Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:29, 10. 1. 2024.

| Društvo

Na današnji dan rođen "Oko sokolovo", legenda Zaplanja i Srbije

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Oko sokolovo Gadžin Han
Najpoznatiji ratni izviđač u istoriji srpske vojske; foto: S. S.

Najpoznatiji ratni izviđač u istoriji srpske vojske Dragutin Matić rođen je pre 136 godina, tačnije 10. januara 1888. godine u Kaletincu kod Gadžinog Hana. Cenio je porodicu i Srbiju, ali je bio strog, prvo prema sebi, pa i prema drugima, disciplinovan i uvek brinuo o njivama i selu, tako su potomci pričali o "Oku sokolovom" čija je kuća nedavno obnovljena.

spomen kuca dragutina matica, oko sokolovo, gadzin han, foto jv jelena misic 1 Spomen-kuća obnovljena 2022. godine; foto: JV / Jelena Mišić Rođen je u Kaletincu odakle je 1910. otišao u Beograd na odsluženje vojnog roka. Učestvovao je u oba balkanska rata i u svim važnijim bitkama Prvog svetskog rata - bio je na Ceru, Kolubari, povlačio se preko Albanije, bio na Solunskom frontu, učestvovao u njegovom proboju, učestvovao u oslobođenju Srbije. Uglavnom je obavljao izviđačke zadatke i tako je i nastala fotografija "Oko sokolovo" koja je obišla svet.

Nju je Dragutin Matić, prema pričama meštana Kaletinca, prvi put video 1965. godine na omotu ploče "Marš na Drinu" koju mu je Kostadinka Matić iz Niša poslala poštom u rodno selo.

spomen kuca dragutina matica, oko sokolovo, gadzin han, foto jv jelena misic 2 Zavičajna kuća u njegovom Kaletincu; foto: JV / Jelena Mišić Juna 2022. godine kuća, odakle je otišao u vojsku, rekonstruisana je i vraćen je izgled kao da je Matić i dalje tu. Tada je Dragutinov potomak Živorad Matić rekao da pamti dedu kao veoma strogog čoveka, veoma disciplinovanog, i čoveka koji je znao šta da radi.

Sa 70 i nešto godina je bio predsednik sela, on je doveo vodu koju selo sada koristi. Bio je u vojsci u konjici i jahao je u rame uz rame sa knezom Pavlom. Pitali smo ga često "deda, kako je bilo sve to", a on nam odgovarao "davno to beše, dete, zaboravio sam". O ratu nikada nije želeo da priča, ali je uvek govorio "budite pametni i svesni, imate samo jednu državu, imate samo Srbiju" - priča sa suzama Žika Matić.

zika matic, spomen kuca dragutina matica, oko sokolovo, gadzin han, foto jv jelena misic Žika Matić seća se dede; foto: JV / Jelena Mišić Njegov deda je bio veliki junak, dodaje Žika Matić.

Bio je pobažan, praznik poštovao, nije mogao da se počne obrok dok ne sedne u čelo i kaže "Bog nas blagosiljao, izvolite jedite". Kao čovek, porodicu je izuzetno cenio, ali je bio strog, prvo prema sebi i prema svima. Bio je cenjen u selu, svi su ga poštovali. Sa 80 godina je i dalje gledao svaku svoju parcelu. Deda je bio veliki junak, sa ponosom nosimo prezime Matić - dodaje Žika Matić.

spomen kuca dragutina matica, oko sokolovo, gadzin han, foto jv jelena misic 3 Kuća u skoro istom stanju kao kada je Dragutin živeo; foto: JV / Jelena Mišić Mnogo mu je žao, kako kaže, što u kući nema odlikovanja, gde su dva Ordena Karađorđeve zvezde i tri Ordena Belog orla.

Kada su Nemci došli u selo, baba Kruna je sva vojnička odlikovanja i dokumente stavila u sanduk i zakopala u pesak pored obližnjeg potoka. Međutim, pala je velika kiša i odnela sanduk sa svim, a nismo uspeli nikad da pronađemo - kaže Matić.

U kući su i dalje kreveti, orman, sto, ognjište, fotografije, burad i sve što je Dragutin koristio, a njegova praunuka Ljiljana kaže da se malo izmenila u odnosu na ono što ona pamti kao dete.

Ne znate koje su me emocije obuzele. Nedostaje u ovoj kući krevet gde smo spavali, ali je na starom mestu i dalje ikona - kaže Ljiljana.

spomen kuca dragutina matica, oko sokolovo, gadzin han, foto jv jelena misic 6 Iz ove kuće je 1910. godine otišao u vojsku; foto: JV / Jelena Mišić Stariji meštanin Kaletinca, jedva se kretajući uz pomoć štapa, obišao je suznih očiju kuću i setio se kako su se slavski dani provodili u ovoj kući.

Dragutina je mrzelo da ide pet puta u podrum po rakiju, pa je jednom doneo bure i stavio na sto. Tri dana su tako slavili. Sećam se, kako sam ih gledao kroz prozor druge sobe - rekao je meštanin.

Krajem decembra 1969. se razboleo, a iz vojnog garnizona u Nišu na Suvu planinu je poslat vojni helikopter sa lekarom po njega. Lekar je zaključio da Dragutin Matić ne bi izdržao put do bolnice i umro je 1. januara 1970. godine u svom Kaletincu koji ga i dalje poštuje i ne zaboravlja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    21:57 // 10. 1. 2024.

    ...i dozivesmo, da lihvarski automobili, sa kamerama na krovu imaju isto ime kao ovaj junak ! Toliko o postovanju Velikog rata, gde Srbija dade mnogo muskih glava ! Sto rece jedan putnik za Solun- Majstore, sces na Zejtinlik, vozi odma u Kosmos !

  • Бата Рака из Ниш

    12:12 // 10. 1. 2024.

    Нешто лепо...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: