Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 13. 10. 2023.

| Društvo

NKD: Održivost civilnog društva u Srbiji u stagnaciji

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
NKD
Godinu obeležili pritisci na aktiviste organizacija civilnog društva, čime je njihov rad bio otežan; foto: JV / N. Đ.

Iako je ocena održivosti civilnog društva za 2022. godinu ostala ista kao i prethodne godine, pravno okruženje i finansijska održivost ovih sektora je pogoršana, zaključak je izveštaja o indeksu održivosti civilnog sektora. Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističu da je usled pritisaka na aktiviste organizacija civilnog sektora njihov rad otežan, a izveštavanjem provladinih medija su decinijama okarakterisani kao “izdajnici” i “sluge Zapada”, te sumnjaju da će i nova Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva doneti boljitak.

U godini u kojoj su aprila bili održani izbori predsednički izbori, ali i izbori za predstavnike u Narodnoj skupštini i lokalne pozicije u 12 opština i dva grada, iz NKD ističu da je rad organizacija civilnog društva protekao u specifičnom okruženju, ističući da je komukacija između nevladinih organizacija i Vlade bila slabija nego inače.

Organizacije su bile izložene maltretiranju, pretnjama od strane policije i privatnih obezbeđenja pojedinih kompanija. Finansijska održivost je opala usled smanjenih korporativnih davanja, dok je ekonomska kriza praćena inflacijom od 15% uzela danak u sektoru. Opozicija je osvojila trećinu mesta u parlamentu te sastav novog parlamenta pruža OCD novu, iako ograničenu, mogućnost za zagovaranje i pozivanje na odgovornost - navode iz NKD.

Deli prostor Panel diskuja održana u Nišu u Deli prostoru; Foto: Deli Zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura sektora i slika u javnosti, koje spadaju u ostale dimenzije koje se mere, ostale su nepromenje u odnosu na prethodnu godinu, dok su organizacioni kapaciteti jedino u blagom porastu.

Vlasti su neprijateljski nastrojene ka nevladinom sektoru, društvo je duboko polarizovano i puno nepoverenja. Državni konkursi za dodelu sredstava su i dalje netransparentni i namešteni. Najveći deo novca odlazi “lažnim” organizacijama civilnog društva - kaži iz NKD.

Takođe, kažu da mnoge inicijative na lokalnom nivou i dalje izbegavaju da se registruju, radeći umesto toga kao neformalne grupe, delimično usled administrativnih i finansijskih opterećenja registracije i poslovanja kao registrovanog subjekta, kao i to da su smanjena i korporativna davanja, donatorski grantovi su ukrupljeni, što smatraju opasnošću za opstanak organizacija.

Jedina svetla tačka jesu male zajednice građana koje prepoznaju dobre namere i koje su spremne da se okupe oko zajedničkih ciljeva. Takođe, zaključeno je da je potrebno ojačati solidarnost među samim OCD i kroz medije približiti svoj rad građanima Srbije, jer ako želimo stići daleko, moramo trčati zajedno - rekli su.

Izveštavanje većine najuticajnih provalidin medija sa nacionalnom frekvencijom bilo je prorusko i deziformativno, kažu iz NKD-a i dodaju da je takvo izveštavanje podstaklo i napade na civilna društva, koje se već decenijama označavaju kao “izdajnici” i “sluge Zapada”.

U izveštaju Evropske Komisije o Srbiji za 2022. se takođe zaključuje da je u procesu pristupanja EU – uključujući reforme potrebne radi osiguranja sistemske saradnje između vlade i civilnog društva – ostvaren ograničeni napredak tokom 2022 - ističu iz NKD.

Zaključak panela održanog u Nišu su da nova Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2022.do 2030. godine ne uliva mnogo nade da će okolnosti biti promenjene na bolje. Izveštaj o održivosti izrađen uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Kompletan izveštaj možete pogledati na sajtu NKD-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    15:36 // 13. 10. 2023.

    To NKVD konstatuje ?!?!?! Ajde !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: