Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 2. 8. 2018.

| Društvo

Na Humskoj čuki pronađeni ostaci kuće starije od 6.000 godina

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
chuka-printscreen
Iskopavanja Humske čuke; printscreen

Arheolozi su se ove godine koncentrisali na periferiju naselja Humska čuka kraj Niša, kako kaže viši naučni saradnik beogradskog Arheološkog instituta Aleksandar Bulatović, a na istočnoj strani su iskopali preko 40 kvadrata i pronašli nove ostatke kuće iz ranog neolita, koji su stariji od 6.000 godina, kao i velike posude za skladištenje namirnica.

Južna, severna i istočna strana naselja bila je u fokusu njihovih istraživanja, priča Bulatović, a pronađena je treća kuća iz ranog neolita, sa očuvanom podicom, zidom koji se srušio na nju i nekoliko ukopanih jama, koje su najverovatnije služile za skladištenje.

Kuću i dalje istražuju, dodaje, tako da očekuju da u njoj pronađu još celih posuda i druge stvari koje su bile sastavni deo svakog domaćinstva u to vreme.

Osim tog najstarijeg perioda ranog bakarnog doba, na lokalitetu smo naišli na ostatke poznog neolita, odnosno vremena otprilike 3.000 godine p. n. e, zatim ranog bronzanog doba oko 2.500 p. n. e, poznog bronzanog doba oko 1.300, 1.400, gvozdenog doba, a čak i vremena klasične Grčke iz 6, 5. p. n. e. Poslednje praktično naselje na lokalitetu je iz rimskog perioda odnosno iz 4, 5. veka naše ere, i time je praktično život u naselju bio ugašen - pojašnjava Bulatović.

Arheolog kaže da su jedan od najinteresantnijih nalaza sa Humske čuke iskopali pre 2 godine, a reč je o bakarnom dletu koji je pronađen u kući iz ranog bakarnog doba. Reč je o najstarijem dletu, ističe, jer su pored njega bile neke kosti koje su mogle da se datuju, te su procenili da je ono iz perioda 4.300. pre nove ere.

krchag-printscreen Sakriven u zemlji; printscreenOvo je 6. godina da se istražuje lokalitet kraj Niša, a dosad je iskopano oko 370 kvadrata, priča Bulatović, što je izuzetno malo, jer je njegova površina 1.000 kvadrata.

Dakle tu ima posla za još više generacija arheologa posle mene. To je višeslojno nalazište, mogu da kažem naselje, na uzvišenju, na platou koje je praktično naseljeno prvi put u ranom neolitu, ranom bakarnom dobu. Mi smo datovali u Americi jednu kost iz kuće iz tog perioda i dobili smo datum koji kaže da je praktično to naselje bilo staro preko 6.000 godina odnosno da je bilo naseljeno prvi put između 4250. i 4360. godine p.n.e - kaže arheolog.

Planiraju da naredne godine više istražuju istočni deo Humske čuke, jer je planirano da su tu gradi arheološki park, priča arheolog, odnosno da se nekoliko kuća iz ranog bakarnog doba rekonstruiše. Kaže da će to biti atrakcija za turiste, jer je i sam lokalitet atraktivan zbog toga što se pruža fantastičan pogled na veći deo Niša.

Inače, iskopavanja kao i ranijih godina rade u saradnji sa niškim Narodnim muzejem, a projekat finansira Ministarstvo kulture, uz pomoć Grada Niša i Oopštine Crveni krst, uz angažovanje nekoliko pomoćnih radnika svake godine koji pomažu u iskopavanju.

Podsetimo, pre 3 godine je na ovom lokalitetu pronađeno petnaestak celih posuda, oruđe i oružje od zemlje, kostiju i kamena koji datiraju od 4000. godine pre nove ere, kao i 4 dečija groba iz kasne antike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    11:59 // 3. 8. 2018.

    Sad kad im stigne resenje za porez, jao si ga njima..

  • M. M. GO C. KRST

    21:22 // 2. 8. 2018.

    Zahvaljujem se Narodnom muzeju Niš na profesionalnosti i razvoju naše opštine.

    • Smuk

      08:25 // 3. 8. 2018.

      @ M.M. GO C. KRST :
      Znači - "dostigli" smo "nivo razvoja" opštine od pre 6.000 godina ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: