Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 19. 7. 2011.

| Društvo

Na Vlasini počinje kontrola berbe borovnice

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
borobnica
Borovnica

LESKOVAC – Tokom ovog i narednog meseca Republička inspekcija za zaštitu životne sredine kontrolisaće berbu borovnica na jugu Srbije, pre svega u crnotravskom kraju i na Vlasini, gde je njeno glavno stanište.

- Ukoliko se dogodi da berači budu uhvaćeni u nedozvoljenoj berbi borovnice, jer je zaštićena Uredbom o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune, uslediće rigorozne kazne – saopštavaju inspektori.

Ovo je, u stvari, nastavak prošlogodišnje akcije kada je, na primer, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila prilikom vanredne kontrole sakupljanja i prometa zaštićene vrste borovnice na području Vlasine, u Crnoj Travi i Krivoj Feji, da su sva preduzeća koja su se bavila otkupom i prometom borovnice posedovala potrebnu dokumentaciju i odgovarajuće dozvole za sakupljanje, ali su berači koristili tzv. "češljeve", nedozvoljena sredstava za branje. Borovnici, upravo zbog nekontrolisane berbe, preti uništenje, jer neuki berači priručnim beraljkama poput gustog češlja nemilice uništavaju ili oštećuju ovo egzotično voće i drugo retko rastinje.

Ukoliko je borovnica dobro ponela, berač priručnim beraljkama može dnevno da ubere i isporuči i po 200 kilograma ovog voća, a kampanja berbe borovnice traje dvadesetak dana - od kraja jula do prvih dana avgusta. Susreti inspektora i policije sa divljim beračima i nakupcima nisu nimalo prijatni, ali su se berači i nakupci toliko vični da uspešno izbegavaju službena lica.

Vlada Srbije donela je 2006. godine Uredbu kojom je Vlasina stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije. Od tada se daleko veća pažnja posvećuje kontroli berbe borovnice, a uoči svake kampanje Ministarstvo za zaštitu životne sredine objavljuje konkurs za izdavanje dozvola za berbu borovnice, a otkupom borovnice poslednjih godine se na jugu Srbije bavi pedesetak otkupnih stanica. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milan rajkovic

    18:46 // 15. 3. 2013.

    ja sam sa pomenute teritorije to jest iz crne trave tu sam rodjen a i tu zivim trenutno. bavim se berbom borovnice i imam komentar na odluku ministarstva o zabrani takozvanih cesljeva to utice na dalji razvoj ove biljke,ali sem toga borovnica se gubi i zbog velikog broja zasadjenih sadnica borova i jelki. pa ako vec treba nesto da se uradi trebalo bi da se krene od borova. jer nemozemo da imamo i jedno i drugo.to znam iz iskustva jer gde sam nekad brao borovnicu tu sad nemogu ni da prodjem a od borovnice ni traga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: