Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 21. 9. 2023.

| Društvo

NZS još nije odlučila da li i kada kreće program "Moja prva plata"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
posao, kancelarija, rad
Još uvek nije doneta odluka; foto: Ljubica Jocić

Iako je prethodnih godina Nacionalna služba za zapošljavanje već u avgustu objavljivala Javni poziv za realizaciju programa “Moja prva plata”, ove godine i dalje nema informacija da li će ga uopšte biti. Odluka još nije doneta, kažu iz NZS-a, pa je nejasno da li će mladi po četvrti put imati priliku da svoje prvo radno iskustvo steknu preko državnog projekta, kog od samog početka prate propusti.

Na sajtu "Moja prva plata" nema novih informacija, a i da se pojave teško ih je videti jer sajt često ne radi. Ipak iz NSZ krakto navode da će svi biti blagovremeno obavešteni.

Još uvek nije doneta odluka o realizaciji programa “Moja prva plata“ u 2023. godini. Blagovremeno obaveštenje o realizaciji navedenog programa će biti dostupno na veb sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, portalu "Moja prva plata" kao i drugim medijima. Kada bude objavljen javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata” 2023. godine biće dostupne i informacije o periodima za prijavljivanje poslodavaca i kandidata, kao i za naredne faze u realizaciji programa - kažu iz NSZ.

pare, skripta, mladi Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa; foto: S. V. Vlada Srbije je 2020. godine pokrenula program podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”, koji mladima do 30 godina treba da omogući da za devet meseci steknu svoje prvo radno iskustvo. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa i mladima, osim iskustva, ne nudi ni ogranično radno vreme, ni punu zdravstvenu zaštiti, ni radni staž.

Za svoj rad mladi su najpre dobijali po 20.000 dinara, ako imaju završenu srednju školu, i 24.000 dinara, ako imaju fakultet. Ti iznosi kasnije su se povećavali, pa je onima sa srednjom školom “prva plata” bila 24.000, a ostalima po 26.000, da bi u 2023. godini ponovo bilo uvećano i to na 25.000, odnoso 30.000 dinara.

Bez obzira na novac koji su dobijali, mladi su isticali da je program “Moja prva plata” dobra šansa da steknu prvo radno iskustvo u struci, ali bilo je mnogih koji su se susretali sa problemima u programu od samog početka. Tako su još 2020. godine krenuli problemi sa isplatama pa je mnogima novac kasnio i po nekoliko meseci. Česti su primeri da mladi ne dobiju priliku da nastave posao tamo gde su proveli devet meseci pa tako jedna Nišlijka nije primljena na konkursu za posao u Domu zdravlja, iako su naveli da će uzeti u obzir zalaganje tokom trajanja programa.

Najvnoviji problemi u programu javili su se 2023. godine, u poslednjem ciklusu, kada je od mladih traženo da vrate isplaćeni novac jer su “utvrđene neke nepravilnosti”. Nepravilnost je bila ta što se studenti do 26 godine ne smatraju nezaposlenima pa iako u pozivu piše da NSZ vrši proveru ispunjenosti zakonskih uslova i uslova pre potpisivanja ugovora, studenti su tek kasnije “kažnjeni” zbog davanja netačnih podataka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: