više puta nazvao Preševsku dolinu istočnim Kosovom i podsetio na refrendum iz 1992. godine kada su se Albanci sa juga Srbije izjasnili “da će tražiti ujedinjenje sa Albanijom i Kosovom ako dođe do promene granica i teritorija”.

Podsetimo, nedavno je predsednik Albanije Edi Rama rekao da će, ukoliko njegova država ne može brzo u Evropsku uniju, tražiti ujedinjenje sa Kosovom kako bi zajednički ubrzali taj proces.

To je pozdravio i kosovski predsednik Hašim Tači.


Dačić: Albanski političari glavna pretnja miru i stabilnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će EU, SAD i Velika Britanija biti direktno odgovorni za posledice ukoliko ne reaguju na izjave albanskih političara o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Koordinirane izjave ‎Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir. Hoće li EU, SAD, Velika Britanija progovoriti? Ako to ne učine i ovoga puta, kad je velika Albanija stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice - rekao je Dačić.

Njegov kolega iz Vlade Srbije Rasim Ljajić, kako piše Kurir, rekao je da su to utopističke izjave i da ih je najbolje ignorisati.

Nije ni prvi ni poslednji put da tako nešto izgovara. Najbolja reakcija je da se potpuno ignoriše. On priželjkuje da se reaguje da bi na sebe privukao pažnju - rekao je Ljajić.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suazana Paunović rekla je da Muslijua treba podsetiti “da su ratovi završeni”.

Javio se na Tviteru i predsednički kandidat i bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je podsetio na njegovu izjavu od pre nekoliko nedelja koju je izgovorio ispred niškog Narodnog pozorišta kada je rekao da je auto-put od Niša do Drača put Velike Albanije.

Pre nekoliko nedelja su me žustro napali, jer sam rekao da ideja o stvaranju Velike Albanije nije prošlost. Ne znam da li i dalje tako misle - napisao je Jeremić na Tviteru.

Podsetimo, on je tada rekao da treba graditi Moravski, a ne koridor Velike Albanije kojim bi “oni dolazili da kupuju naše kuće i stanove”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    23:19 // 21. 4. 2017.

    G-dine Musliju, Smem li da komentarišem vaše planove? Možda tom željom, odnosno pitanjem ugrožavam vaš "životni prostor"? Čudno vreme došlo. Bog će ga znati.
    Al' bih, ipak, da vas pitam, - da li ste čuli za planinu Prokletije? Ako je neki krš, može li se učiniti pitomijom, pa ravnom, kao Kosovo Polje?

  • Nislija86

    15:17 // 21. 4. 2017.

    Hapsi :)

  • Dragan,Niš

    12:29 // 21. 4. 2017.

    Ma dajte mu neko poslaničko mestu ili ministarsku fotelju,makar i bez porfelja a mi će mo u Nišu da čekamo Ramu na otvaranju autoputa Niš-Priština-Tirana!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: