Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 30. 11. 2021.

| Društvo

NKD: Urbanistički plan Niša opet netransparentan, raspisati novi javni poziv i odgovoriti na primedbe struke

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
NKD GUP
Poziv na Javni uvid na sajtu Grada tek nakon završenih prezentacija, tvrde iz NKD-a; foto: NKD

Da novi nacrt trećih izmena generalnog urbanističkog plana Niša nije transparentno predstavljen građanima i da ključni stručni nedostaci nisu otklonjeni, ukazuju iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Traže da se poništi Javni uvid i da se za to raspiše novi poziv, ali i da nadležni odgovore na primedbe stručnjaka.

Poslednje javne prezentacije novog nacrta održane su juče, pa iz NKD pitaju zašto je na zvaničnom sajtu Grada Niša obaveštenje o ponovljenom Javnom uvidu objavljeno tek nakon toga i zašto su građani pozvani samo putem oglasa u dnevnom listu Srpski telegraf.

Slučajno ili namerno, opet je napravljena greška i nisu ispoštovana pravila, jer je na zvaničnom sajtu grada Niša Obaveštenje o javnom pozivu na ponovljeni Javni uvid u Nacrt III izmena i dopuna GUP Niša 2010-2025 objavljeno 10 dana nakon što je formalno ispoštovan Zakon objavljivanjem u dnevnom listu Srpski telegraf - navode iz NKD-a.

28 primedbi bilo je na račun prve verzije trećih izmena GUP-a pre nekoliko meseci, a iz NKD-a kažu da na netransparentnost ukazuje i to što Komisija za sprovođenje ovog postupka nije zvanično obavestila one koji su podneli primedbe o rezultatima.

Osim nedovoljne transparentnosti, ukazuju i na to da suštinske zamerke struke nisu otklonjene ni u novoj verziji, već da su samo odložene za budućnost.

Jedan od problema koji nije rešen, tvrde iz NKD-a, jeste taj što nisu dostavljeni uslovi nadležnih institucija koji su nedostajali i u prvom nacrtu.

Dodaju da nije urađena ni studija visokih objekata i njihovog uticaja na okolinu.

Sve je „rešeno“ ubacivanjem fraze „utvrdiće se naknadno“ i svi ostali urbanističko-građevinsko-arhitektonski nedostaci su „rešeni“ izmenama i dopunama broj 9, gde ovaj Nacrt umesto smernica i pravila za sprovođenje daljih koraka u izradi planova generalne i detaljne regulacije uvodi pojam „dalje urbanističke razrade“ koji protivzakonito prebacuje strateške detalje kreiranja generalnog urbanističkog plana na planove nižeg nivoa, i na taj način pokušava da „ozakoni“ nedostatak ključnih elemenata koje mora da sadrži generalni urbanistički plan - objašnjavaju iz NKD-a.

Zahtevaju da se poništi Javni poziv od 19. novembra na ponovljeni Javni uvid i da se novi poziv objavi posle najave na sajtu Grada i nakon što se Javni poziv i obaveštenje upute svima onima koji su letos imali primedbe na ovaj dokument.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smart

    16:24 // 1. 12. 2021.

    Da li vi stvarno mislite da će gusan dozvoliti transparentnu prezentaciju? On i ne zna značenje te rečenice. Bitno mu je da zadovolji svoje apetite i da se dozvoli gradnja na njemu interesantnim lokacijama.

  • Dragan

    09:52 // 1. 12. 2021.

    Apsolutno zabraniti svaku gradnju u pojasu oko Nišave.
    Apsolutno zabraniti svaku gradnju u postojećim parkovima.
    Ovako ostavljamo gasnu komoru deci...

  • Nerazumen

    19:42 // 30. 11. 2021.

    Pa da je dobar i nije, ali je svakako bolji nego prethodni koji je bio napisan kao da su ga Milenijum tim i Bogoljub Karić pisali za svoju dušu. Odma da počnu da zidaju, a sve im potpisuje Miroljub Stankoviçi Prištinski urbanista u Niš.
    Ovim je makar obavezan plan kojim će se detaljnije razraditi lokacije i kroz dalju studiju treba odrediti da li na tim lokacijama uopšte treba graditi solitere.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: