Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 10. 5. 2015.

| Društvo

Na jugu stabilno, nema izbeglica iz Makedonije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
presevo
Iz Kumanova došli kod rođaka u Preševo; Ilustracija

Nakon sukoba u Kumanovu, prema podacima koje su na terenu prikupile nadležne službe, situacija na jugu Srbije je stabilna i mirna, saopštili su iz Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je istakao da nadležni državni organi situaciju prate iz minuta u minut, a da su u Preševu u pripravnosti sve službe.

granica Nema gužve na granici sa Makedonijom On objašnjava da nema većeg broja vozila iz pravca Makedonije koja bi želela da uđu u Srbiju, kao i da su u toku jučerašnjeg dana građani Makedonije prelazili granicu odlazeći kod svojih rođaka u Preševo. Kako javlja dopisnik Južnih vesti, granični prelaz Preševo - Tabanovci je prohodan i nema većih gužvi.

Do ovog momenta nijedno lice nije prijavljeno kao izbeglica sa teritorije Makedonije - izjavio je Stanković.

Stanković je rekao i da se prati šta se dešava sa srpskim stanovištvom u Makedoniji, objašnjavajući da je naša ambasada sa njima u neprekidnom kontaktu kao i da za sada nije bilo izveštaja o njihovoj ugroženosti.

Mi smo na terenu od trenutka kada je izbio sukob u Makedoniji i neprekidno pratimo situaciju. Nema naznaka da je Srbija ugrožena i nema razloga za zabrinutost građana Srbije - naglasio je Stanković.

Novinar sa Kosova Idro Seferi, koji za albanske i inostrane medije prati događaje u zemljama bivše Jugoslavije, kaže da situacija u Makedoniji već utiče na jug Srbije.

Ljudi iz Kumanova već stižu u Preševo i Bujanovac gde imaju rodbinu, to otežava stanje u ovim opštinama - keže Seferi.

Situacija u Makedoniji bi, kako smatra mogla da utiče na politiku Srbije, ali ne očekuje dalekosežne posledice.

Mogućnost destabilizacije Makedonije mogla bi da utiče na kreiranje političkih tenzija u regionu i napetosti na jugu Srbije, ali mi se ipak čini da se neće mnogo širiti te napetosti jer je, uprkos svemu, ovo jedna unutrašnja borba koja ima razne aspekte i veze sa ranijim tenzijama - smatra Seferi. 

Podsetimo, juče je u Kumanovu u oružanom sukobu između policije i oružane grupe koji je trajao čitavog dana poginulo osam policajaca i ranjeno je tridesetak osoba.

Zbog situacije u Kumanovu, koje se nalazi blizu srpske granice, na jug Srbije su poslate dodatne snage bezbednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: