Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 13. 1. 2021.

| Društvo

Na jugu se voda povlači, vanredna odbrana od poplava i dalje na snazi

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Nisava poplave; foto: JV
Nišava kod Lalinca probila bedem, ali se od jutros povlači; foto: JV

Ekipe su i dalje dežuraju u više gradova i opština na jugu, a nadležni kažu da je dobra vest da se voda polako povlači. U Nišu mirno, osim kod sela Lalinac, gde je Nišava u jednom delu probila bedem, Vlasotince je i dalje bez vode, a u Pirotu procenjuju štetu nakon poplavnog talasa.

Na jugu najviše problema sa vodosnabdevanjem ima Vlasotince gde će zbog oštećenja cevovoda i potkopane brane građani do popravke biti bez vode i snabdevaće se iz cisterni.

U Nišu nema problema sa vodosnabdevanjem nakon poplava i voda je ispravna za piće, uveravaju nadležni. Poplavni talasi su svuda u opadanju, a gradski većnik Miroslav Đokić kaže da su trenutno u Lalincu, gde je Nišava u jednom delu probila bedem. Poplave jug; foto: Nisavski okrug Voda se povlači na jugu Srbije; foto: Nišavski okrug

Od sinoć merenja pokazuju da to opada, tako da se razmatra situacija. Angažovan je i jedan dron kako bi snimio odozgo teren i da stručne službe na osnovu tog snimka ustanove da li je potrebno da se bedem popravlja i gde. U ostalim delovima je mirno - navodi Đokić.

Nisava poplave 1; foto: JV Nišava kod Lalinca probila bedem, ali se od jutros povlači; foto: JV Sinoć je bilo problema zbog poplava na više lokacija u Nišu. Đokić kaže da su bili kod Vrežinskog mosta jer je tu bila opasnost da nešto ne krene slučajno prema izvorištu Medijana, kao i u Medoševcu gde su dostavili džakove, pesak, ono što je potrebno da zaštite kuće.

Ekipa je bila i u Trupalu na dve lokacije, kod pošte i kod terena, kao i u Popovcu i tamo je pravljen nasip.

Sve to što je bilo problematično do jutarnjih sati je u opadanju, prati se samo Lalinac trenutno i tu je u opadanju. Pratimo situaciju, sve smo angažovali što možemo da angažujemo, ekipe su i dalje na terenu - ističe Đokić.

Most u selu Ćukovac u Vranju od jutros je ponovo otvoren za drumski saobraćaj, a dobra vest je da je Južna Morava u padu. Nisava poplave 2; foto: JV Nišava kod Lalinca probila bedem, ali se od jutros povlači; foto: JV

Kretanje vozila privremeno je bilo zabranjeno, u sklopu vanredne odbrane od poplava. Prema poslednjim podacima, vodostaj Južne Morave je u padu. Nadležne gradske službe i ekipe JVP “Srbijavode” su na terenu i prate nivo Morave i njenih pritoka - navode iz Grada.

Nakon što je poplavni talas u Pirotu prošao utvrđuje se šteta, a u gradu kažu da će prioritetno sanirati oštećene objekte javne namene.

Prema prvim informacijama oštećena su 3 mosta. Nišava, Jerma, pritoke i kanali sada su na nižem nivou, voda na kritičnim tačkama je opala. Pod vodom je bilo više od 300 podruma i dvorišta, voda je prodrla i u nekoliko kuća. Snabdevanje vodom, strujom, grejanjem je neometano - kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

Poplave jug Srbije; foto: Nisavski okrug Voda se povlači na jugu Srbije; foto: Nišavski okrug U PIrotu je zabeleženo rekordno zamućenje vode na izvorištu Krupac, od 74, a 1 je ona koja je bezbedna za piće. Zahvaljujući fabrici za prečišćavanje voda ona koja je dolazila do potrošača sve vreme je bila za piće, što nije slučaj u mestima gde takvih fabrika nema, kažu u Gradu.

I u Jablaničkom okrugu vodostaji reka stagniraju i voda se polako povlači. Grdelica je sinoć bila bez vode, koja je jutros u nekim delovima stigla, a nadležni uskoro očekuju da sva domaćinstva imaju vodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:27 // 13. 1. 2021.

    Resice se polako.Evo sve od sebe daje predsednica sela Gorica Jankovic i njen pomoćnik Mime ljudi se stvarno trude da saniraju štetu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: