Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 23. 9. 2015.

| Društvo

Na "Evropski dan jezika" đaci vode posetioce kroz 8 zemalja

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
jezici
"Englezi" će predstaviti sve zemlje u kojima je engleski maternji

Đaci Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" će u petak 25. septembra, na Evropski dan jezika, od 16 do 19 sati za štandovima predstaviti bogatstvo nemačkog, engleskog, ruskog, francuskog, italijanskog, španskog, latinskog i srpskog.

Gimnazijalci će engleski jezik predstaviti prerušeni u čuvene junake dela Džoane K. Roling - Hermionu, Rona i Harija Potera. Prikazaće sličnosti i razlike engleskog u Velikoj Britaniji, Americi, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Severnoj Irskoj i na Jamajci.

francuski Francuski će biti predstavljen kroz Pariz kao prestonicu kulture"Rusi" će svoj štand posveteti Sergeju Jesenjinu kome se ove godina obeležava 90 godina smrti i 120 godina rođenja.

Francuski jezik će biti predstavljen kroz Pariz kao svetsku prestonicu mode, italijanski kroz italijansku kulturu, a prisustvo španskih reči kod nas kroz kviz i igre.

Gimnazijalci koji dobro poznaju latinski jezik provešće posetioce kroz antički Rim i pomoći im da "pokupe" mudrosti drevnih Grka i Rimljana.

Đaci koji predstavljaju maternji jezik to će učiniti pod sloganom "Hajde da pišemo ćirilicom".

S obzirom na sve učestaliju upotrebu latinice, u prevodima u filmovima, reklamama i na internetu, osetili smo potrebu da ''podržimo'' ćirilicu i motivišemo učenike da je koriste više nego inače - poručuju đaci.

"Sajmu jezika" će se pridružiti i školski biliotekari koji će izložiti svoja najzanimljivija, najatraktivnija i najstarija izdanja na srpskom i stranim jezicima.


Prve diplome za bilingvalce

nemacki Prve diplome za đake koji u "Sremcu" uče na nemačkomDomaćini "Sajma jezika" su profesori nemačkog jezika koji će prvoj generaciji đaka koji su položili DSD 1 ispit u 18 sati uručiti diplome.

Đaci bilingvalnog odeljenja druge godine i filološkog odeljenja četvrte godine izvešće nekoliko skečeva na nemačkom jeziku na temu "Zašto je dobro učiti nemački jezik?"

Na svečanosti će biti predstavnici nemačke ambasade kojima će se pridružiti Boris Menrat, predstavnik nemačke centrale za školovanje u inostranstvu i njen koordinator i stručni savetnik za nemački jezik za celu jugoistočnu Evropu, sa kojim škola ima već uspešnu saradnju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: