Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 22. 11. 2021.

| Društvo

NKD: To što će beogradski metro platiti svi građani Srbije još jedan primer centralizacijske bahatosti

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
metro stanica
Iz NKD pitaju pitaju da li je pored ekološkog, potreban i decentralizacijski ustanak; Ilustracija; foto: Lj. F.

Najave državnih funkcionera i čelnika Beograda da će metro u prestonici platiti svi građani Srbije, iz niške Nacionalne koalicije za decentralizaciju komentarišu kao alarmantan porast nepoštovanja i prema novcu i prema građanima van Beograda. Ističu da se centralizacijska bahatost ponavlja, ali ovog puta i više košta, pa zato pitaju da li je pored ekološkog, potreban i decentralizacijski ustanak.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je prema njegovom mišljenju u redu što će beogradski metro kroz budžet plaćati svi građani Srbije, ali sa ovim nisu saglasni iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Bez tendera i bez podrške struke počinje gradnja metroa u glavnom gradu koja će, prema najavama, koštati oko 6 milijardi evra. Podršku nisu dali ni građani Srbije, ali njih niko ništa nije pitao, a i zašto bi kad će građani “samo” finansirati taj metro, ništa više - kažu iz NKD-a.

Objašnjenje ministra Momirovića i zamenika gradonačelnika Beograda Goran Vesića da Beograd daje više u budžet nego što uzima i da Beograd finansira auto-puteve kroz Srbiju i ne buni se, iz NKD-a vide kao nepoštovanje građana.

I Vesić i Momirović manipulišu statistikom i informacijama. Svi u Srbiji daju više u republički budžet nego što iz njega uzimaju. Od 10 dinara uplaćenih u budžet, lokalu se vrati samo 1 dinar. Decenijsko centralizatorsko forsiranje Beograda i zapostavljanje ostalih regiona dovelo je do toga da 45% zaposlenih u privredi radi u Beogradu - objašnjavaju iz NKD-a.

Iz NKD-a navode da su auto-putevi nacionalna i transnacionalna stvar, a ne lokalna i podsećaju da lokalne samouprave same finansiraju puteve u svojim gradovima i opštinama, pa "argument” Vesića i Momirovića, ne prihvataju.

Ti putevi nam i te kako fale, a nismo videli i čuli Vesića da o tome brine. Podsećamo i da je Republika odbijala da finansira lokalne projekte dok ne preuzme vlasništvo, kao što je bilo u slučaju niškog aerodroma - stoji u saopštenju NKD-a.

Oni navode da dele zabrinutost aktivista i svesnih Beograđana koji brinu o javnom interesu, kao i da podržavaju njihove proteste. Takođe, dele i ekološku zabrinutost, jer će izgradanja metra, pozivajući se na struku, ugroziti vodoizvorište građana glavnog grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nekojsi

    20:56 // 1. 12. 2021.

    Poznavajuci nislije, pre ce beogradjanima pokloniti Akva park koji sami finansiraju.

  • Oliver Nedeljković

    07:31 // 24. 11. 2021.

    Dobar dan. Jel to dispečer beogradskog metroa?

    Da, izvolite.

    Jel možeš brate dispečeš jedan roštilj?

  • Smuk

    12:16 // 23. 11. 2021.

    Svim komentatorima : A,be... ljudi,s' dva bagera se ne pravi "METRO",kao što zamišljaju mali, vesisići,perice,veliki av... a sad i komentatori počeše da VERUJU u LAŽI SNS-ovaca,SPS-ovaca koji im "basišu" i ja sam stvarno iznenadjen i uvredjen. 2022.g. su gotovi... ili MI !
    Bez tzv. "krtice" nemoguće je graditi metro a izrada takve mašine traje skoro 2.god. a "MIN" ih je proizvodio '80-ih godin

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: