Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 26. 3. 2019.

| Društvo

Na deonici Koridora 10 kod Proseka, umesto auto-puta zjapi rupa

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
nasip
Ne zna se kada će radovi biti završeni; foto: I. Ristić

Na još neotvorenoj deonici Koridora 10 kod niškog sela Prosek umesto skoro završenog auto-puta sada je velika rupa. U "Koridorima Srbije" kažu da ispituju čija je odgovornost, a Južne vesti saznaju da je problem loše zemljište na kojem je put građen. Stručnjaci tvrde da na njemu nije smelo ni da se gradi.

radovi Umesto auto-puta - rupa; foto: čitalacČitav višemetarski zemljani nasip između mosta i nadvožnjaka na neotvorenom delu Koridora 10 kod Proseka nedaleko od Niša je uklonjen.

Najpre je avgusta 2018. popucala deonica auto-puta na ulazu kod sela Prosek, da bi nakon pisanja Južnih vesti krenula rekonstrukcija. Sada je između dva mosta na ovom delu Koridora ogromna rupa. Radnici grčke firme Terna uklonili su nasip, a sa mosta na Nišavi i zemljana kosina kao i kamena obloga. U Koridorima Srbije ističu da se radi o problematičnih 150 m puta.

Nije reč o izvodjenju radova na mostu, već su u toku radovi na izradi novog nasipa izmedju gore navedena dva mosta. Nakon izgradnje novog nasipa, biće izgradjena nova kolovozna konstrukcija i montirana saobraćajna signalizacija - navode u Koridorima.

U ovom javnom preduzeću dodaju i da će se tokom radova otkrivati i ko je odgovoran za propust u izgradnji ove deonice.

Stručni nadzor i akreditovane laboratorije će jasno utvrditi da li su pukotine na asfaltu nastale zbog greške izvođača ili je projektant uzeo pogrešne parametre tla prilikom izrade projekta. Navedeno otklanjanje nedostataka je u garantnom periodu - ističu u Koridorima.

Međutim, koliko će trajati ovi nepredviđeni radovi, u Koridorima nisu precizirali.

Građevinski inženjer Danijel Dašić ističe da je najverovatnije reč o propustu izvođača radova koji nije ispitao zemljište pre nego što je krenuo sa izgradnjom Koridora.

Ovde je reč o manjku radova na ispitivanju kvaliteta podloge - ističe Dašić.

Podsetimo, na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao i već je bio krpljen. Novinari, kojima su iz Terne inače zabranjivali da fotografišu javni put u izgradnju, tamo su zatekli radnike koji su ispitivali tlo. U Koridorima Srbije rekli su da su se rupe pojavile još juna 2018. godine, ali da je navodno početkom februara odlučeno da mora da se o trošku izvođača zameni čitava ta deonica dugačka 150 m.

Građevinari koji su želeli da ostanu anonimni smatraju da je za pukotine kriva asfaltna podloga koja je izgrađena od lošeg kamena.

Inače, ovaj deo puta zvanično je završen još 2016. godine, ali njime ne prolaze vozila jer nisu završeni planirani tuneli. Te godine ga je "svečano" obilazio i predsednik, a tada premijer Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • LudiMilojko

    20:15 // 6. 4. 2019.

    Cim je nastala havarija odma se razletili isekli most i sve sklonili da nevidi inspecija sta su muljali i koliko su kratili na materijal i sto sta.Pa su se ovih dana razleteli sto pre brze sve da naprave nanovo i sakriju sve.Da slucajno se ne vidi koliko su novca pronevereili.To je ta nasa sadasnja vlast.

  • Jelena

    00:42 // 2. 4. 2019.

    Pa dobro, je l toliko tesko bilo pitati geologe pre izgradnje puta? U normalnoj drzavi, ni ekser se ne ubada bez geoloskog izvestaja!

  • dusko

    12:22 // 28. 3. 2019.

    Prolazim tuda, gledam i čudim! Zanima me dali će iko da odgovara? Dali je celo to parče od cca 9 km, koje se gradi već 10 tak godina ući u Ginesovu knjigu, ne rekorda, gluposti! Neverovatna devastacija i na levoj obali, rupa do rupe, šut, kamioni koji krše sva saobraćajna pravila nanoseći naslage blata na putu prema Nišu! Na šta ovo liči, pobogu? Gde je policija, tužilaštvo, ministar za ekologijua

    • Marko Dokic

      18:22 // 29. 3. 2019.

      Sve si lepo napisao osim "da li " se pise odvojeno.Bice bolje sledeceg puta,uci covek dok je ziv,mada si za ovo malo propustio gradivo posto se "da li" uci jos u drugom ili trecem razredu osnovne skole.pozzz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: