Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 15. 10. 2019.

| Društvo

Na jugu Srbije počinje vakcinacija protiv gripa

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
vakcinacija
Vakcinacija protiv gripa u prokupačkom Domu zdravlja od utorka; Foto arhiva: LJ.M.

Oni koji žele da se zaštite od sezonskog gripa, vakcinu će moći da prime u narednom periodu u domovima zdravlja u Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, kao i u Prokuplju i Svrljigu. Vakcinacija na jugu Srbije počinje 15. oktobra, a preporučuje se najstarijim i najmlađim sugrađanima.

Svim gradskim i seoskim ambulantama dopremljene su vakcine, kažu u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje, a ukupno je naručeno 6.170 doza. Oni koji žele da prime vakcinu, treba da se jave izabranom lekaru koji će ih uputiti u dalju proceduru.

Vakcina protiv gripa je četvorovalentna Vaxigrip tetara i sadrži viruse gripa tipa A - AH1N1 i AH3N2, kao i 2 soja virusa gripa tipa B. Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, starijima od 65 godina i osobama zaposlnim u javnim služabama - kažu u Zavodu.

Vakcinacija protiv gripa je važna jer se tako smanjuje prenošenje virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji, kažu u Zavodu za javno zdravlje, ali se i smanjuju obolevanja i umiranje usled komplikacija.

Struktura virusa gripa je promenljiva zbog čega se preporučuje imunizacija svake sezone.


Vakcine dopremljene i Pirotskom okrugu

Nakon preraspodele vakcina u svim domovima zdravlja, počeće vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za građane je obezbeđeno 3.900 doza, a lekari preporučuju vakcinaciju osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i onima sa oslabljenim imunitetom.

Vakcine su u Zavoz za javno zdravlje Pirot dopremljene u petak 11. oktobra, a u toku je njihova distribucija. Najviše ih ima u pirotskom Domu zdravlja Pirot - 2.000 komada, Opštoj bolnici u ovom gradu podeljeno je 400 doza, Dom zdravlja u Babušnici dobio je 400, dimitrovgradski 580, a Dom zdravlja u Beloj Palanci raspolagaće sa 500 doza.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je od 2 do 3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i traje od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine odnosno sezone - kažu u Zavodu.


Oko 6.600 vakcina za Pčinjski okrug

Od 15. oktobra će protiv gripa moći da se vakcinišu i građani Pčinjskog okruga, u svim Domovima zdravlja i seoskim ambulantama. Vakcinacija je besplatna, ali i obavezna za sve rizične grupe.

Vakcinu bi trebalo da prime srčani, bubrežni, neurološki bolesnici, oni sa plućnim i malignim bolestima, dijabetičari, deca starija od 6 meseci, stariji od 65 godina, kao i zdravstveni radnici i oni koji rade u javnim ustanovama - kažu lekari.

Za Pčinjski okrug je dopremnljeno oko 6.600 doza, što će, kažu nadležni, biti dovoljno da se zaštite sve rizične grupe.


Počinje vakcinacija u Prokuplju i Svrljigu

Oboleli od kardiovaskularnih bolesti, astme, šećerne bolesti, maligdnih i drugih hroničnih stanja koja narušavaju imuni sistem, od 15. oktobra moći će besplatno, sa overenom zdravstvenom knjižicom da prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Ove godine, u prokupački Dom zdravlja stiglo je 1.470 doza.

Nadležni u Domu zdravlja kažu da će se vakcinacija zainteresovanih građana vršiti svakog radnog dana u prostorijama ove zdravstvene ustanove od 8 do 13 sati, kao i u svim terenskim ambulantama kada izabrani lekar radi u njima.

Vakcina protiv gripa je četvorovalentna, što znači da sadrži dva sloja tipa A i dva sloja tipa B, što omogućuje bolju zaštitu vakcinisanim osobama. Vakcinacija se preporučuje i za starije osobe od 65 godina – kaže portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Za korisnike Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju, kao i za pacijente na dijalizi biti dopremljena vakcina iz Doma zdravlja, kaže Mirkovićeva, dok će se pacijenti na kućnom lečenju vakcinisati organizovano preko službe za Kućno lečenje i negu.

Iz Doma zdravlja podsećaju da je vakcinacija obavezna za sve zdravstvene radnike zaposlene u Domu zdravlja i prokupačkoj bolnici, jer je kako tvrde ovaj vid preventive najbolja zaštita protiv gripa.

Vakcinu protiv sezonskog gripa će od 15. oktobra moći da prime i Svrljižani, a patronažna služba Doma zdravlja radi svakog radnog dana od 7 do 14 sati.

Podsetimo, vakcinu protiv gripa mogu da prime i Nišlije, a centralna zgrada Doma zdravlja radi od 10 do 19 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: