Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:58, 24. 4. 2024.

| Društvo

Muzička dvorana u Nišu - staro obećanje, nova lokacija, traga se za idejnim rešenjem

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Vizantijski bulevar
Nešto više od mesec dana pred lokalne izbore; ilustracija; foto: Nikola Đukić

Koncertna dvorana, koja je najpre trebalo da bude na Bulevaru Nemanjića, kod Delte, biće na Vizantijskom bulevaru, kod Rode, gde je pre više od deset godina najavljivana sportska dvorana "Car Konstantin". KLER je raspisao konkurs za idejno rešenje, nešto više od mesec dana pred izbore, a za najbolju ponudu nagrada je 700.000 dinara. O rokovima izgradnje i ceni radova - nema informacija.

Još 2013. godine tadašnji direktor Direkcije za izgradnju Niša Branislav Jovanović rekao je da je u toku postupak za dobijanje lokacijske dozvole za izgradnju arene u Duvaništu i da će ona koštati oko 15 miliona evra. Zoran Perišić, koji je tada bio gradonačelnik, rekao je nakon toga da Nišu ne treba takva arena.

Pet godina kasnije, u vreme Darka Bulatovića, gradska vlast najavljuje muzičku dvoranu na Bulevaru Nemanjića, pored nekadašnje garaže Niš ekspresa, na prostoru gde je sada park. Održan je i konkurs za idejno rešenje, na koji je tada stiglo deset predloga. Vlast sa Draganom Sotirovski na čelu odustaje od toga.

Više od deset godina nakon najave sportske arene i šest godina nakon najave muzičke dvorane, ništa od toga u Nišu nije izgrađeno.

Nešto više od mesec dana pred lokalne izbore u tom gradu, Grad "reciklira" stara obećanja i ponovo raspisuje konkurs za idejno rešenje za dvoranu, višenamensku, za koncerte, pozorišne predstave, operu, balet i filmske projekcije, ali i sa spratom za niški Fakultet umetnosti.

Dvorana bi trebalo da ima hol sa prostorom za izložbe i prezentacije, višenamensku salu sa oko 2.000 mesta, scenski prostor sa oko 1.000 mesta za koncerte, pozorišne predstave, operu, balet i filmske projekcije, rupu za orkestar za najmanje 50 muzičara, kongresnu salu sa oko 600 mesta i još jednu višenamensku salu za skupove i kamernu scenu sa oko 150 mesta.

Zahtev je da se idejnim rešenjem predvide i prostori za garderobu i za smeštaj scenske opreme, zatim lift za teške muzičke instrumente, administrativni i tehnički blok, pres-centar, mali smeštajni kapacitet, sprat za Fakultet umetnosti u Nišu, garaža i parking mesta.

Što se tiče same izgradnje, iz KLER-a napominju da je moguće da se ona odvija u fazama, a arhitektura bi trebalo da bude savremena.

Svaki kandidat konkursa mora da poseduje licencu Inženjerske komore Srbije ili Ministarstva. Najbolje idejno rešenje biće nagrađeno sa 700.000 dinara, dok je druga nagrada 500.000, a treća 300.000 dinara u neto iznosu. Kako je istaknuto, taj novac obezbeđen je u budžetu Niša za 2023.

Koliko će dvorana koštati - još nije poznato, a nema ni informacija o rokovima. Istaknuto je samo da je 5. jul rok za prijave na konkurs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PA bacena koska

    09:34 // 25. 4. 2024.

    Kako li im ne dosadi :(

  • Sale

    09:29 // 25. 4. 2024.

    A,zašto ne bude kod "Delte"?Ljudima su u ime tog projekta prisilno otkupili placeve,zbog investicije u "javnom interesu",i protestvovali su zbog toga,seća li se neko ?

  • Deza vi

    07:25 // 25. 4. 2024.

    Kada hocete neko zemljiste da uzmete po bagatelnoj ceni, proglasite to da je od javnog interesa…npr: Koncertna dvorana…pre Delte, planirano je da bude tamo na Keju gde je izgradjen stambeni kompleks…vlasnici zemljista mora da vam prodaju…ako ne zatezete kao neko kod Delte… i uzmete zemljiste… a Koncertna dvorana ceka do neke druge interesantne lokacije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: