Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:52, 16. 9. 2021.

| Društvo

Na Suvoj planini zvanična delegacija i još vode, meštani kažu još nedovoljno za žednu stoku [video]

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti

MoJo- Na Suvoj planini zvanična delegacija i još vode, meštani kažu još nedovoljno za žednu stoku

Da će Vojska nastaviti dopremanje vode životinjama na Suvoj planini sa još jednim vozilom ugovoreno je danas u Gadžinom Hanu na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i savetodavnih stručnih službi. Ipak, nije precizirano koliko tačno tona, svi navode drugačije brojeve, ali najavljuju dugoročna rešenja i iskopavanja novih izvorišta. Stočari kažu da još nema dovoljno vode za sva grla.

Na Suvu Planinu, posle reakcija javnosti i aktivista, stigao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević sa direktorima Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota.

On je nakon održanog sastanka sa predsednikom Opštine najavio dugoročna rešenja, a za sada je kaže uplaćen novac, pa će vojska nastaviti da dovozi vodu. 1631810445240 Za krdo od preko 1.000 konja i krava treba minimunm 40 tona vode; foto: T. T.

Ministarstvo ima konkurs za bušenje bunara, gde će oni aplicirati iduće godine, kad se konkurs bude raspisao. To je ono neko trajnije rešenje. Ministarstvo sa poljoprivrednim stručnim službama, je preko udruženja uplatilo sredstva da životinje imaju nesmetano vodu. Svaki dan će se dovoziti cisterne. 6 cisterni od po 10 tona dolazi svaki dan, znači to je 60 tona- rekao je

Kako je Bogićević naveo, Ministarstvo će finansirati dopremanje vode sve dok se ne budu stekli uslovi i padne kaša, a tvrdi da je do sada dovoženo od 6 do 10 cisterni što će i na dalje biti praksa.

Kapacitet cisterni o kojima je zamenik ministra govorio je, kako je rečeno, 3.5 tone, daleko manje od pomenutih 60 tona i ponovo nedovoljno za snabdevanje svih životinja, kojima je potrebno najmanje 40 tona vode.

Da je dovoženo od 6 do 10 cisterni, niko od stočara nije potvrdio, kažu da vode nema ni pola koliko životinjama treba.

Dolazilo je dva kamiona jedan privatni, što mi plaćamo, jedan Vojska. To je ni pola kapaciteta koliko njima treba. Na planini ima oko 1.000 krupnih grla konja i krava. Jedna popije minimum 50 litra. Žalosno je i one su živa bića kao i mi - kaže meštanin Saša Miljković.

Usled suše i manjka vode, kaže, uginula je i jedna krava.

1631810445231 Žena poji svoju kravu kofom, jer ne može sa pije sa pojilišta; foto: T. T.Da je poslednjih dana, od kako je Vojsci istekao ugovor, bilo posebno teško svedoči i jedna meštanka, koja svoju mladu kravu poji kofom, jer iz polu praznog bazena ne može da se sama napoji.

Brinem se. Meni je mnogo žao njih, nisu one krive, nisu zaslužile sve ovo što se dešava, ipak su one samo životinje - kaže meštanka.

Kako nam je rečeno danas su došle dve cisterne, a još toliko se očekuje u toku dana. Kako ni ova pomoć nije dovoljna, nakon javljanja donatora, predsednik mesne zajednice Mali Krčimir Bojan Miljković kaže da im je potrebno vozilo koje će dopremiti vodu.

Vojska pomaže, predsednik Opštine pomaže, ali sve je to nedovoljno, imamo ljude koji hoće da pomognu, nama samo treba neko ko hoće da nam da kamion-cisternu. Mi hoćemo da učestvujemo i učestvujemo i plaćamo kao vlasnici stoke - objašnjava Miljković.

On je istakao da žele da brinu o svojim životinjama, jer je to njihova obaveza i da bi ih najradije vratili u selo, ali ni tamo, kaže, skoro mesec dana nema vode. 1631810445259 Vojska je danas dopremila vodu životinjama; foto: T. T.

Pored još jednog vozila koje će od danas dopremati vodu, po rečima predsednika Opštine Gadzin Han Milisava Filipovića, u planu budžeta za 2022. godinu planiraju sredstva za izgradnju bazena, da bi povećali kapacitet vode. Ipak kaže, to nije trajno rešenje, jer će ono uslediti kada iskopaju terenske bunare.

Nasuprot izjavama i svedočenjima meštana, predsednik Opštine je rekao da na planinu stiže 8 cisterni dnevno, kapaciteta 3.5 tona.

Kako ni jedna računica ne dostiže minimun od 40 tona, meštani će kažu rado prihvatiti svačiju pomoć, ali se nadaju da će dolaskom Ministarstva stvari krenuti na bolje.


Predstavnici Ministarstva izbegli opoziciju

Da će u zgradi Opštine Gadžin Han biti održan sastanak sa pomoćnikom ministra poljoprivrede obavešteni su novinari kojima je rečeno da dođu do 10:45 ispred Opštine. U zakazano vreme predstavnici vlasti nisu se pojavili, ali jeste niški odbor pokreta Dveri koji je održao konferenciju i skrenuo pažnu na nadležni da postupaju po zakonu.

Čekali su ih novinari i opozicija, predstavnici ministarstva nisu izašli u dogovoreno vreme, a iz opštine su rekli da su oni već otišli na planinu, do pojilišta. 1631810829820 Dveri Niš čekale ljude iz Ministarstva i predstavnike lokalne vlasti; foto: T. T.

Ovaj gest predsednik Opštine Milisav Filipović pravdao je nesporazumom u komunikaciji.

Ja se vama izvinjavam, tu je došlo do nesporazuma. Zbog priča koje su bile plasirane na društvenim mrežama, raznoraznim medijima, dogovor je bio da svi novinari dođu ovde na licu mesta, da vide i da se uvere da nema uginule stoke - rekao je predsednik Opštine.

Na konstataciju novinara da je trebalo da se po obaveštenju dođe ispred Opštine, nakon čega bi trebalo da zajedno krenu na planinu, kaže da takav mejl on nije poslao. Kako je mejl stigao iz kabineta gradonačelnice Niša, ponavlja da je u pitanju nesporazum. Da li su predstavnici ministarstva pobegli od opozicije, nisu komentarisali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    19:00 // 17. 9. 2021.

    Državna zemlja, državna voda i privatna stoka. Svi (meštani) oduvek znaju da na celoj Suvoj planini postoje samo 3(tri) izvora vode.

    • Dobrivoje

      19:31 // 17. 9. 2021.

      A čiji su meštani?

  • BATA

    01:41 // 17. 9. 2021.

    Ne kopajte nego dopremite tu vodu.A da je nedaj boze pozar onda bi se naslo na hiljade tona.Pomognite ljudima,ne filozofirajte i ne pravite junake od sebe.U pitanju je opstanak ne samo zivotinja nego i porodica.

    • Zlobnik

      17:48 // 17. 9. 2021.

      @BATA : Vidiš li da ne znaju "gde biju"... gospoda !

  • Komšija iz Beograda

    22:00 // 16. 9. 2021.

    I još jednom: subvencija za grlo je 24000 puta 1000 grla. Baš ga briga dal životinje imaju hranu ili vodu, 200000€ zarade na godišnjem nivou

    • Sf

      08:57 // 17. 9. 2021.

      Pa šta čekaš, pravac planina i počni ti da čuvaš. Dodam ti po grlu subvenciju 10 dinara

    • Dobrivoje sa Rakoša

      11:50 // 17. 9. 2021.

      Ja ću mu dodati još 100 din po grlu kad prodam tele što je moja godišnja zarada od jednog grla

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: