Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:01, 18. 12. 2020.

| Društvo

NKD: Civilni sektor i građani isključeni iz rada na Planu razvoja Niša

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
1-6
NKD hteo, ali nije pozvan da učestvuju u izradi plana; foto: Vanja Keser

Povlačenje nacrta Plana razvoja Niša za period 2021-2027 sa javne rasprave, kao i početak izrade novog, ali u skladu sa važećim zakonima i propisima, zahtev je Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ali i njenih partnera iz Niša. Primedbe i pitanja u vezi sa izradom ovog dokumenta uputili su Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a odgovore očekuju.

Da je čitav proces izrade jednog od najznačajnijih strateških dokumenata Niša bio netransparentan i pun iznenađenja, iako je civilni sektor želeo da bude deo procesa, ukazuju iz NKD-a, organizacije koja je i sama želela da učestvuje u izradi dokumenta.

20 organizacija civilnog društva, a među njima i NKD, koje su podnele kandidaturu i bile izabrane da budu članovi tematskih radnih grupa u okviru izrade Plana razvoja, kako kažu iz ove organizacije, su očekivale da će postupak biti sproveden na transparentan i inkluzivan način, u skladu sa zakonskom obavezom organa jedinice lokalne samouprave.

U potpunosti posvećeni osnovnim postulatima koji su naglašeni u samom predlogu Nacrta gde se navodi da se Plan razvoja grada ne može uspešno sprovoditi ukoliko ne budu uključena sva tri sektora: javni, civilni i privatni, ali i građani kao pojedinci, članovi radnih timova iz OCD bili su spremni da u skladu sa zakonom učestvuju na radnim sastancima gde bi aktivno radili na kreiranju elemenata Plana razvoja grada Niša za period 2021-2027 - saopštavaju iz NKD-a.

Umesto toga, desilo se nešto drugo - 14. decembra stigao je poziv svim zainteresovanim strankama da daju svoje predloge, primedbe i sugestije na već završen Nacrt Plana razvoja grada Niša, a prethodno, kako objašnjavaju iz NKD-a, niko od predstavnika organizacija civilnog sektora u radnim grupama nije imao priliku da učestvuje u izradi tog dokumenta na zakonom propisan način.

NKD je kontaktirala većinu članova OCD odabranih da budu deo tematskih radnih grupa i nema dokaza da je bilo koja od njih dala svoj konkretan doprinos u izradi ovakvog Nacrta. Zašto je najvažniji dokument razvoja grada urađen uz očigledno zanemarivanje učešća OCD koje su izabrane da učestvuju u izradi Plana na osnovu Javnog poziva OCD za podnošenje kandidature za članstvo u Tematskim radnim grupama? - pitaju u ovoj OCD.

Kažu da zabrinjava pokušaj obmanjivanja javnosti kroz izjave da su "koordinacioni tim, radne grupe i radni podtimovi okupili veliki broj stručnjaka i eksperata u navedenim oblastima, koji su kroz veći broj radnih sastanaka formulisali nacrt Plana razvoja grada Niša za period 2021-2027".

Od nadležnih traže odgovore na pitanja koji je to "veći broj radnih sastanaka“ bio, kada su održani, koliko članova OCD je učestvovalo na njima, koji predlozi su tada dati od strane OCD, koji od njih su usvojeni, a koji nisu, uz detaljna obrazloženja za svaku odluku.

Javna rasprava od samo tri dana je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi, dodaju iz NKD-a, koji propisuje rok za trajanje javne rasprave od minimum 20 dana, a izgovori da je potrebno pod hitno usvojiti Nacrt do kraja decembra 2020. godine nisu utemeljeni u činjenicama, smatraju.

Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije je 30. decembra 2019. izabran da implementira ovaj projekat, na osnovu Poziva za dostavljanje ponuda za pružanje specijalizovanih konsultantskih usluga u pripremnim radnjama za otpočinjanje procesa izrade Plana razvoja grada Niša 2021-2027 od 05. novembra 2019. Pitanje zašto proces izrade Nacrta nije započet na vreme, kako bi bilo vremena da se u skladu sa zakonom kreira ovaj najznačajniji planski dokument, nije moguće opravdati izborima i pandemijom korona virusa - saopštavaju iz NKD-a.

Iz ove organizacije podsećaju da je izrada prošlog Plana razvoja, 2007. godine trajala više od godinu dana i da je tada samo javna rasprava trajala duže nego što je trajala izrada sadašnjeg Plana.

Dodaju da je sprovođenje javne rasprave u suprotnosti sa više dokumenata - Zakonom o državnoj upravi, Zakonom o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, važećom Strategijom reforme javne uprave, pratećim Akcionim planovima, međunarodnim standardima i postavkama koje je Republika Srbija prihvatila u procesu pridruživanja u okviru Poglavlja 23 i 24.

Primedbe i pitanja iz saopštenja, Nacionalna koalicija za decentralizaciju uputila je Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Saopštenje NKD-a podržale su i niške članice - Media i reform centar, Proaktiv i Odbor za ljudska prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki Niš

    09:14 // 19. 12. 2020.

    A kada je neka sekta uključila javnost za potrebe svog delanja?
    Igraju se našim parama , prinose nas kao žrtve svom ,,vrhovnom bogu,, a mi cutimo!
    I da se razumemo... na jedna sekta nije sklonjena mirnim putem....na žalost!

  • Borko

    20:58 // 18. 12. 2020.

    Auu, da nije ovde u pitanju Kori Udovički i njen "CEVES" ili EIT Climate-KIC?

  • Mara

    20:45 // 18. 12. 2020.

    Normalno kako glavni narede

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: