Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 19. 8. 2014.

| Društvo

Na "Danima banice" pite s bananom i ljuti džem

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dani-banice.jpg
Pite su sukane i na licu mesta

Posetioci "Dana banice" birali su u Beloj Palanci da li će okusiti sukane ili gužvane pite, od integralnog ili belog brašna, sa sirom, koprivom, prazilukom, krompirom ili sa višnjama, šljivama, čak i bananama. 

Štandovi su se u subotu, na takmičarski dan, protezali duž celog Belopalanačkog vrela, po prvi put u dva reda, kako bi bilo moguće da žiriju i gurmanima proizvode ponudi čak oko dve stotine prijavljenih takmičara. DSCF7172 Štandovi sa banicama i drugim specijalitetima duž celog šetališta

Dok su pokušavali da se probiju kroz gužvu koja se čitavog popodneva i večeri nije smanjivala, posetioci su mogli i da pitaju o receptima.

- Napravila sam pitu onako kako je to radila moja baka, od sukanih kora, samo od integralnog brašna. Ovde ima ovčjeg sira, koprive i jaja. Važno je da ona budu domaća - odgovarala je takmičarka iz Niša na pitanje posetioca.

Iako je među učesnicima bilo najviše onih sa juga Srbije, pojedinaca i članova udruženja, takmičili su se i gosti iz inostranstva, uglavnom iz Bugarske.

Njih su posebno bodrili i kao publika glasovima podržali posetioci iz njihove zemlje koji su u Belu Palanku organizovano dolazili autobusima.

- Najukusnije su mi vaše pite sa pečurkama - kaže jedna Bugarka.

DSCF7184 Parče pite koštalo je 100 dinaraKako se testo pravilno suče i pravi "belopalanačka banica" učili su i najmlađi na radionicama za dece iz dijaspore, a to što su naučili mogli su da primene dan kasnije na "Dečjoj olimpijadi".

Za štandovima je, osim pita, bilo i rakije, kolača, pogača, ali i proizvoda koji su privukli posebnu pažnju gurmana, kao što su belmuž ili džem od ljutih papričica. Njegov ukus je, kako se čulo za štandom, "mešavina ljutog i slatkog koja lako očarava".

Pošto je trebalo dodeliti nagradu i za najlepše aranžiran sto, bilo je važno šta se još na njemu, osim hrane, nalazilo. Kreativne takičarke ponele su buklije, lejke, vretena i "sukaljke" i sve to ređale preko vezenih stoljnjaka.

Dan pre takmičarskog bila je organizovana degustacija belopalanačkog specijaliteta, paprike "vrtke", a dan kasnije degustacija "džinovske banice", koju je na licu mesta od sukanih kora pravio prošlogodišnji pobednik. DSCF7153 "Dani Banice" u parku Vrelo

Na meniju "Dana banice" bilo je i izviđačkog pasulja, lovačke i golubarske mućkalice, riblje čorbe iz kotlića i drugih specijalitete ovog kraja.

Belopalančani su sa gostima iz zemlje i inostranstva tokom tri dana ove manifestacije uživali i u muzici Dejana Petrovića i "Big benda" i Miroslava Ilića.


Nagrađeni u više kategorija

Stručni žiri koji su činili članovi Asocijacije šefova kuhinja Srbije odlučili su da je najbolja pita od integralnog brašna delo Valentine Vukadinović iz Staničenja, najbolju slatku pitu pripremila je Zorica Milenković iz Aleksinca, a najbolju slanu Sandra Ranđelović iz Bele Palanke.

Najbolje aranžiranim stolom može se pohvaliti Sevdija Ivković iz Svrljiga, a posetioci su za najbolji izabrali štand kafane "Orač".

Na "Dečjoj olimpijadi" pobedila je Milica Vojinović iz sela Dolac. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    14:38 // 20. 8. 2014.

    Cista komercijala.Parce sukane gibanice (dva zalogaja)100 din ili ti cetvrt kruga 200 din to je u Nisu pola tepsije bureka.Cene beogradske.Parada pijanstva i kicha

    • Milan Stojadinovic

      15:06 // 20. 8. 2014.

      Gibanice??? u Beograd pa jedi gibanicu...

    • Igor

      08:51 // 21. 8. 2014.

      Gibanica je naziv koji se koristi u Nisu i okolini.A M.Stojadinovic neka leci komplekse kod mame.Pozz Neraklija

  • Miroslav Jović

    10:48 // 20. 8. 2014.

    "Dani banice" su motor za razvoj Bele Palanke i svih naselja te opštine.Na osnovu već postignutog treba angažovati sve raspoložive ljudske i materijalne resurse kako bi se išlo u dalju promociju !!!.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: