Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 25. 4. 2022.

| Društvo

Muzej u Leskovcu tužbe zaposlenih mora da plati oko 3 miliona, sumnjivi i ugovori sa advokatima

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Narodni muzej Leskovac foto: M. M. / JV
Ugovori sklapani bez tendera; foto: M. M. / Južne vesti

Da se leskovački Muzej godinama unazad susreće sa velikim brojem tužbi zaposlenih već je poznato, a zbog izgubljenih sporova ta ustanova mora da plati skoro 3 miliona dinara. Zaposleni koji su imali sudske sporove sada tvrde i da su na ročištima učestvovale advokatske kancelarije angažovane od bivše direktorke Mire Ninošević, a koje su od Muzeja dobijale velike svote novca i sve to bez sprovedenog tendera.

Prema zvaničnim podacima do kojih su Južne vesti došle, od 2011. godine do prošlog februara pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika, a najčešći razlozi za tužbe bili su nezakoniti aneksi ugovora, ali i mobing bivše direktorke Mire Ninošević.

Zaposleni koji su imali sudske sporove tvrde da su se na suđenjima i saslušanjima, pored pravnika Muzeja, nalazili i advokati iz privatnih kancelarija, koji su za to što su branili tu kulturnu ustanovu, kako kažu, uzimali veliki novac, kao i da tender nije bio raspisan.

Predstavnici advokatskih kancelarija uvek su bili na ročištima. Za to su prema našim saznanjima uzimali velike pare, a naravno da se o tome ništa ne zna, jer bivša direktorka nije sklapala ugovore, a tenderi nisu sprovođeni. Pričaju sada da je reč o nekih 50.000 dinara, ali to je smešno. Znate koliko ljudi je tužilo i kolike su advokatske usluge, te možete da zamislite koliko je sve to plaćano - kaže jedan od zaposlenih.

Muzej Leskovac Novi direktor tvrdi da se radi o konsultanskim ugovorima; foto: M. M.On ističe i da je situacija u kolektivu mnogo bolja od kako je direktorsko mesto novembra prošle godine zauzeo Nebojša Dimitrijević. Upravo novi direktor odgovara da se ceo proces ugovora sa advokatskim kancelarijama istražuje, ali dodaje i da je cifra za te usluge po papirima koje mu je dostavio pravnički tim mnogo manja, te da zbog toga tender nije raspisan.

Veliki broj tužbi niko ne spori, sigurno da je to opterećenje, jer se radi od pa skoro 3 miliona koje moramo da platimo ili smo platili. Što se tiče konkretno ovoga, ja sam dobio ugovore koji su zaključeni i vrednost tačno iznosi 50.250 dinara. To su, kako je meni objašnjeno, bile konsultanske usluge. Suma nije velika, pa tender zbog toga nije sproveden - kaže Dimitrijević.

S obzirom na to da zaposleni tvrde da je ”astonomske” ugovore sa advokatskim kancelarijama sklapala bivša direktorka Mira Ninošević, pokušali smo da dobijemo i njen odgovor, ali optužbe bivših kolega nije želela da komentariše.

Nemam ništa i ne želim da bilo šta kažem - rekla je Ninošević.

Podsetimo, kada su novinari Južnih vesti itraživali broj tužbi, Ninošević o tome nije želela da govori, već je tada tražila da se piše o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    11:44 // 26. 4. 2022.

    Žena je uništila međuljudske odnose stvarajući, odnosno kupujući verne podanike. Svi koji imaju pameti da joj se ne uliziju su njeni protivnici.Potrošila je na zastupanje advokata odnosno, jedne skupe advokatske kancelarije 1.250.000 din.

  • Bata

    17:35 // 25. 4. 2022.

    Istina za to ne treba tender. Gradsko pravobranilaštvo je po zakonu trebalo da zastupa a ne grad da plaća advokate. Treba pitati gradonačelnika zašto

  • Igor

    16:46 // 25. 4. 2022.

    Za advokatske usluge se tender i ne raspusuje izuzete su od raspisivanja tendera.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: