Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:56, 30. 5. 2019.

| Društvo

NKD poziva policiju i tužilaštvo da hitno otkriju ko je zapalio auto aktivisti iz Aleksinca

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
NKD
NKD obavestio i Evropsku komisiju o paljenju automobila aktiviste iz Aleksinca; foto: NKD

Brutalni napad na građanskog aktivistu - tako iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ocenjuju paljenje automobila Dušana Ostojića iz Aleksinca, koji je poslednjih meseci bio protiv seče drvoreda u ovom gradu. Zato pozivaju policiju i tužilaštvo da što pre identifikuju počinioce i otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini koja se krije iza zapaljenog automobila.

Automobil aleksinačkog novinara, stomatologa i aktiviste je skoro potpuno uništen u požaru, a sam Ostojić sumnja da mu je neko zapalio kola zbog borbe koju je vodio protiv seče stabala u centru Aleksinca. panj Borio se za drvored i sumnjaju da je to razlog paljenja; foto: NKD

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju ističu da je reč o brutalnom i nasilnom napadu na građanskog aktivistu koji je predvodio građane u borbi da sačuvaju drvored, a ova priča otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje o trošenju para građana.

O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije. NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji - napominju u NKD.

Ističu da je ovo poslednji u nizu napada na građanske aktiviste, koji su posebno učestali poslednjih godinu i po dana, dok istrage idu neobično sporo ili su potpuno blokirane. Ostojić zapaljen auto Kažu da su poslednjih godina sve češći napadi na građanske aktiviste; foto: D. O.

Nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu - ističu u NKD.

Zato pozivaju policiju i tužilaštvo da što pre identifikuje počinioce napada na Aleksinčanina i da ih privedu, ali i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini paljenja automobila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: