Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 19. 1. 2020.

| Društvo

Na jugu suvo na Svetski dan snega, ne očekuju se veće padavine ove zime

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Sneg ilustracija
Prognoze nisu optimistične da će se ove zime "pošteno" zabeleti; ilustracija; foto: Flickr/Eneko Muiño

Preko 350 događaja u 45 zemalja obeležiće 19. januar - Svetski dan snega. Na našem podneblju ovaj dan pak prolazi bez simbola zime, a stručnjaci kažu da je razlog globalno zagrevanje, planetarni problem koji ovde više utiče na zimu, nego na leto. Kako predskazuju meteorolozi, večeras bi moglo da padne malo snega, ali kako sada stoje stvari, većeg teško da će biti ove zime.

Na ovim prostorima sneg je bio česta pojava i pre zvaničnog početka zime. Ove godine, bez belog prekrivača prošli su praznici, a ni na izmaku prvih zimskih mesec dana snega nema na vidiku. Rukovodilac Meteorološke službe u Nišu Zoran Vasiljević kaže da verovatno obilnijeg snega neće biti ove zime, mada napominje da su prognoze manje pouzdane što su dugoročnije. Sneg Niš decembar 2018 foto Južne vesti Vanja Keser1 Manje snega zbog globalnog zagrevanja; ilustracija; foto: Vanja Keser

Ove godine ima malo snega. Razlog je ono o čemu priča ceo svet, a to je globalno zagrevanje. To se na našem području očitava više u zimskom periodu - zime postaju toplije, a leta otprilike ostaju ista. Padavine postaju nepravilnije raspoređene i generalno u dugogodišnjem nizu se očekuje manje padavina. S tim što će biti ekstremnih situacija, kada će biti poplava - priča Vasiljević.

Klimatske promene nisu novina, protiv tga se bori nebrojeno organizacija u celom svetu, a prošle godine je ovaj problem u žižu javnosti vratila tinejdžerka iz Švedske Greta Tunberg, protestima i agresivno-potresnim govorima o ovoj temi. Sneg Niš decembar 2018 foto Južne vesti Vanja Keser4 Protiv globalnog zagrevanja mora se delovati na svetskom nivou; ilustracija; foto: Vanja Keser

Ipak, Vasiljević smatra da pojedinac ne može mnogo u ovom rešavanju problema, da se mora delati na svetskom nivou.

Pojedinac može da nastoji da generalno ne zagađuje okolinu, ali to je problem koji mora da se reši na nivou celog sveta: da se emituje manje gasova staklene bašte i da se manje uništava biljni pokrivač, posebno šume - priča Vasiljević.

Sneg Niš decembar 2018 foto Južne vesti Vanja Keser2 Svetski dan snega praznuje se poslednjih devet godina; ilustracija; foto: Vanja KeserIako su ciljevi Svetskog dana snega promocija zimskih sportova, u Međunarodnoj skijaškoj federaciji naglašavaju da je jedan od njih i njegovo očuvanje.

Mladi su budući čuvari snega. Deca su ta koja će u budućnosti pokretati fabrike, industriju i druge velike zagađivače. Mlađe generacije moraju odrastati uz brigu o okolini, kako bi i oni i njihova deca imali snega za igranje u budućnosti. Takođe, briga za očuvanje snega koristiće i očuvanju drugih prirodnih okruženja - kažu u FIS-u.


Skijalište u Pirotu zatvoreno zbog visokih temperatura, otvoreno zbog Dana snega

Klimatske promene uslovile su i neskvakidašnju situaciju - na planinama je viša temperatura nego u nižim predelima. Reč o temperaturnoj inverziji, kada temperatura raste sa povećanjem nadmorske visine.

Tako ni planine nisu pošteđene izostanka snega, zbog čega su nadležni bili primorani da Gradsko skijalište u Pirotu privremeno zatvore. Direktor Sportskog centra "Pirot" Nenad Đorđević kaže da je snega bilo malo, ali da su ga štedeli upravo za Svetski dan snega, pa će ovog vikenda raditi. sneg Niš decembar 2018 Male šanse da će ove zime sneg napadati; ilustracija; foto: Vanja Keser

Očekujemo sneg na planini, tako da se nadamo da će nadalje da radi. Gore je i po 15 stepeni nekada, klima se promenila i baš je problem. Poslednjih 5 godina imamo problem sa tim - priča Đorđević.

Inače, Svetski dan snega praznuje se poslednjih devet godina i svaki put je sveobuhvatniji.

Ove godine ima 363 događaja u 45 zemalja, od alpskih sredina, pa do većih gradova. Tako danas Norvežani imaju otvorena vrata, u Peruu i Brazilu se organizuju besplatni časovi snoubordinga, snežne festivale u Talinu i Ulan Batoru, te besplatne škole skijanja širom sveta. Njima se pridružio i Pirot, odakle su se školarci danas zaputili na Staru planinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    12:36 // 19. 1. 2020.

    Teško nama suša

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: