Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 4. 12. 2020.

| Društvo

Na jugu bez koncerata za doček Nove godine, neki gradovi će novac umesto pevačima dati u humanitarne svrhe

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Pirot novogodisnja dekoracija 2020; foto: JV-Lj. Filipov
U Pirotu najavili pomoć od milion do 1,5 miliona dinara u humanitarne svrhe; foto: JV-Lj. Filipov

Doček 2021. godine neće biti organizovan na gradskim trgovima na jugu zbog epidemije, a za sada jedino u Nišu najavljuju dnevne praznične događaje na više lokacija, uz tvrdnju da za to neće potrošiti ni dinar. U Pirotu su pred praznike kupili skupocen automobil, ali kažu da će novac dati i u humanitarne svrhe, Leskovčani takođe najavljuju pomoć za ugrožene umesto slavlja, kao i nadležni u Vranju, dok u Prokuplju nabavljaju novu dekoraciju.

Za nastupe pevača, binu, osvetljenje i posluženje gradovi na jugu svake godine izdvajaju po nekoliko miliona dinara, a toga za kraj 2020. godine neće biti zbog epidemije koronavirusa. vatromet Nova godina Ove godine bez tradicionalnih dočeka na trgovima; foto: Vanja Keser

Mnogi su zato predložili da umesto pevačima novac bude uplaćen humanitarnim organizacijama za lečenje obolelih. Iako neki to planiraju na jugu, izvesno je da će za to biti izdvojeno manje nego za proslavu, jer tvrde da zbog pandemije nema toliko novca.

Niš je prošle godine više od 10 miliona dinara potrošio na organizaciju dočeka i nastup Željka Samardžića, ove godine kažu - neće potrošiti ni dinar.

Za sada je ovo jedini grad na jugu koji ipak planira neku vrstu proslave, ali većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da će organizacija zavisiti od epidemiološke situacije, koja je u Nišu vanredna do daljeg. Dekoracija 2020 Nis 1; foto: Vanja Keser Jedino u Nišu najavljena neka vrsta proslave; foto: Vanja Keser

Turistička organizacija ima svoj deo aktivnosti u saradnji sa Gradom, ali još nemamo zvaničan program po danima, u toku je planiranje. Ono što znamo je da će od 27. decembra krenuti to na nekoliko lokacija u gradu, prvenstveno na centralnom Trgu. Imaćemo donacije nekih društveno-odgovornih preduzeća u vidu postavki, novogodišnje kućice, ali u skladu sa epidemiološkim merama moraćemo da vodimo računa i u skladu sa tim postupamo - navodi Anastasov.

U dnevnim događajima trebalo bi da učestvuju ustanove kulture, pa zato neće ništa biti potrošeno, kaže, ali tvrdi da će pokušati da izdvoje neki novac za humanitarne aktivnosti, poput one koju je nedavno predložila humanitarka Marina Adamović. Dekoracija 2020 Nis; foto: Vanja Keser Dnevni događaji zavise od epidemiološke situacije; foto: Vanja Keser

Dosta veliki deo budžeta je pojeo kovid, tako da nećemo izdvajati ni dinar iz budžeta za Novu godinu. Sigurno je da će grad da se uključi, ili bar ustanove kulture i javna preduzeća, osmislićemo način, uložićemo ili u neku organizaciju, ili direktno kroz humanitarni fond Marine Adamović, ali trenutno ne mogu da kažem koliko će biti izdvojeno sredstava, jer mi nemamo sredstva za realizaciju novogodišnjih događaja - pojašnjava.


U Pirotu luksuzni automobil, ali i obećanje da će novac dati i u humanitarne svrhe

Pirot u novu godinu ulazi sa novim automobilom, jer je nedavno Gradska uprava kupila luksuzni automobil za oko 56.000 evra.

Ipak, kažu da neće biti proslave, pa ni svečanosti povodom Dana grada 28. decembra, a građani su dobili obećanje da će deo novca ići u humanitarne svrhe. Pirot novogodisnja dekoracija 2020 1; foto: JV-Lj. Filipov Nema koncerata i proslava ni za Dan grada; foto: JV-Lj. Filipov

Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da je proslava Nove godine, kao i svečano obeležavanje Dana grada, uvek bilo dobrodošlo jer je to završnica godine i kako objašnjava, Grad treba građanima da podari neki događaj i da se u veselijem raspoloženju završi godina.

Međutim, pošto je ova godina obeležena epidemijom, a kako smo preporučili da se slave, rođendani i svadbe ne slave u standardnom obimu, mi ćemo ove godine odustati od proslave Dana grada i dočeka Nove godine na trgu pa ćemo novac preusmeriti u humanitarne svrhe. Pozivam ljude da nam predlože kako bi taj novac upotrebili - kaže Vasić.

Pirot novogodisnja dekoracija 2020 2; foto: JV-Lj. Filipov Piroćanci nabavili luksuzni auto, ali obećavaju i pomoć; foto: JV-Lj. Filipov Piroćance je prošlogodišnji doček na Trgu koštao oko 2,5 miliona dinara, a sada će taj novac biti preusmeren za pomoć deci.

Dao sam nalog Odeljenju za dečju zaštitu da nam da spisak porodica i dece kojoj je potrebna pomoć i vrlo brzo ćemo to obajviti. Mislim da ćemo ove godine između milion i milion i po dinara izdvojiti za te namene - objašnjava gradonačelnik.


U Leskovcu peticija da se novac uplati za lečenje bolesne dece

Leskovac je prošle godine za nastup Željka Vasića dao 15.000 evra, a uz binu, osvetljenje, nabavku hrane i pića za Novu godinu potrošeno je 3,5 miliona dinara.

Leskovac 2020; foto: JV Tek počelo dekorisanje Leskovca; foto: JV Ovog decembra nije potrošen novac na novu rasvetu, kao što neće ni za proslavu, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da će i obeležavanje pravoslavne Nove godina proći bez okupljanja na trgu u samom centru grada.

Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu je apelovao da se novac opredeljen za proslavu novogodišnjih praznika preusmeri na lečenje bolesne dece. Pozvali su i građane da ih u tome podrže i potpišu peticiju.

Sada nije vreme za pompezna slavlja, bine i vatromete, vreme je da gradonačelnik i lokalno rukovodstvo podrže građane koji se bore da prikupe novac za spas dece čije lečenje ne može da obezbedi državni zdravstveni fond. Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu apeluje da se obustave novogodišnja slavlja i ne pali dodatna novogodišnja rasveta. Umesto nje, upalimo nadu za život ove dece. Umesto trgova i bina za Novu godinu, neka zasija dečji osmeh - poručuju.

Leskovac centar; foto: JV U Leskovcu još nema ni dekoracije, a neće biti ni proslave; foto: JV Cvetanović potvrđuje da je zbog pandemije i loše zdravstvene slike u celoj Srbiji odlučeno da je zdravlje građana najbitnije, uz nadu da će već naredne godine Leskovčani moći da se druže u novogodišnjoj noći.

Takođe je obećao i da će novac koji je bio planiran za doček 2021. godine biti usmeren različitim zdravstvenima organizacijama i udruženjima koja se budu prijavila za to.

Državni revizor ne dozvoljava da se novac direktno usmerava, ali ja sam pozvao javno sva udruženja da se prijave na konkurs socijalne zaštite - kaže gradonačelnik.


Prokupčani obnavljaju dekoraciju za skoro milion dinara

Prokupčani jedini na jugu nabavljaju novu novogodišnju dekoraciju ovog decembra, a skoro milion dinara opredelili su za svetlećeg irvasa, kočiju, jelku, pahulje, led lančiće i druge ukrase.

Kažu da osim izdatka za nove ukrase neće dodatno trošiti novac, jer neće biti proslave Nove godine. Ranije se tradicionalno u Prokuplju obeležavala pravoslavna Nova godina 13. januara, ali ove godine definitivno neće biti ni te proslave. Prokuplje stara dekoracija; foto: JV-Lj. Mitic Prokupčani nabavljaju novu dekoraciju; foto: JV-Lj. Mitic

Zbog epidemiološke situacije u čitavoj zemlji pa i u Prokuplju i Topličkom okrugu, odlučili smo da ove godine ne organizujemo bilo kakva javna okupljanja. Smatramo da sada nije vreme za tako nešto, a procena je da su male šanse da će se epidemiološka situacija promeniti na bolje do tada - rekao je Milan Aranđelovic gradonačelnik Prokuplja.

Prokuplje stara dekoracija 1; foto: JV-Lj. Mitic Oko milion dinara za novu dekoraciju u Prokuplju; foto: JV-Lj. Mitic Gradonačelnik kaže da će Prokuplje ovogodišnje praznike u doba korone dočekati sa novim ukrasima, zato što su do ove godine koristili stare i dotrajale, za koje kažu da nisu bili na nivou grada koji je centar Topličkog okruga.

U Vranju ni prošle godine nije bilo organizovanog dočeka, već je novac uplaćen u humanitarne svrhe za lečenje najmlađih. Kako najavljuje većnica za turizam Izabela Savić isto je planirano i ove godine - 500.000 dinara uplatiće Fondu za lečenje dece i omladine, a neće biti ni proslave ni nabavke nove dekoracije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    19:52 // 4. 12. 2020.

    Daj Boze da je tako

  • BATA

    17:49 // 4. 12. 2020.

    Kako gradonacelnici postadose odjednom humani.Svih ovih godina neverovatne pare su davali ya jeftine zabave.Ali u svakom slucaju misle na narod.Koliku sumu ce odvajati na ovom virtuelnom tenderu.Da li ce davati kao da svuda svira i peva Cola,Ceca,Brena.....Da misle na zdravlje a pogotovu zdravlje najmladjih ne bi se ovako ponasali i donosili zakone o zdravlju po diktatu kriminalne i privatne SZO.

  • Pera

    17:42 // 4. 12. 2020.

    U Nišu najavljuju da ako nema ovih para za novu godinu, onde neće moći ništa da prespu narodne pare u svoje privatne džepove i neće biti trange-frange, ja tebi ti meni, i da će to uticati na njihov privatni budžet, osiromašiće, Možda treba da otvorimo Aleksinački rudnik da rade malo, da zarade za sebe pare, a?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: