Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 17. 5. 2021.

| Društvo

Na hitnoj sednici niškog parlamenta i o subvencijama za građane za zamenu kotlova

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser3
Ako Grad prođe kod MInistarstva onda ima šanse i da građani uanprede svoje kotlove; ilustracija; foto: Vanja Keser

Za utorak, 18. maj, sazvana je hitna sednica niškog parlamenta, a na dnevnom redu su, za sada, 4 tačke. Jedna od njih je i ona koja se tiče pomoći građanima da unaprede energetsku efikasnost svojih stambenih objekata i da pređu na energent koji manje zagađuje vazduh i životnu sredinu.

Da bi se zaista nešto i promenilo u domaćinstvima i stambenim zgradama, prvo Grad Niš, kao jedinica lokalne samouprave, mora da prođe na konkursu kod Ministarstva energetike.

Ovo Ministarstvo je za ovu namenu opredelilo ukupno 54 miliona dinara, a gradovi i opštine koji prođu na konkursu ne mogu dobiti više od 10 miliona dinara, ali mogu manje i u skladu sa sumom koju su svojim budžetima predvideli za ovu namenu.

Tek onda taj novac, kako piše u javnom pozivu Ministrastva, mogu da dele građanima koji bi da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, ali pomoć neće pokriti kompletnu investiciju.

Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova od strane građana je 50%, a subvencionisani deo sredstava podsticaja od 50% pokrivaju JLS (jedinica lokalne samouprave - Grad Niš) i Ministarstvo - piše u dokumentu.

Pitanje je i koliko će novca biti odobreno Gradu, pa će se shodno tome i znati koliko zgrada ili individualnih domaćinstava može da bude i realno podržano.

O tome će na kraju odlučivati komisija koju će, piše u dokumentu, formirati gradonačelnik Niša.

Građani koji konkurišu novac će moći da traže za zamenu prozora i vrata, postavljanje izolacije zidova, krova i tavanica. Takođe, mogu da zmene i kotlove na drva onima koji koriste pelet ili gas.

Mogu da konkurišu i traže novac za zamenu ili ugradnju termoventila ili merača (kalorimetara), kao i za ugradnju solarnih panela za pripremu potrošne tople vode.

Ministarstvo je raspisalo javni poziv na koji gradovi i opštine mogu da pošalju svoje predloge do 21. maja.

Nakon toga bi, ukoliko projekat Grada NIša bude podržan, mogao da bude objavljen konkurs za građane i stambene zgrade u Nišu.

Podsetimo, na hitnoj sednici pored ove teme, diskutovaće se i odlučivati i o preuzimanju grobalja u Brzom Brodu i Suvom Dolu od strane Gorice, kao i o izboru direktora pojedinih ustanova u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JA

    15:23 // 18. 5. 2021.

    A KOJI SU TEK KRITERIJUMI ZA ODOBRENJE SREDSTAVA FIZICKIM LICIMA? DA LI CE I TU FUNKCIONISATI RODJACKE VEZE?

  • objektivno

    06:12 // 18. 5. 2021.

    Dajte, ljudima gde postoji mogucnost da se bez placanja prikljucka vezu na toplanu. Mene su odrali kada sam to uradio, a u mom slucaju investicija im je bila minimalna. Resite, konacno gasifikaciju.

  • E Naprednjaci Naprednjaci !!!

    21:23 // 17. 5. 2021.

    Sve se ovo radi zbog popularisanje Energetskog Menadžera i projekata koji u suštini nikad ne zažive a preko kojih ide mnogo novca
    pitam se šta uopšte radi Menadžer i taj odsek za Energetiku koji je u Komunalnoj upravi dok se zapošljavao siti su se naputovali do Škotske i Švedske o trošku grada dok je njihove poslove neko drugi morao da radi jedni su radeli drugi se provodili I SAD ONI NAGRAĐENI!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: