Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 22. 10. 2019.

| Društvo

NKD: Nove naplatne rampe blokiraju Niš, a besplatne kartice nisu besplatne

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Mapa-naplatnih rampi-Danijel Dašić-foto-V. M. R
Upozoravaju da su nove naplatne rampe višestruko štetne za Nišlije, kao i ostale građane sa juga i istoka; Foto: V. M. R.

Nakon što je gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio da će Nišlije dobiti kartice i da neće plaćati prolazak kroz naplatne rampe, iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju poručuju da to, ipak, neće biti besplatno. Problem vide i u novim stanicama za putarinu bližim gradu i tvrde da će stvoriti gužve. NKD je organizovao uličnu akciju na kojoj su upoznavali građane sa novim sistemom naplate putarina.

Kako objašnjava Danijel Dašić, mnogi građani nisu upoznati sa time šta ih očekuje kada počnu da funkcionišu nove naplatne stanice tik uz grad - na Malčanskoj i Matejevačkoj petlji, kod kasarne "Mija Stanimirović" i kod KPZ-a. Mnogi su, s druge strane, već negodovali zbog ovakvog sistema naplate putarine, a glavni argument je bio da će povećati saobraćajnu gužvu u gradu. Naplatne rampe-NKD-foto-V. M. R Objašnjavali građanima kako će da funkcioniše novi sistem; Foto: V. M. R.

Pošto su uvideli grešku koja je građane Niša i okoline mogla da košta, iz gradske vlasti su se, ističe Dašić, dosetili da uvedu besplatne kartice za Nišlije koji bi da koriste auto-put samo da bi sa jednog dela grada prešli na drugi, i tako izbegli gradsku gužvu.

Iako je rečeno da će ove kartice biti besplatne za građane, Dašić ističe da se to neće dogoditi. Njih će, ipak, platiti građani.

Procena je da tih 40-50 hiljada koliko god kartica bude odštampano imaće svoju cenu više desetina miliona dinara, i to će platiti opet neki građani iz budžeta, jer taj budžet punimo svi mi.

Iz NKD-a ističu da postoji drugi, jeftiniji način za prolazak građana Niša kroz nove naplatne stanice.

Postojanje tih kartica je potpuno besmisleno jer u okviru trenutnog sistema obračuna putarine, zatvorenog sistema koji koriste Putevi Srbije, vrlo je jednostavno samo se uz tri klika na tastaturi namesti da bilo koji ulaz i izlaz iz Niša cena bude nula dinara i niti vam trebaju kartice niti zastoji da se one pokazuju i overavaju - dodaje Dašić.

Podsetimo, iz gradske vlasti još nisu precizirali kako će građani moći da dobiju svoje kartice, iako je rečeno da će narednih dana biti detalja. Odgovor na to pitanje očekuje se i od Puteva Srbije kojima je novinar uputio pitanja.


NKD: Naplatna rampa na 3 km od centra Niša stvoriće haos

Izgradnja-naplatne rampe-foto-A. K Još se čekaju odgovori na pitanja kako će da funkcioniše novi sistem naplate; Foto: A. K. Kako se naplatna rampa pomera sa Naisa na sam ulaz u grad kod kasarne "Mija Stanimirović", Dašić podseća da je prilikom rekonstrukcije kod Beograda rampa čak pomerena dalje od grada, dok je u Nišu situacija sasvim drugačija.

Nais je građen na 14 km od Niša, a Bubanj potok na 16 km od Beograda. Da li je to slučajno neko razmišljao o protoku saobraćaja? U Beogradu kada su sređuvali naplatnu rampu oni su je još 8 km odmakli od Beograda tako da je na 24 km, a u Nišu su spustili da bude samo na 3 km od centra grada - navodi Dašić.

Predviđa da će nova stanica na ulazu iz Beograda napraviti saobraćajni haos jer se nalazi na nekoliko desetina metara od skretanja za Toponicu, kuda prolaze i autobusi Niš ekspresa, a situacija neće biti bolja ni u ostalim delovima grada, naročito sa severne strane Niša.

Novi sistem naplate putarine, ističe, pogodiće i stanovnike istočne Srbije, kao i one koji žive u moravskim selima.

Kod Matejevca je ključna za stanovnike svih sela koji odozgo gravitiraju prema Nišu i oni će sada morati da koriste vrlo uske i loše opterećene uličice u Durlanu, stanovnici Knjaževačke i okolnih ulica dobiće kompletan saobraćaj kroz njihove ulice. Malčanska petlja je jedini način komunikacije prema istočnoj Srbiji odavde, koji će takođe biti na neki način zatvoren - objašnjava Dašić.

Iz NKD-a podsećaju i da auto-put ka Bugarskoj nije još završen, a po njima je upitno i kada će biti pušten jer se rokovi stalno pomeraju. Kako je rečeno iz Puteva Srbije, nove naplatne stanice oko Niša biće spremne za puštanje od 1. novembra, dok će Nais i Doljevac biti uklonjene nakon što se uspostavi novi sistem naplate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlatko Marjanović

    09:15 // 31. 10. 2019.

    Zar nije dovoljna registarska oznaka NI ???
    Oni koji putuju dalje, staće i kupiti kartu ili će da koriste TAG, a ako budu hteli da muvaju-platiće najdužu deonicu do mesta isključenja.
    Prilično prosto, obuhvaćene su sve Nišlije (u gradu i prigradskim naseljima), a pare za izdavanje kartica ostaju u budžetu !

  • Ološ

    22:44 // 24. 10. 2019.

    Vidi,vinjeta u sloveniji je 100 eura godišnja,putevi su da ne kažem savršeni.20 eur je mesečna vinjeta pa se vozi gde hoćeš i koliko hoćeš i da,ima kamera koje snimaju da li vozila imaju vinjete.nema zapošljenih državnih parazita koji će taj novac da kradu.svaka para ide legalno i sve se vidi.svaki evro koji me državica slovenija opljačka za vinjete,ona barem napravi savršene puteve!

  • BATA

    11:17 // 24. 10. 2019.

    Ako je autoput ZAVRSEN U CELINI ne vidim razlog za tri rampe kod Komrena i Proseka i prema Doljevcu.Zna se sta je autoput.Ima ulazne i izlazne rampe a samo na kraju puta centralne rampe,kada ulazis ili izlazis.Naravno Napravili su dodatni trosak praveci rampu kod Komrena i ka Doljevcu.Verovatno pijani Drobnjak i trezni AV dodjose do resenja uz plavusu sa nasim "velikim"rukovodstvom.Secikese.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: