Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 17. 8. 2021.

| Društvo

NKD: Većina građana nezadovoljna radom lokalnih samouprava

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
NKD
Samo 5% građana smatra da se službenici u opštinskoj ili gradskoj samoupravi zapošljavaju na osnovu kvalifikacija i sposobnosti; foto: NKD

Više od polovine građana anketiranih u 17 gradova ima negativno iskustvo sa radom lokalnih samouprava, dok 80% nema osećaj da je otvorena i dostupna građanima, pokazali su rezultati ankete u okviru projekta “Pratim ja” Nacionalne koalicije za decentralizaciju u kojoj je učestvovalo preko 1.200 građana, a među njima i Nišlije, Prokupčani, Aleksinčani i Vlasotinčani. Takođe, građani nisu upućeni u svoja prava, a i plaše se da iskažu mišljenje i kritikuju one koje plaćaju - lokalne funkcionere.

Prvi od predviđenih 5 krugova anketiranja pokazao je da 55% građana ima pretežno negativno iskustvo sa lokalnom samoupravom, a ostali pozitivno.

Prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, „šetanje“ od kancelarije do kancelarije, zahtevi za pribavljanje još papira i zatvorena vrata, samo su neke od asocijacija nezadovoljnih ispitanika na rad opštinske ili gradske uprave. Čak 80% građana, među kojima ima i onih koji su zadovoljni samim uslugama lokalne uprave, smatra da nema dovoljno mogućnosti da iskaže svoje mišljenje ili iskustvo u vezi sa uslugama koje im pruža lokalna uprava. Isti procenat veruje i da se službenici zapošljavaju “preko političkih ili ličnih veza” - saopštavaju iz NKD-a.

NKD foto: NKD Samo 5% građana, dodaju, smatra da se službenici u opštinskoj ili gradskoj samoupravi zapošljavaju na osnovu kvalifikacija i sposobnosti, a 82% da se zapošljavaju potpuno ili donekle na osnovu političkih i ličnih veza.

Polovina građana je pretežno zadovoljna uslugama poput izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih ili knjige državljana, prava na socijalnu zaštitu, građevinske dozvole, potvrde za upis deteta u školu, a 40% je nezadovoljno istim uslugama, pokazali su rezultati.

U razgovoru sa aktivistima, građani se često i opširno osvrću na komunalne probleme, na primer, seču drveća, vodosnabdevanje, nedostatak parking mesta, probleme sa strujom i prevozom. Međutim, na pitanje da li su se obraćali lokalnim institucijama povodom navedenih problema, odgovor građana je uglavnom – ne. Utisci sa terena odgovaraju rezultatima ankete koji pokazuju da 84.5% građana nikada nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave, jer smatraju da nisu dovoljno kompetentni ili osećaju da šta god radili – nema boljitka - navode iz NKD-a.

Takođe, 42% ispitanih ne zna da li može da se uključi u donošenje opštinskog i gradskog budžeta, a tek svaki peti građanin zna za pristup informacijama od javnog značaja, te ne iznenađuje, navode, opšti utisak aktivista da među građanima uglavnom vlada neupućenost i apatija.

Iz NKD-a napominju i da su građani često rezervisani i bojažljivi da podele svoja iskustva i da dosta njih zaobilazi štand misleći da je reč o nekoj akciji opozicije, što pokazuje da popunjavanje ankete doživljavaju kao neku vrstu rizika.

Ulične akcije u okviru projekta “Pratim ja” realizuju Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar Stanište, uz lokalne organizacije Urban In, Odbor za ljudska prava Niš i Klub Ars Nova.

Anketiranja se sprovode u Novom Pazaru, Aranđelovcu, Despotovcu, Vlajevu, Prokuplju, Subotici, Aleksincu, Vlasotincu, Tutinu, Vršcu, Bečeju, Nišu, Užicu, Ivanjici i Beogradu, sa idejom prikupljanja stavova građana o stanju javne uprave na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Саша Тодоровић

    19:31 // 18. 8. 2021.

    ...i zato: https://knjazpress.wordpress.com/2019/07/03/ogledalo-domovina-je-tamo-gde-ti-je-dobro-knjaz-press/

  • Naissus

    18:35 // 17. 8. 2021.

    Zna se ko je zadovoljan, pa cak i da nije mora da bude da se ne procuje po sekti ...

    Zlobnik, Des-pot, izgleda da se doticni maticar prepoznao (-1) hehehe

    • Zlobnik

      21:49 // 17. 8. 2021.

      @Naissus : Care !

  • Torpedo

    17:41 // 17. 8. 2021.

    Nezadovoljni ? Blaga rec, tacnije ogorceni !
    Umesto, servis gradjana, servis sns-a, za udomljavanje clanstva ,punjenje dzepova i nerad !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: