Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 7. 4. 2024.

| Društvo

Na Svetski dan zdravlja SZO preporučuje povećanje poreza na duvan, alkohol, šećer i gorivo

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
cigarete opušci
“Moje zdravlje, moje pravo“; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Pod sloganom “Moje zdravlje, moje pravo“ Svetska zdravstvena ogranizacija danas, 7. aprila, obeležava Svetski dan zdravlja pa tim povodom preporučuju da povećanje poreza na sve što negativno utiče na zdravlje ljudi - duvan, alkohol, šećer i fosilna goriva.

STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA 7. april - Svetski dan zdravlja; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Na Svetski dan zdravlja, SZO apeluje na građane da neguju zdrave stilove života, da brinu o svom zdravlju, da se informišu i aktivno učestvuju donošenju odluka koje se tiču zdravlja, dok na države članice organizacije da se “preorijentišu sa ekonomija vođenih profitom i onih koje za posledicu imaju zagađenje životne sredine, na ekonomije vođene pravednošću i blagostanjem”.

Zato SZO preporučuje povećanje taksi, odnosno poreza na proizvode koji imaju negativan uticaj na zdravlje populacije, kao što su duvan, alkohol, dodatni šećer i fosilna goriva. Kaže da samo zdravo životno okruženje može promeniti živote ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija utvrdila je da najmanje 140 zemalja priznaju zdravlje kao ljudsko pravo u svom ustavu, ali sve zemlje ne donose i ne sprovode zakone tako da osiguraju pristup stanovništva potrebnim zdravstvenim uslugama.

forum, zdravlje Forum u Nišu; foto: S. V. Zdravstvene i obrazovne institucije iz Niša priključile se su obeležavanju Svetskog dana zdravlja ističući ulogu i značaj medicinskih sestara i tehničara u svim segmentima rada na očuvanju zdravlja građana.

Pomoćnica direktora za kvalitet iz Centra za promociju zdravlja sa Instituta za javno zdravlje Niš Roberta Marković ističe da zdravstvene usluge treba da budu dostupne, efikasne, efektivne, jednake za sve, integrativne i kontinuirane.

Ove godine, stavljaju akcenat na ulogu i značaj dve profesije koje su, kako kaže Roberta Marković, izuzetno važne u svakom zdravstvenom sistemu.

U Republici Srbiji oko 56.000 medicinskih sestara i tehničara, prava jedna vojska, učestvuje u pružanju zdravstvene zaštite na svim nivoima. Kada kažemo sestra, obično je to personifikacija zdravstvene nege, ali medicinska sestra nije uključena samo u pružanju nege, dijagnostike ili lečenja. To je samo jedan deo njenih zaduženja, medicinske sestre i tehničari imaju važnu ulogu u prevenciji, promociji i zdravstvenom vaspitanju. Time treba da se bave i mimo rada u ustanovama, što treba i društvo da propzna kao potrebu - ističe Marković.

U niškom Domu zdravlja lekar, medicinska sestre i tehničari su jedan tim koji radi na istom zadatku ističe načelnica Opšte službe Doma zdravlja Niš Danijela Cvetković. Dodaje da svi oni neprestano rade na edukaciji.

Svaki pacijent kada dođe u zdravstvenu služnu, prvi kontakt ima sa medicinskom sestrom ili tehničar, ta komunikacija je važna. Oni rade na pružanju terapijskih procedura, intervencije i previjanja, delom i skrininga, na imunizaciji, u savetovalištima, idu na teren. Zaista imaju veliku i važnu ulogu - kaže Cvetković.

O značaju sestristva i radu na unapređenju globalnog zdravlja, govorile su na forumu u Nišu pomoćnica direktora za kvaloitet iz Centra za promociju zdravlja sa Instituta za javno zdravlje Niš Roberta Marković, viši predavač Medicinski fakultet u Nišu Mirjana Marinković, načelnica Opšte službe Doma zdravlja Danijela Cvetković i profesorka Medicinske škole u Nišu Ljiljana Jelenković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    20:56 // 7. 4. 2024.

    - SZO preporucuje vakcinu AstraZeneca kao vitalnu za siromasne nacije
    - SZO preporuvuje skup tretman antitijelima za kovid
    - SZO NE savetuje upotrebu dva kovid tretmana antitelima
    - SZO upozorava na novu "bolest X"
    - SZO izdala preporuku za upotrebu jos jedne vakcine protiv malarije

    Samo da Usnija ne nabavi vakcije protiv malarije na polu-crno, pelcovace po kucama u predizbornoj kampanji ...

  • Euro Linda

    17:12 // 7. 4. 2024.

    Svaka cast,vidim poceli su da izbacuju secer,palminu mast iz proizvoda,pohvalno.

  • Ахм

    17:02 // 7. 4. 2024.

    Да се стварно секирају, тражили би потпуну забрану производње и продаје.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: