Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 17. 7. 2020.

| Društvo

NKD: Slabo poštovanje mera, dugo čekanje na test i tehnička vlast - pokazatelji lošeg stanja na lokalu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Niš
Epidemija i problemi u lokalnim zajednicama; foto: Vanja Keser

Relaksacija građana i slabo poštovanje mera, dugo čekanje na testiranja na kovid 19, institucionalna kriza neformiranjem novih lokalnih vlasti, kao i teško stanje u poljoprivredi i kulturi, jasni su pokazatelji, kako kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, lošeg stanja u lokalnim zajednicama poslednjih meseci.

Oni su istraživanje sproveli sa još 13 udruženja i organizacija iz drugih gradova Srbije, a rezultate su odlučili da prezentuju, kako kažu, jer postoji nezainteresovanost medija, a pre svega javnog servisa, za situacije u lokalnim sredinama.

Primećeno je da u brojnim gradovima i opštinama veliki broj građana od ukidanja vanrednog stanja ne nosi maske.

Lažne vesti koje se šire internetom, loš primer koji dobijaju od strane državnika i stručnjaka koji se učestalo pojavljuju u medijima bez maski, kao i proglašenje “pobede nad koronom” uoči izbora svakako su doprineli ovom problemu - piše u saopštenju.

Zato ove organizacije apeluju na nadležne da pravilno upotrebljavaju zaštitne maske i građane ne dovode u konfuziju, kao i da poštuju preporuke struke.

Jedan od najozbiljnijih problema tokom jula u gotovo svim lokalnim zajednicama, primećuje NKD, jeste i dugo čekanje na rezultate testova širom Srbije.

Ova pojava kompromituje i zvaničnu statistiku o obolelima i preminulima od Covida -19, usled pojavljivanja zakasnelih rezultata u statistici, kada zapravo ovi podaci verovatno više i ne važe (npr. negativan test na uzorku od pre 10 dana ne ukazuje da je u tom trenutku neko zaista i negativan) - piše u saopštenju.


Institucionalna kriza - izbori prošli, vlast još nije formirana

Još jedan problem koji je uočen u lokalnim samoupravama je da su skoro sve bez vladajuće garniture i da imaju tehnička veća, predsednike opština i gradonačelnike, koji upravljaju.

Sve je više primera da pojedini lokalni funkcioneri, koji pretpostavljaju da neće ostati na svojoj poziciji, uopšte ne rade svoj posao. Sa druge strane, glas lokalnih samouprava koje zahtevaju bolju podršku centralnih vlasti u borbi protiv COVID-19 se ne čuje u medijima, niti nailazi na odgovarajuću reakciju Beograda - piše u saopštenju.

Mnoge lokalne samouprave, među kojima je i Grad Niš, konstitutivne sednice lokalnih parlamenata su zakazale tek za kraj avgusta, što je skoro 2 meseca od glasanja.

Vlada Srbije je sprovela set ekonomskih mera u borbi protiv pandemije virusa korona, ali u NKD-u primećuju da su one zaobišle kulturu i poljoprivredu što je napravilo dodatni problem lokalnim zajednicama.

Ostalo je nejasno i kako će i preduzetnici iz drugih oblasti nastaviti poslovanje nakon što iscrpe pakete državne pomoći. Posebno je zabrinjajavuća situacija za radnike u neformalnoj ekonomiji koji nisu mogli da dobiju odgovarajuću državnu podršku, a koji su u velikom broju ostali bez posla usled krize - zaključuje grupa organizacija.

Ima i pozitvinih stvari koje su analizom primećene, a to su filantropija i spremnost da se pomogne ugroženim sugrađanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boxer

    22:13 // 17. 7. 2020.

    Mnogo smo bre los narod !!!
    Bacamo smece iz automobila, maske po gradu na svakom koraku, svi se nesto prave pametni !!!
    Losi smo i to ce da nam dodje glava!!!!

  • AMAN BRE!

    18:22 // 17. 7. 2020.

    Zasto bih nosio masku na otvorenom ako se setam sam i drzim distancu!!? Vi izgleda samo takve gledate pa kazete ne postuju se mere....

    • AntiPA

      18:56 // 17. 7. 2020.

      Ti nisi video ljude koji ulaze u radnje bez maske? Ili se guraju u tebe kada si na ulici? Znam ljude koji su pozitivni i koji se setaju gradom bez maski, jer toboz’ nemaju simptome.

  • Mara

    12:28 // 17. 7. 2020.

    Neće sve ovo na dobro da izađe .Ali isto tako se i ne slažem da zbog pojedinca snosi odgovornost onaj ko to poštuje.Neka se uvedu kazne udri po džepu i eto da se nadoknadi izgubljeno.AKO SAMI SEBI NE POMOGNE DŽABE SVE .Najlakše je zaključak sve i gotovo.Treba kažnjavati pojedinačno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: