Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 23. 10. 2015.

| Društvo

NPSS: Inspektorka iz Niša trpela pritiske nadređenih

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Emisija "15 minuta" - gost Momčilo Vidojević

Kako pokazuje izveštaj Sektora unutrašnje kontrole policije, do kojeg su došli predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata, inspektorka Anica Mitić trepela je pritiske, ali oni koji su vršili pritisak, tvrde u sindikatu “i dalje su na položaju i likuju”.

Nakon Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja izveštaj Unutrašnje kontrole je dostavljen sindikalcima, a predsednik NPSS Momčilo Vidojević kaže “da su takvi izveštaju strašni”.

Ovo je strašno. Prekrečno… Upućeno na ovog, upućeno na onog, a utvrđeno je da je bio pritisak. Policijskom službeniku je zaista potreban psiholog da razgovara, ali kad on zna taj psiholog taj izveštaj podnosi onome zbog koga on i traži psihologa onda on nema šta da priča sa njim - kaže Vidojević. 

On kaže da sindikat traži da oni koji su krivi odgovaraju i da ne rade više sa policajcima. Naglašava da u slučaju Anice Mitić još niko nije odgovarao.

Hoćemo da taj zbog koga je Anica digla ruku na sebe da neko odgovara. Da budu udaljeni. Šta je sa ovima za koje je već utvrđeno? Oni i dalje likuju. I dalje će da budu na visokim funkcijama. Zašto se ne primeni kao kod policajaca udaljenje sa posla do okončanja disciplinskog postupka? Gde je moralna odgovornost? Zašto Grekulović nije podneo ostavku zbog iznošenja neistina u javnost? - pita Vidojević.

Podsetimo, inspektorka niške Policijske uprave Anica Mitić izvršila je samoubistvo polovinom jula 2015. godine, a kako su nedavno prenele "Večernje novosti" na nju su nadležni vršili pritisak da piše nameštene prijave


MUP politizovan?

Prema mišljenju predsednika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije disciplinske postupke i “oštre rezove” treba da pokrene i povuče ministar, ali Vidojević kaže da aktuelni ministar Nebojša Stefanović to ne može, jer “dovodi politički podobne”.

Umesto da se izvrši depolitizacija službe, on ih dovlači. Imamo zadnjih 15, 20 dana... Svi se hvale kako su jaki kadrovi, dva državna sekretara su došla iz Skupštine, kadrovi SNS došli u Ministarstvo unutrašnjih poslova. To je politizacija MUP-a, to nije dobro - rekao je Vidojević.

Za pravilan rad policije, kaže Vidojević, neophodna je profesionalizacija i depolitizacija.

Ajmo da shvatimo da ministar dođe kao politička ličnost i da bude veza između ministarstva i Vlade, ali da dođe i sa sobom dovede autobus lica iz stranke koja ne znam kakve veze imaju sa policijom uopšte. To je strašno - kaže Vidojević.

Koliko je policajcima psihički teško, da li imaju adekvatnu zaštitu, kako se nose sa problemima i pritiscima na poslu, da li se kasni za Zakonom o policiji i kako u sindikatu gledaju na ukidanje dnevnica, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cist obraz

    00:09 // 24. 10. 2015.

    Sto se bojis unutrasnje kontrole ako su ti prsti cisti?

  • Lj

    21:49 // 23. 10. 2015.

    U policiji treba veliko ciscenje. A ovi koji se bave borbom protiv narkotika su veoma problematicni i svoje greske pokrivaju nezakonitim postupcima.
    Isto je u tuzilastvu, a o sudovima da ne pricam sve su rekli iz Evropske unije. Pravosudni sistem je najslabija karika drustva.

  • shaft

    17:38 // 23. 10. 2015.

    Sve je ovo napredak,ali gde su IMENA i funkcije?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: