Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 12. 8. 2019.

| Društvo

Na "Danima banice" više od 35.000 ljudi, najviše Bugara

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Dani Banice Bela Palanka
Najuspešnija manifestacija dosad, ocenjuju organizatori; Foto: V. M. R.

Manifestaciju koja promoviše tradicionalno južnjačko jelo od testa - banicu, ove godine u Beloj Palanci je za tri dana posetilo više od 35.000 ljudi, procene su organizatora. Kažu da su ovogodišnji "Dani banice" najbolji do sada, a posetioci su mogli da probaju banice sa sirom, spanaćem, blitvom, kupusom, ali i slatke specijalitete sa voćem, kolače i druge poslastice.

14. put Bela Palanka bila je centar istočne Srbije, a prema rečima direktora Turističke organizacije ove opštine Miloša Lilića, učestovao je čak 321 takmičar, što je dvadesetak više u odnosu na prošlu godinu. 2019. manifestacija je dočekala ljude iz cele Srbije. Džinovska banica Više takmičenja na manifestaciji; Foto: V. M. R.

Ovo je prva manifestacija na kojoj smo imali učesnike iz cele Srbije - Beograda, Kragujevca, Vojvodine. Tu su bili i učesnici iz Bugarske i Slovenije - rekao je Lilić.

Najbolji u spremanju ovog specijaliteta bio je Miloš Stamenović iz Bele Palanke, koji se takmičio sa pobednicima prethodnih "Dana banica", pa je dobio tituli Pobednik pobednika.

Ove godine bilo je i takmičenja u četiri kategorije - najbolji u pripremi tradicionalne slane banice bio je Nikola Tošić iz Bele Palanke, dok je najbolju slatku pitu pripremila Vera Jakovljević iz Kragujevca.

U kreativnoj banici najbolja je bila Zorica Kocić iz Niša, dok je titulu najbolje u pripremi integralne banice odnela Danijela Jelenković iz Bele Palanke. Cakana Dani Banice Na manifestaciji bile dve bine, jedna od izvođača i Cakana; Foto: V. M. R.

Oko 150 dece prošlo je radionice u pripremi ove pite, dodaje Lilić, a najbolja u dečjoj olimpijadi u pripremi ovog specijaliteta bila je Anđela Nedeljković iz Bele Palanke.

Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupali su Sanja Ilić i Balkanika, Haris Džinović, Dragica Radosavljević Cakana i Dejan Petrović i Big bend, a od posetioca bilo je najviše onih iz susedne Bugarske.

Organizacija "Dana banice" Opštinu košta 5 do 6 miliona dinara, kaže direktor TOBP, a malo manje od milion izdvaja se iz republičkog budžeta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • AlbaBulgarica

    10:35 // 13. 8. 2019.

    Bugarska je nekad bila do Beograda a do Nisa je prirodna granica.

    • Djunta

      16:45 // 13. 8. 2019.

      S obzirom,kakvu ste politiku vodili,uvek uz agresora i osvajaca,dobro je i to sto imate!
      Idi u Surdulicu,Bojnik i Crnu travu,pa im ispricaj dokle ste bili!

    • Iz drugog pokušaja ostavljam komentar

      21:11 // 13. 8. 2019.

      A šopluk je bio do Sofije!

  • Tile

    09:48 // 13. 8. 2019.

    Ma kakvih 5,6 miliona! Potroseno je tu mnogo vise. Samo na redare(poverenici sns-a) je potroseno vise 1,5 miliona. A gde su pevaci,pevacice, trubaci... ako je iz republickog budzeta dato samo 1 milion,ja se pitam odakle opstini toliko para? Prica se da je Bela Palanka najsiromasnija opstina u srbiji!

  • Ugljesa

    22:38 // 12. 8. 2019.

    Nisu Bugari nego su to isto Srbi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: