Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 18. 1. 2019.

| Društvo

Na jugu Srbije se pliva za Časni krst

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Kosta-Bogojavljenje-Ilustracija.jpg
Bogojavljensko plivanje za Časni krst i na jugu Srbije; Ilustracija; foto: A.K.

I ove godine u pojedinim opštinama i gradovima na jugu Srbije, 19. januara na Bogojavljenje, plivači će se nadmetati za Časni krst. U Pirotskom okrugu plivanje je organizavo u sve 4 opštine, u Jablaničkom će se plivati samo u Grdelici, Vlasotincu i Medveđi, a u Pčinjskom na Vlasinskom jezeru i u Vladičinom Hanu. Nišlije će se nadmetati na “Čairu”, Svrljižani na Timoku, a Prokupčani na Toplici.

Najsmeliji Piroćanci će u subotu od 11 sati za Časni krst plivati na Gradskom kupalištu, a organizatori očekuju oko 70 učesnika.

Pored plivanja na Gradskom kupalištu, tradicionalno će se za Časni krst plivati i u selu Temska. Okupljanje plivača je u 11:30, a takmičenje kreće u 11:55 - kažu organizatori.

Belopalančani će se nadmetati u plivanju u okviru kompleksa parka "Vrelo" od 11:30, dok će takmičenje u Dimitrovgradu početi u 11:45, a plivaće se kod dvomostovlja na Nišavi.

Iako ove godine opština Babušnica zvanično ne organizuje plivanje, na teritoriji opštine za Časni krst će se plivati u selu Rakita.


Za Časni krst plivaju i meštani Grdelice, Vlasotinca i Medveđe

U Jablaničkom okrugu Bogojavljensko plivanje za Časni krst održaće se u Vlasotincu, Grdelici i Medveđi.

Grdeličani će četvrtu godinu zaredom plivati na ušću Kozaračke reke i Južne Morave, a nadmetanje takmičara počinje u 11 sati. Nakon toga, u Domu kulture u Grdelici održaće se “Pihtijada”.

Meštani Medveđe za Časni krst plivaće u bazenu u sklopu kompleksa "Gejzer" u Sijarinskoj Banji od 10 sati.

U Vlasotincu će se najhrabriji plivači nadmetati od 12 sati kod brane na Vlasini, a pre plivanja za Časni krst, od 11 sati, kažu organizatori, u holu Sportsko-rekreativnog centra "Vlasina" počeće tradicionalna “Pihtijada”.


Nišlije plivaju na “Čairu”, Svrljižani na Timoku

Dvadeset Nišlija plivaće na otvorenom bazenu "Čair” od 12 sati, a pobednik će poneti titulu Bogojavljenskog viteza.

Pobednik će na poklon dobiti Časni krst, zlatni lančić sa krstom, lovorov venac i novčanu nagradu, dok će svi takmičari biti darivani zlatnim krstićem - kažu organizatori.

Tačno u podne Svrljižani će zaplivati za Časni krst na Svrljiškom Timoku, a među učesnicima su, po prvi put, i 2 žene.


Prokupčani plivaju na Toplici

Za razliku od prethodnih godina, kada se plivalo na Rastavničkom jezeru, ove godine Prokupčani će za Časni krst plivati na reci Toplici, kod Grčkog mlina, a nadmetanje kreće u 11 sati.

Po prvi put će se najhrabriji plivači okupiti na Toplici, kažu organizatori, jer se na Rastavničkom jezeru ne može plivati zbog velike debljine leda.

U Prokuplju se Bogojavljensko plivanje održava 6. put, a organizatori su, kao i do sada, crkva Sveti Prokopije, Grad Prokuplje u Udruženje “Bog se javi”.


U Vranju bez Bogojavljenskog plivanja

I dok u Vranju neće biti plivanja, najhrabriji plivači Pčinjskog okruga za Časni krst moći će da se nadmeću na Vlasinskom jezeru, a takmičenje se organizuje i u Vladičinom Hanu.

Treći put zaredom plivači će se nadmetati na Vlasinskom jezeru, a takmičenje će početi tačno u podne. Pre toga, prema najavama organizatora, služiće se liturgija u crkvi Svetog Ilije.

Organizatori Bogojavljenskog plivanja su Sportski savez Surdulice, Karate klub „Tanden“ i Turistička organizacija.

U Vladičinom Hanu liturgija će se, od 9 sati, služiti u hramu Svetog kneza Lazara, a od 11 sati plivači će se na Južnoj Moravi nadmetati za Časni krst.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: