Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 28. 3. 2014.

| Društvo

Na festivalu nauke i baterija od tegli zimnice

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
8.JPG

Zašto je nebo plavo? Ko je izumitelj automobilskih svećica? Kako izgleda metilj pod mikroskopom, a kako skelet zmije? Šta pokreće CD? Kako bi Jung odredio vaš tip ličnosti?

Odgovori na sva ova, i još hiljade drugih pitanja, očekuju posetioce 6. festivala "Nauk nije bauk" koji je, u organizaciji Gimnazije "Svetozar Marković" otvoren u holu Elektronskog fakulteta u Nišu.

Oko 730 učesnika iz čak 8 država, na 55 postavki raspoređenih čak na dva sprata fakulteta, pokušavaju da posetiocima približe svet nauke.

- Sunce daje belu svetlost, a nebo je plavo. To je zato što plava svetlost, od svih ostalih iz spektra, pređe najveći put. Međutim, kada Sunce zalazi, dominira crvena boja, jer je crvena svetlost najmanje rasejava - objašnjava Aleksandra Marković, studentkinja Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

26 Na postavci Departmana za biologija u ekologiju PMF u Nišu i skelet zmije (foto: Vanja Keser)Osim njenog fakulteta, postavke na ovom festivalu ima još njih 20. Studenti Departmana za bilogiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta predstavljaju zbirku leptira, insekata i posetiocima nude da uhvate insekta koji izgledom podseća na drvo.

- Ovo je paličnjak. Neki se boje da ga uhvate, a neki rado prllaze. Deca su uglavnom zainteresovanija. Evo, mogu da vide i lobanje svinje i ovce, skelet zmije, a pod mikroksopom i metilje, vaši, vinske mušice i komarce - priča studentkinja Sanja Stojkov.

13 Posetioci samo mogu da naprave reljef u pesku (foto: Vanja Keser)Studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu otkrivaju koje bi boje bio list da nema hlorofila, dok njhovi vršnjaci sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta ubeđuju posetioce da čelik na građevinama može biti zamenjen kartonom.

Pažnju posetilaca privukla je i mogućnost da sami plastičnim grabuljama kreiraju reljef na pesku, na kom je bilo moguće videti izohipse i izobare sa projektora.


Srednjoškolci iz 8 država

Tajne nauke predstavili su i đaci 15 srednjih škola. Učenice "Škole mode i lepote" govorile su o štetnosti "legalnih droga" - alkohola i cigareta, ali i mnogih ostalih vrsta, nudeći čak i verne imitacije svake od njih.

- Steroidi utiču na rast mišića, a osećaj snage je psihička posledica - jedna je od poruka koja se može čuti za ovim štandom.

Na postavci "Hemija u zemlji čuda", posetioci dobijaju "magične zastavice" i posmatraju kako od potpuno belog papira, posle jednostavnog prskanja sprejem, nastaje srpska trobojka.

Đaci gimnazije domaćina pokazali su da je moguće imati baštu čak i u stanu bez terase. Plastične flaše, zasečene i napunjene zemljom, predstavljaju saksije koje treba povezati kao zavesu.

Za zalivanje dovoljna je jedna pumpa i crevo, a i kompost za prehranjivanje može biti proizvod samog baštovana. Anđelija Nikolić sa drugaricama pokazuje da sve to zaista funkcioniše. 18 Model "pametne" kuće gimnazijalaca iz Kumanova (foto: Vanja Keser)

Ostali drugovi iz njihove škole predstavljaju Island kao "zemlju vatre i leda", đaci MTŠ "15 maj" upravljaju robotima koji raspoznaju boje pomoću androida ili daljinskog upravljača, a njihovi drugovi iz ETŠ "Mija Stanimitović" podsećaju da Tesla izumitelj bobine, paljenja, alternatora i svećica. 

Kako će u budućnosti izgledati naše kuće pokazali su učenici Gimnazije "Goce Delčev" iz Kumanova. Kako je ispričao i predstavio na modelu "pametne" kuće Mario Veličkovski, svetlost, grejanje i kućne aparate uključivaćemo ili isključivati i kad smo daleko od doma, samo mobilnim telefonom.


Ljubav prema nauci već u osnovnoj školi

Da su i osnovci već ozbiljni naučnici, pokazali su đaci 11 osnovnih škola. Da je od zimnice moguće napraviti čak i bateriju saznali smo od učenika OŠ "8. oktobar" iz Vlasotinca. Njihovi vršnjaci iz OŠ "Sveti Sava" objasnili su "magiju" Fibonačijeve spirale.

- Ovu spiralu nalazite na svakom koraku, u njenom obliku su vilin konjic, puž, školjka, izgled olujne noći, akropolj, otisak prsta, pa čak i na ananasu, a Fibonačijevi brojevi (1,1,2,3,5,8,13...) su najzastupljeniji u prirodi - priča đak Branko Petković.

10 Model aviona braće Rajt (foto: Vanja Keser)Đaci sekcije za maketarstvo OŠ "Ratko Vukićević" pokazuju makete koje su napravili zajedno sa nastavnikom Zoranom Ćirićem, a najponosniji su na svoju verziju aviona braće Rajt.

Nastavnice likovne kulture i hemije u OŠ "Kralj Petar I" pomogle su svojim đacima da od gipsa, vode i prehrambenih boja naprave raznobojne krede, a od sirćeta, palente i sode bikarbone vodene boje, koju su potpuno bezopasne, čak i jestive.

Za štandom "Mense" mnoge posetioce razljuti ako ne uspu da reše postavljene mentalne zagonetke, koje s druge strane, kako kaže Dušan Ilić, deci budu ponekad jednostavan zadatak. 20 foto: Vanja Keser

Organizatori najvećeg festivala nauke jugoistočne Srbije nadaju se da će oboriti poršlogodišnji rekord kada ga je posetilo 18.000 ljudi. Oni pozivaju posetioce da dođu i u subotu, 28. marta od 10 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Blagojevic

    16:02 // 29. 3. 2014.

    Najveci dogadaj u Nisu, veci I od Nishwilla!!! Stvar sa kojom svaki gradjanin ovog grada treba da se ponosi!!!!
    Samo toga nismo svesni, zato nam tako i ide!
    Cestitam Gimnaziji Svetozar Markovic!!!

  • dragan

    10:57 // 29. 3. 2014.

    Bio sam juce i ovo je zaista odlicna manifestacija. Ta deca su buducnost Srbije, a ovi hohstapleri koji su unakazili drzavu moraju da se najure na margine drustva!

  • čini mi se da u insektarijumu vidim jelenka

    10:53 // 29. 3. 2014.

    koji je ugrožena vrsta, zakonom zašzićen. Deca taj podatak imaju u udžbeniku iz biologije za 7.razred, ali ne bi bilo loše da pri svakom pravljenju insektarijuma naglasi deci da ih ne love.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: