Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 20. 8. 2021.

| Društvo

NKD: Izmene urbanističkog plana Niša koje predviđaju "oblakodere" u korist privatnih interesa, a ne Nišlija

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
grad
Da li znate da će se graditi oblakoderi u vašem komšiluku, pitanje je koje postavlja NKD Nišlijama; foto: NKD

"Da li znate da će se graditi oblakoderi u vašem komšiluku?" - pitanje je koje iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju postavljaju Nišlijama, a nakon Nacrta trećih izmena generalnog urbanističkog plana Niša. Navode da su predložene izmene plana, koje predviđaju da zgrade imaju 15 spratova, korisne za privatni, a ne opšti interes građana, zbog čega pozivaju Nišlije da učestvuju 1. septembra u javnoj raspravi.

Pre dve nedelje objavljen je Nacrt izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana Niša, a iz NKD-a pitaju zašto građane niko nije pitao žele li, kako kažu, urbanističku estetsku operaciju grada, kao i koliko Nišlija zna da će im se, usled tih izmena, u mirnom komšiluku graditi zgrade od 15 spratova.

Građani koji su videli predložene polujavne izmene Generalnog urbanističkog plana (GUP) imaju zebnju da će sve biti nastavak građevinske politike koju viđamo širom Srbije – od Zlatibora, preko Beograda, do Novog Sada. Takva građevinska politika uvek je u privatnom, a ne javnom interesu - navode iz NKD-a.

Dodaju da i u Nišu građani nisu uključeni u odlučivanje o budućem izgledu mesta u kojem žive, pa ih zato pozivaju da se 1. septembra uključe u javnu raspravu. S druge strane, gradsku vlast pozivaju da povuče izmene i radi na postizanju konsenzusa, a ne novih podela.

Buka mašina u dvorištima, oblakoderi koji narušavaju izgled stare Palilule, ugrožavanje ruže vetrova koje može pojačati zagađenje, nisu najgora posledica ovakve građevinske politike. Najgore je što ovakve centralne partijske politike u privatnom interesu dovode do konflikata među građanima na lokalu, a to će verovatno i u Nišu biti slučaj - dodaju.

Kažu i da neuključivanje građana i javnosti u izradu i analizu izmena nije jedini problem. Tako građani ne mogu, kako navode, da primedbe šalju elektronski, već samo pisanim putem. Takođe, navode da 9 gradskih ustanova nije dalo svoje uslove za izmene urbanističkog plana.

Ukazuju i da je Nacrt sporan jer ga potpisuje v.d. načelnica Uprave za građevinarstvo Marina Živulović, a kojoj je rok za obavljanje te funkcije istekao krajem juna ove godine.

Povećava se dozvoljena spratnost zgrada, ali Sekretarijat za planiranje i izgradnju tvrdi da nije potrebno uraditi analizu uticaja na životnu sredinu; Nema obrazloženja zašto se drastično povećava dozvoljena spratnost na Paliluli, a nema plana za izgradnju prateće infrastrukture i objekata javne namene u tom naselju - navode iz NKD-a.

Poručuju da tako važan dokument ne sme da ima pomenute nedostatke, te da mora da bude prihvatljiv širokom krugu građana i u skladu sa javnim interesom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pitam se

    15:19 // 25. 8. 2021.

    Pitam se koliko ce soliteri da niknu u starom groblju kada ga izmeste - pretvore u "memorijalni park"..... zguraju sve pokojne u jedno (mislim verovatno samo imena na jedan zid)...
    Neko je bas zainteresovan za lokaciju...rasciscava se polako, spinuje i prica o memorijalnom parku....Sacekacemo i videcemo.

  • Zver

    10:29 // 22. 8. 2021.

    Karici fobili dozvolu na 15 sprata da zidaju.Divlji zapad.Nekom na 4 nekom na 15. Brabo samo da se lapa.

  • DDG

    07:15 // 22. 8. 2021.

    Južne vesti: mali prostor omogućavate za komentar za ovako važnu temu.
    NKD: Hitno pokrenite javni protest da pokušamo da javnu raspravu proširimo na veliki broj gradjana.
    NKD: Od gradonačelnice tražite:
    -da javna rasprava traje nekoliko meseci, da veći broj gradjana učestvuje,
    - tražite da se omoguće elektronske reakcije na predlog plana.
    Južne vesti: Najagresivnije što može dnevno izveštav

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: