Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:09, 27. 1. 2019.

| Društvo

Na Sajmu svaki majstor ponudio peglanu kobasicu po svom posebnom receptu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Najbrojniji turisti iz Bugarske
Najbrojniji turisti iz Bugarske; foto : Lj. F.

Puna hala Kej, štandovi sa prepoznatljivim mesnim delikatesom koji mnogi nazivaju i "pirotskom vijagrom", ali i sa raznim sirevima, kačkavaljima, vinima, rakijama i medom, brojni posetioci koji degustiraju i kupuju - slika su 7. Sajma peglane kobasice koji ovog vikenda održan u Pirotu.

Stručni žiri izabrao je pobednika, a za najboljeg proizvođača izabran je Aleksandar Džunić koji je i na dosadašnjim sajmovima bio uvek u vrhu.

Možda sam u pravo vreme sušio kobasicu, odlučuju sitnice. Vremenski uslovi, izbor mesa, redovno peglanje, sve utiče na kvalitet - smatra pobednik.

Svaki majstor ovog pirotskog delikatesa ima svoj način za pripremanje peglane kobasice, ali receptura je jasna - kombinacija nekoliko vrsta mesa, beli luk i paprika. Kao i sušenje na promaji i konstantno peglanje flašom ili nekim drugim valjkastim predmetom.

Jedan od proizvođača Dalibor Tošić kaže da je ovo jedinstven pirotski proizvod.

Bitno je da se proizvodi bez konzervansa i drugih pojačivača ukusa. Svako bira svoju kombinaciju mesa, ali najčešće se koriste kozje, ovče i goveđo meso. Za oko mesec dana se dobije gotov proizvod - kaže Tošić

I ove godine, veliki broj turista iz Bugarske posetio je grad na Nišavi, u potrazi sa kvalitetnim, ali i za njihov standard, jeftinim proizvodima.

Marija Nikolova svake godine posećuje Sajam, privlači je to što ovakvih kvalitetnih proizvoda nema u njenoj zemlji.

Dolazimo svake godine, vikend je prilika da odemo iz zemlje, a posebno ova manifestacija, gde kupimo kvalitetne proizvode - kaže Nikolova.

Pored promocije "pirotske vijagre", izlagači su se predstavili i raznim sirevima, kačkavaljima po kojima je Pirot poznat, ali i medom, rakijom i vinima. A gosti su Pirot napustili zadovoljni i punih kesa.

Sajam su otvorili glumac Marko Gvero i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je rekao da se lokalna samouprava trudi da promoviše ovaj pirotski brend. 43 izlagača peglane kobasice 43 izlagača peglane kobasice; foto: Lj. F.

Hvala vam što ste po ovakvom vremenu došli. Nadam se da ćemo u budućnosti doći i do 77. po redu Sajma. Cilj je podignemo kvalitet i da zaštitimo geografsko poreklo - rekao je Vasić.

Plan je bio da manifestaciju otvore ministar lokalne samouprave Branko Ružić i poznati glumac Slobodan Boda Ninković, ali su oni zbog lošeg vremena u centralnoj Srbiji bili sprečeni da dođu u Pirot.

Svoju pirotsku peglanu kobasicu izložilo je 43 proizvođača, a kroz štandove hale Kej tokom 2 dana prošlo je više hiljada posetilaca, koji su osim probe i kupovine pirotskih brendova, uživali i u kulturno - umetničkom programu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    17:04 // 28. 1. 2019.

    Koga ,bre,briga za trivijalnosti i zamajavanje,pod okriljem sns-a?

  • zoki ajduk

    21:50 // 27. 1. 2019.

    Nikad to neće biti brend, selska rabota, svako si pravi kako on misli.

    • Siky67

      10:45 // 28. 1. 2019.

      Ova kobasica je brendirana od strane bugarskog proizvođača pod nazivom"lukanka". Takođe i celjske menice imaju ovaj proizvod. Sve u svemu ovo je samo jedna od"hleba i igara" manifestacija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: