Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 1. 12. 2022.

| Društvo

NATO im srušio staru, država novu kuću u Šumatovačkoj, a sad im traže 1,5 miliona za troškove rušenja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
stojiljković šumatovačka
Stojiljković traži pravdu: Foto: JV

Porodici Stojiljković iz Šumatovačke u Nišu, kojoj je NATO srušio staru, a država novu kuću, ima još jedan problem - pokušavaju da im naplate 1,5 miliona dinara kao troškove rušenja, pa tako penzionerki Radmili Stojiljković godinama odbijaju i do dve trećine penzije, usled čega joj za život ostane 7.000 dinara mesečno, objašnjava advokat porodice Saša Milosavljević. U izveštaju veštaka, u koji je redakcija Južnih vesti imala uvid, piše da je Radmilin dug ne prati fakture i zapisnike, ali joj, ipak, novac skidaju s računa.

Nakon pisanja Južnih vesti o porodici Stojiljković iz Šumatovačke ulice, koji skoro dve decenije imaju problema da legalizuju i obnove kuću srušenu u NATO bombardovanju, Saša Milosavljević, advokat bračnog para Dejana i Silvane Stojiljković, rekao je da se, na osnovu faktura firme “Articon” DOO iz Niša, Dejanova majka Radmila Stojiljković duži za milion i petsto hiljada dinara, koji joj se godinama odbijaju od penzije.

Saša Milosavljević rekao je da je firma koja je rušila objekat u Šumatovačkoj dostavila do sada 6 faktura i po njima naplatila svoje usluge od Grada, koje se Radmili Stojiljković, kao investitoru, i dalje naplaćuju preko penzije, a kako je rekao, oduzimaju joj dve trećine penzije za usluge koje nisu izvršene.

Veštak je našao da 3 fakture, koje su naplaćene, a nema ih u predmetima i ne prate pravno stanje. Svaki zapisnik o rušenju mora da prati jedna faktura. Ovde se ispostavilo da je nekoliko faktura naplaćeno i da ne prate zapisnike da su nastupili na terenu. Ovo nisu naivne stvari, pojavio se višak novca koji se potražuje, a nema faktura koji to prate i pokrivaju - rekao je advokat porodice.

Naporima advokata doneto je rešenje da se rušenje prekine i ne sprovodi do daljeg, međutim, prema rečima porodice i advokata krenuo je novi pritisak na Inspektorat da se proces pokrene ponovo.

Mi smo podneli tužbu za poništaj rešenja o rušenju i trenutno je predmet pred Upravnim sudom, koji ima rok od 8 dana da donese meru ili odbije ukoliko je neosnovana, ali to je jedan od načina da sprečimo rušenje ostatka. Postoji toliko starih objekata po gradu koji se urušavaju i realna su opasnost po građane, to ne sklanjaju a hoće pošto-potom da sklone ovaj objekat koji ne smeta nikome i koji je, što je najbitnije u procesu legalizacije - nastavio je Milosavljenić.


“Neko je hteo da naplati više, a ko mu je to omogućio?”

papiri šumatovačka Kažu da je rušenje bilo nelegalno; Foto: JV S obzirom na to, kako je advokat rekao, rešenje o izvršenju je pravosnažno, višak novca koji je Radmili skidan od penzije, moći će jedino tužbom da potražuju ukoliko se ispostavi da je bilo nezakonitosti prilikom naplaćivanja.

Što se mehanizama za prinudnu naplatu faktura tiče, ne možemo ništa, rešenje o izvršenju je pravosnažno, mi možemo tužbom da potražujemo nadoknadu štete ukoliko se ispostavi da je tu bilo nezakonitosti, a bile su, jer je neosnovano naplaćeno. Nažalost, Upravni sud nije toliko ažuran, ali nadam se da će u ovom predmetu biti mnogo brži, kako bismo sprečili rušenje preostalog dela objekta - rekao je.

Silvana Stojiljković kazala je da njenoj svekrvi nakon što skinu dve trećine penzije, za život ostane svega 7 hiljada dinara, i pomenula da, iako, od pre nekoliko meseci skidaju samo trećinu i dalje ne ostaje dovoljno novca za normalan život.

Mojoj svekrvi su do pre nekoliko meseci oduzimali dve trećine penzije, sada je kao smanjeno na trećinu, ali šta je sa svim ostalim godinama. Ispalo je da su oni nas 5 ili 6 puta rušili, ali ovo nije hotel Ambasador, pa da za jedan sprat koji je srušen dolaze 5 puta. Na osnovu tih faktura iznos koji plaćamo je million i petsto hiljada dinara, a vrednost tog sprata nije bila tolika, a kamoli da rušenje košta toliko - rekla je Silvana Stojiljkovič.

Situacija je, prema rečima advokata, postala teška kada se njihov prvi komšija upisao u Katastar kao suvlasnik parcele i objekta, a zatim vršio pritisak na Građevinsku inspekciju da se što pre krene sa rušenjem objekta za koji je Radmila Stojiljković imala urednu dokumentaciju.

Katastar je upisao Jovicu Milivojevića kao suvlasnika placa i objekta, a on to ne može da bude, jer on nije kupio plac, ali mu je Katastar dao aktivnu legitimaciju da učestvuje u postupku oko legalizacije i da se kao suvlasnik na parceli protivi izgradnji objekta. Radmila je imala svu dokumentaciju, idejni projekat i taj objekat bi bio legalizovan na vreme da nije bilo Jovice Milivojevića kao trećeg lica koji se umešao tu i prekinuo legalizaciju. On sada i dalje insistira i kampuje u Građevinskoj inspekciji i tako vrši pritisak da se sruši ostatak objekta - rekao je advokat Saša Milosavljević.

kuća šumatovačka Kuće nema; Foto: JV Prema Milosavljevićevim rečima, Grad nije smeo da potražuje ništa od Radmile pre nego što se utvrdi koliko je faktura izdato i koja je realna cena, te upitao ko je hteo da naplati više i ko mu je to dozvolio.

Dejan i Silvana Stojiljković rekli su da se plaše koliko će, posle poslednjeg rušenja, biti potraživanje Grada prema njima, i rekli da u gradu postoji mnogo više objekata koji su veća opasnost po Nišlije, kao i to da trpe velike pritiske “jer ispada je naša kuća od najbitnijeg značaja za ovaj grad”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    12:03 // 13. 9. 2023.

    Uprava je odavno OGREZLA U KRIMINALU (koreni su veoma duboki i čvrsti), i to psihopatološko stanje se brižljivo neguje neskrivenim uticajem spoljnog faktora.

  • Sz888

    17:33 // 1. 12. 2022.

    Niste objavili komentar u kome sam napisao da je ovim ljudima porušen objekat, dok objekat "Nišlijske mehane" niko ne sme da pipne, uprkos tome što je bespravno izgradjen i ima rešenje o uklanjanju!

  • Steva

    14:52 // 1. 12. 2022.

    Pa gospodine da li si ti ubedio svoje penzionere kako da ne glasaju, ili te baš briga?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: