Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 20. 7. 2011.

| Društvo

Na jesen gotova prva mini hidroelektrana u Srbiji

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
vranje,brana

VRANJE - Predstavnici EPS-a i Republičke direkcije za vode, posetili su gradilište na reci Banjštici kod Vranjske banje, gde se na brani “Prvonek” gradi prva u nizu mini hidroelektrana u Srbiji, za čiju izgradnju je zadužen EPS. Najavljeno je da će radovi biti privedeni kraju na jesen.

Dr Dejan Divac, direktor Zavoda za brane pri Institutu za vodoprivredu “Jaroslav Černi” rekao je da je izgradnja mini hidroelektrane na brani “Prvonek” pilot projekat koji će imati višestruki značaj.

- Hidroelekrana koja se gradi na “Prvonek-u” i koja će nositi isto ime ukupne je snage 2.95 gigavata. Za početak obezbeđene su sve neophodne dozvole za izvođenje radova, koji će biti završeni u predviđenom roku, odnosno krajem jeseni. Značajno je i to što će se strujom snabdevati određen broj stanovništva, ali je svakako najznačajnije što će ovo biti prvi poduhvat na jednoj brani u Srbiji - rekao je Divac.

Novac za izgradnju mini hidroelektrana koje će se graditi na sličnim objektima kao što je brana “Prvonek” širom Srbije biće obezbeđen od Kredita Svetske banke, a za izgradnju prve hidroelektrane u Srbiji, na reci Banjštici, novac je obezbedio EPS iz sopstvenih izvora.

U aprilu je završena kompletna tehnička dokumentacija sa jasno naznačenim građevinskim potrebama, a EPS je već počeo proceduru nabavke opreme, turbina, generatora za mini hidroelektranu snage 900 kilovata. Ove poslove će raditi subotički “ATB Sever” i slovenačka kompanija AHE, a ukupna vrednost radova je 1,5 miliona evra, koje je obezbedio EPS - rekao je Zoran Manasijević pomoćnik direktora EPS-a.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, izrazio je zadovoljstvo što se prva mini hidroelektrana gradi baš u Vranju.

- Biti prvi u Srbiji je od velike važnosti. Ja ne bih ulazio u detalje šta će izgradnja minini hidroelektrane značiti za Elektroprivredu Srbije, ali bi istakao da će nama svakako značiti jer će zaokružiti priču vezanu za kapitalni projekat kakav je izgradnja brane “Prvonek”, tako da očekujemo da ovo mesto bude zanimljivo svim putnicima, učenicima koji dolaze na ekskurzije, turistima koji su u Vranjskoj Banji i imislim da će imati veliki značaj u razvoju turizma u ovim krajevima – rekao je Stojčić.

Očekuje se da objekat prve mini hidroelektrane na jugu Srbije bude završen do septembra, a da u skladu sa kompletiranjem dokumentacije za branu “Prvonek” počne i isporuka električne energije. Cena struje proizvedene u ovakvom tipu energetskog objekta bila bi mnogo niža od trenutne.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: