Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 12. 8. 2019.

| Društvo

NKD: Mladi iz Beograda dobili 20 puta više projekta od onih sa jugoistoka

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
NKD pita: Zašto Ministarstvo diskriminiše mlade van Beograda; foto: JV/P. Blagojević

Dva projekta Ministarstva omladine i sporta još jednom su pokazala da država favorizuje Beograd, kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, pošto je odobreno čak 20 puta više projekata prestoničkih organizacija, od onih koji su pristigli sa jugoistoka Srbije. U NKD-u tvrde i da su mnoge odbijene organizacije izvan Beograda značajno jače od mnogih odobrenih prestoničkih.

Na Međunarodni dan mladih, koji ima svrhu da skrene pažnju na probleme, te kulturna i pravna pitanja omladine, u NKD-u skreću pažnju na centralizaciju na polju projekata koji se tiču zapošljavanja mladih i sprovođenja nacionalne strategije za njih.

NKD, kao istraživačka organizacija, već osam godina radi najvažnije nacionalno istraživanje održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji. Dobro upoznati sa kapacitetima civilnog društva širom Srbije, odgovorno tvrdimo da su projektne sposobnosti pojedinih odbijenih aplikanata izvan Beograda značajno jače od mnogih odobrenih prestoničkih inicijativa - kažu u NKD-u.

Uprkos tome što se često može čuti da je najteže pronaći posao u jugoistočnoj Srbiji, svega 3 projekta za stimulisanje zapošljavanja mladih dolazi iz ovog regiona. Sa druge strane, kako saopštava NKD, čak 5 puta više projekata odobreno je organizacijama koje dolaze iz Beograda. Zapošljavanje-1 Najviše novca za zapošljavanje za deo Srbije gde je najlakše pronaći posao; Foto: Grafikon/NKD

Imajući u vidu da su migracije unutar Srbije uglavnom usmerene na prestonicu te da je njihov najčešći razlog upravo zaposlenje, pitamo se zašto je “petostruko” važnije podsticati zapošljivost u Beogradu nego u delovima zemlje koje mladi rapidno napuštaju upravo zbog nedostatka posla - navode u NKD-u.

Mladi Od 30 projekata, prošlo 20 organizacija iz prestonice; Foto: Grafikon/NKDIstim pravcem kretaće se i novac namenjen projektu "Mladi su zakon", a koji se tiče sprovođenja nacionalne strategije za mlade. Od 30 odabranih projekata, 20 dolazi iz prestonice, dok je prošao samo jedan iz jugoistočne Srbije, iako je bilo prijavljeno njih 24.

Pitamo se da li je razlog tome da čak tri četvrtine predviđenih sredstava ode beogradskim organizacijama taj što se mladi zbog nedostatka mogućnosti u svojim lokalnim sredinama masovno sele za Beograd ili je, pak, reč o kontinuiranom zapostavljanju, a samim tim i slabljenju kapaciteta omladinskih organizacija van prestonice - pitaju se u NKD-u.

Napominju i da Beograd nije ni teritorijalno ni statistički region sa najvećim brojem stanovnika, pa pitaju Ministarstvo omladine i sporta zašto dikriminiše mlade van prestonice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    08:20 // 13. 8. 2019.

    Poražavajući cinizam državnih institucija u odnosu na sve gradjane koji ne žive u Beogradu. Lako je praviti se pametan i deliti savete, ali kada treba da se pokažu na delu, ispliva ono pokvareno i lokalno! Nismo bedni mi, mi smo siromašni, a pravi bednici su... Pa narode, pamet u glavu!

  • Bruno

    19:34 // 12. 8. 2019.

    Zarad balkanskog bankoka se uništava cela Srbija."gospoda" iz bankoka su privilegovani u svim oblastima, ne samo u odnosu na nas nego i Vojvodinu. Ovo govorim iz ličnog iskustva. Otac mi je živeo u Vojvodini, a bio na lečenju u bg, i dobijao je terapiju dok je bio u bolnici. Kada je otpušten morao je sam da se snađe za injekcije koje su mu refundirali. Oni iz bg su išli u apoteke za iste.

  • Siky67

    18:59 // 12. 8. 2019.

    Ne znam šta ovde nije jasno. Zar smo toliko naivni. Pa naravno da prolaze projekti iz bgd jer ih ima 10 puta više nego nas. Niš gubi stanovnike a svi žmure na to a pogotovo se naši gradski oci prave ludi kada je to u pitanju. Smo Bg i NS beleže rast stanovništva, ostatak Srbijice jad i beda a za jug i jugoistok da ne govorim, jednom rečju propast. Uskoro neće imati više ko da konkuriše za bilo šta

    • sike

      11:25 // 14. 8. 2019.

      Naravno da gubimo stanovnistvo kada niko na severu nije zainteresovan za nas. I onako misle da smo svi Bugari i Albanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: