Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 13. 5. 2019.

| Društvo

Na jugu u pripravnosti zbog kiše i mogućih poplava

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
2
Na jugu Srbije zasad mirno, ali štabovi spremni da reaguju; Ilustracija; foto: A.K.

Zbog kiše koja skoro neprestano pada i najava da će tako biti i narednih dana, štabovi za vanredne situacije u Leskovcu, Vranju Prokuplju i Pirotu su u pripravnosti i prate situaciju na terenu kako bi brzo mogli da reaguju. Niški štab zasedaće sutra i napraviti plan, a zasad je na jugu Srbije mirno i nema opasnosti od poplava.

Leskovački Štab za vanredne situacije je zasedao i napravio plan praćenja vodotokova ukoliko bude više kiše, kako bi brzo mogli da reaguju. Kažu da je timu za zaštitu i spasavanje od poplava naloženo da narednih dana prati stanje na terenu i obilazi kritične lokacije na vodotokovima drugog reda.

Situaciju na terenu prati i preduzeće Srbijavode, dodaju, a oni obilaze kritične lokacije na vodotokovima prvog reda. Ako bude potrebno, na kritičnim lokacijama angažovaće mehanizaciju.

Organizovano je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u sektoru civilne zaštite, sva lica koja uoče ili imaju problem mogu se javiti na broj telefona: 016/200-817 - navode u saopštenju.


U Prokuplju mirno, ali se situacija prati iz sata u sat

U prokupačkoj Gradskoj upravi kažu da prate situaciju sa vremenom iz sata u sat. Iako smatraju da neće biti problema kada je u pitanju izlivanje reke Toplice, kažu da ako bude više kiše mogu da se izliju bujični potoci, koji neće napraviti veću materijalnu štetu.

U prethodnom periodu čišćeni su vodotokovi drugog reda. Najkritičnije je bilo naselje Mala Guba, ali tu je sada izgrađen bedem i taj problem je trajno rešen. Lokalna samouprava je uradila sve kad je preventiva u pitanju - rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Ipak, dodaje da će narednih dana sve nadležne gradske službe biti u pripravnosti, da će obilaziti teren i kritična mesta na kojima može doći do izlivanja bujičnih potoka kako bi na vreme preduzeli sve mere, a pre svega zaštitili građane i sprečili materijalnu štetu.


U Pirotu spremni da brzo reaguju

Najavljene obilne padavine neće iznenaditi pirotski Štab za vanredne situacije, a kako kaže njegov koordinator Sreten Savov svi su spremni i operativni za nadolazeću kišu. Štab ima svu potrebnu opremu, alat i tehniku, dodaje, te ako dođe do većih padavina, brzo će intervenisati.

Uz pomoć svih organa vršimo redovan nadzor, naša javna preduzeća su operativna za naše potrebe ukoliko dođe do vanredne situacije. Trenutno imamo najave, ali ne i zvanično obaveštenje Sektora za vanredne situacije kakva će biti situacija u našem okrugu - kaže Savov.

Po njegovom mišljenju najopasnije su manje reke, a ne Nišava koja kroz grad ima široko korito i kej koji je namenski izgrađen upravo zbog sprečavanja poplava. Takođe, u stalnom su kontaktu sa hidroelektranom Pirot, kako ne bi ispuštali vodu iz Zavojskog jezera.

Kada dođe do obimnih padavina imamo dogovor da zaustave proizvodnju i ne ispuštaju vodu iz jezera u Nišavu. Neispuštanjem vode iz jezera sve druge pritoke brže teku ka Nišavi i ta voda ne može da se vrati nazad, te se ne izliva u urbanom delu grada ili u selima - dodaje koordinator.

Krajem prošle godine otklonjeni su uočeni problemi iz prethodnog marta kada su takođe bile obilnije padavine, kaže Savov, a najznačajnije je sređivanje bedema kanala Rogoz čije radove finansira Kancelarija za javna ulaganja.

Radi se prcijalno, prošle godine je završeno 570 metara, sada će se raditi 270 metara, a očekujemo da se u narednim godinama završi čitav kanal koji je dužan preko 2 kilometara - objašnjava Savov.

U Vranju su tokom vikenda preventivno čistili korita Veternice na teritoriji Poljanice, a lokalna samouprava inicirala je aktivna dežurstva svih nadležnih službi i institucija na svim kritičnim tačkama na teritoriji grada.

Kakav je plan u Nišu ukoliko kiša nastavi da pada znaće se sutra, jer iz Nišavskog upravnog okruga najavljuju vanrednu sednicu Štaba u 9:30.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje da će od danas do 15. maja u Srbiji padati obilne kiše. Najavljuju da će tokom noći, sutra i u noći ka sredi na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta biti od 20 do 40, a lokalno i oko 60 litara po metru kvadratnom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja

    08:41 // 14. 5. 2019.

    Zasto se plasiti poplava, pa pozovite strajkace 1 od 5 miliona, i rado ce pritrcati u pomoc. Kada se javno eksponiraju i zele dobro narodu i Srbiji, neka sada pomognu!Pozdrav.

    • Jonca

      11:58 // 14. 5. 2019.

      A tebi sigurno pomaze veliki vodja,pa tako s punim ustima od sendvica izgovaras raznorazne gluposti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: