Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:46, 16. 3. 2020.

| Društvo

Na jugu Srbije nestašica zaštitnih maski, naručeno 5 miliona od Kineza, pravi ih i vojska

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
VAK_4194
Redovi ispred apoteka, ali maski nema; foto: Vanja Keser

Redovi ispred niških apoteka, a većina traži 2 stvari - maske i asepsol. Međutim, fali i jedno i drugo, a situacija sa maskama je ista na celom jugu Srbije. Jedino u Leskovcu po neka može da se nađe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je od Kineza naručeno 5 miliona maski, a premijerka Ana Brnabić zatim pojasnila da prednost imaju zdravstveni centri i zdravstveni radnici.

Maske ni za lek - komentar je mnogih južnjaka koji su se ovih dana angažovali kako bi zaštitili sebe i ljude oko sebe.

Takva je situacija u Vranju, Prokuplju, Pirotu, Svrljigu, a jedino u Leskovcu, kako kažu u apotekama, po neka maska može da se nađe.

VVV_0465 Maske najtraženija roba; foto: Vanja KeserSve je rasprodato još pre nekoliko dana, a da maski nema potvrdio je Južnim vestima i direktor Apoteka Niš Radenko Matić.

On je, kaže, naručio 100.000 komada od Galenike, ali sada je procedura drugačija, iako je ustanova bila spremna da plati i avansno.

Danas su u Beograd išli gradonačelnik Niša i profesor Bratislav Tiodorović i ja sam i njima dostavio dokumentaciju oko trebovanja 100.000 maski od Galenike. Oni su rekli da je to na Vladi Srbije ko će i kako da dobije sada i da se rasporedi. Kako će situacija dalje odvijati ne znam, a naše apoteke su rasprodale sve maske koje su imale - kaže Matić.

VVV_0489 Zaštita od virusa; foto: Vanja KeserDa su maske zajedno sa dezinfekcionim sredstvima deficitarna roba, Media i reform centru potvrdio je i prvi čovek Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević.

Toga, nažalost, nema u dovoljnoj količini, a svi ih traže. Nadamo se da će se i ta sredstva uskoro pojaviti na tržištu, pratimo iz dana u dan - rekao je Milićević.


Vučić: Naručili smo od Kineza da premostimo 10 dana

Prilikom proglašenja vanrednog stanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i da je za logističke centre obezbeđeno 38.000 maski na dnevnom nivou.

To znači da smo kupili pet miliona maski od Kine da bi mogli da premostimo 10 dana, koji će stići za neki dan - rekao je Vučić.

VAK_4175 Prioritet ima i vojska; foto: Vanja KeserNije pojasnio kako će one biti raspoređene, ali je o tome danas govorila premijerka Brnabić koja je rekla da će sve ići preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

RFZO će u okviru Kriznog štaba odrediti dnevnu distribuciju medicinskih sredstava i zaštitne opreme. To znači da mi danas do 18 sati imamo sve liste, svi resori će biti u obavezi da dostave liste. Prioriteti će svakako biti zdravstveni centri, radnici i saradnici, granična policija, sanitarna inspekcija, Gerontološki centri i onda ćemo dnevno raditi distribuciju i jedan deo za apoteke - rekla je Brnabić.


Ograničena kupovina

VVV_0654 Parola "snađi se"; foto: Vanja KeserU proizvodnju zaštitnih maski, kako je rekla premijerka, kreće i vojska, a uredbom će se ograničiti kupovina maski, zaštitnih rukavica i sredstava za dezinfekciju kako se ne bi stvarale nepotrebne zalihe.

Moći će da se kupi 10 maski, 10 pari zaštitnih rukavica i dva veća pakovanja, odnosno pet manjih sredstava za dezinfekciju - objasnila je premijerka.

Podsetimo, virus korona je evidentriran u 148 država i odneo je do sada na hiljade života. U Srbiji je do danas registrovano ukupno 55 obolelih , a svi pacijenti su i dalje u tretmanu lečenja - u bolnici ili kućnoj izolaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Yolo

    16:17 // 17. 3. 2020.

    Kako predsednik/ca Vlade reče "ima para država", ali u narodu sve manje, "ima lekova i maski", ali na papiru.
    Pitaju me u Maxi zašto ne nosim masku, odgovaram, nema nigde da se kupi!
    Rođaka išla u KC Niš, nevezano za Cov, nisu joj masku dali.

  • Dragan

    12:05 // 17. 3. 2020.

    Ja sam u Leskovcu u apotekama trazio maske pre 20 dana i tada su vec bile sklonjene i nije ih bilo.A cena je tada kako mi je receno bila 20 dinara komad

  • Радован ЧЕТВРТИ

    11:58 // 17. 3. 2020.

    Има у апотекама Кршенковић свега у изобиљу.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: