Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 20. 10. 2010.

| Društvo

Na današnji dan saveznici bombardovali Niš

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
foto: ww2incolor.com

NIŠ – Na današnji dan, 20. oktobra 1943. godine, britanski i američki avioni bombardovali su Niš u Drugom svetskom ratu.

Procenjuje se da je tada usmrćeno više od 250 srpskih civila, uključujući više desetina dece.

Saveznici su bombardovali objekte nemačke okupatorske vojske, koji su pretrpeli oštećenja, ali tada su najviše stradali kvartovi najsiromašnijih Nišlija oko železničke stanice.

- Niš je 57 puta bombardovan od starane saveznika u tom periodu, a to je najviše zbog strateškog položaja grada. Ono što je bitno, najviše su stradali civili, a konačan broj se ne može utvrditi. Najviše civilnih žrtava na jednom mestu bilo je u željezničkoj radionici, gde su se sklanjali radnici na železnici. Direktan pogodak je pobio sve ljude koji su se tamo krili – kaže istoričar Nebojša Ozimić.

Bio je to početak bombardovanja američkih i britanskih aviona po gradovima u Srbiji, a trajalo je do 18. septembra 1944. godine.

- Najparadoksalnije u celoj toj situaciji je da su Nemci pozivali civile da se spašavaju od bombi – dodao je Nebojša Ozimić.

Podaci o bombardovanjima nisu mnogo poznata, ali otvaranjem arhiva došlo se do nekih dokumenata koji ukazuju na pomešanost Vrhovnog štaba Narodne-oslobodilačke vojske Jugoslavije.

5. februara 1944. godine Josip Broz Tito je uputio depešu kojom obaveštava svoje poverenike u Srbiji: „Sve vaše želje u pogledu pomoći savezničkog vazduhoplovstva on će dostaviti Savezničkoj misiji pri Vrhovnom štabu NOVJ. Vrhovni štab će pak odlučiti da li će predloženi cilj da se bombarduje.“

Krajem jula 1944. godine Edvard Kardelj je saopštio svojim saradnicima: „Dogovarajte se s Englezima o saradnji njihove taktičke avijacije u vašim akcijama (mitraljiranje kolona, manja bombardovanja konkretnih ciljeva na frontu i td.) Oni na takav način sarađuju u celoj Jugoslaviji. Bombardovanja gradova i uopšte veća bombardovanja odobrava samo Vrhovna komanda."

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kuca stradala od saveznickih bombardovanja

    19:56 // 20. 10. 2010.

    Hvala im, i za ovo a i za ostala bombardovanja. Sa ovakvim saveznicima, prosto da ne pozelis neprijatelje.

  • pantelejac

    19:15 // 20. 10. 2010.

    i kao i obicno za ovo niko nije odgovarao a jos fali da tadic ode i izvini im se sto nisu imali vise ciljeva za bombardovanje...kako je krenuo i to je moguce.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: