Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 8. 12. 2015.

| Društvo

Na jugu uveravaju da spremno dočekuju sneg

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
mehanizacija
U svim preduzećima tvrde da ima dovoljno mehanizacije; foto: JV

Predstavnici preduzeća koja su zadužena za čišćenje snega na jugu obećavaju da će ulice Niša, Leskovca, Pirota, Vranja i Svrljiga ove zime biti čiste i da padavine nikog neće iznenaditi.

Za čišćenje puteva u Nišu tokom zime zadužena su dva preduzeća JKP Mediana i MD gradnja

Njihovi predstavnici tvrde da ima dovoljno mehanizacije i soli i da to što imaju finansijske probleme neće uticati na rad tokom zime.


U Pirotu 5 tona soli više nego prošle godine

Pirotska Direkcija za izgradnju napravila je Plan zimskog održavanja, raspodelu dežurstava i, kako najavljuju, spremno čekaju sneg.

put Osim gradskih, programi održavanja uglavnom obuhvataju i ostale puteve; foto: JVPrema rečima Slobodana Rančića, šefa službe nadzora i izgradnje, ove godine je obezbeđeno 20 tona industrijske soli koja će se po potrebi mešati sa rizlom.

Ove godine imamo 5 tona više soli na raspolaganju i to će biti dovoljno za ceo zimski period. Pored dovoljnih količina soli imamo i potrebnu mehanizaciju koja u svakom trenutku može da pokrije sve putne pravce u opštini - kaže Rančić.

Planom je, osim gradskih, predviđeno i održavanje seoskih puteva oko Pirota, a Rančić ističe da su prioritetni oni ka prigradskim selima iz kojih je dosta zaposlenih u Pirotu, kao i održavanje puteva ka staroplaninskim selima do kojih je u zimskom periodu najteže doći.


Spremni i Svrljižani

I u Javnom komunalno-stambenom preduzeću “Svrljig”, kome je povereno održavanje lokalnih puteva na teritoriji svrljiške opštine, ističu da spremno čekaju sneg.

Direktor Igor Davidović kaže da je sva mehanizacija spremna, kao i da su obezbeđene dovoljne količine rizle i soli koje, naglašavaju, ima dovoljno i u Preduzeću za puteve “Niš”, a koje je nadležno za održavanje dela magistrale Niš - Svrljig - Knjaževac od malčanske petlje do Tresibabe.

Pored tog putnog pravca, PZP “Niš” održava i regionalne puteve na teritoriji Svrljiga, i to deonice od skretanja za selo Gojmanovac do mesta zvanog Jelenjak, od Periša prema Kalni, i od mosta na Belici kod Galibabinca do lalinskih Vetrila.


U Vranju poseban tretman čišćenja trotoara

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke male vrednosti, ugovor o "Tekućem održavanju saobraćajnica u zimskim uslovima" kao i prošle godine dodeljen je preduzeću PTGP "Saba Belča" iz Preševa, koje je i jedino podnelo konkursnu dokumentaciju. Ugovorena vrednost radova je 1.654.644 dinara.

Novina je što će gradski trotoari ove godine imati poseban tretman u odnosu na puteve.

Što se tiče dela javnih površina, trotoara i šetališta, o njima će tokom zime brinuti preduzeće „Komrad“.  Zbog zaštite materijala i behaton-ploča neće se koristiti so i rizla, već kalcijum-hlorid – kaže za „Južne vesti“ direktor Direkcije Dragan Stojković.


Leskovčani spremni i za najoštriju zimu

sneg-1 Prvi sneg ne bi trebalo da napravi probleme; foto: JVU leskovačkoj lokalnoj samoupravi tvrde da su u potpunosti spremni i za najoštriju zimu.

Portparol gradonačelnika Leskovca Sanja Conić kaže da je prvi čovek grada pre nekoliko dana imao preliminarni sastanak sa svim gradskim službama na ovu temu.

Apsolutno smo spremni za zimsko održavanje saobraćajnica. Ima i dovoljno zaliha soli. Sneg sigurno neće da nas iznenadi. U potpunosti je spreman i Štab za vanredne situacije - kaže Conićeva.

Prema ranijoj praksi, u slučaju velikih vremenskih nepogoda, formiraju se posebni štabovi za zbrinjavanje i pomoć ugroženima.


Prokupčani ponavljaju tender

Nakon što je prvi tender poništen jer se  niko od ponuđača nije javio za zimsko održavanje puteva, javna nabavka je ponovljena, s tim što je na novom tenderu održavanje podeljeno u 4 reona zbog, kako navode nadležni, specifičnog brdsko-planinskog terena.

Komisija je sačinila predlog za ponuđača za najnižom cenom, ali se čeka rok od 8 dana koliko ponuđači imaju pravo žalbe. Već od 14. decembra znaće se kome će biti povereno zimsko održavanje puteva – kaže za „Južne vesti“ Dragana Ješić, referent za puteve Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje.

Kako saznajemo, na ponovljenom tenderu za zimsko održavanje puteva u Prokuplju prijavilo se 5 ponuđača.


U Kuršumliji čekaju isporuku soli i rizle

Iz tehničke službe JKPD „Toplica“, koje je zaduženo za zimsko održavanje puteva na teritoriji Kuršumlije, navode da je, kao i u ostalim gradovima, mehanizacija potpuno spremna.

Ipak, isporuka neophodne količine rizle i soli, pored postojećih zaliha, očekuje se već u narednih par dana.


Blačani "pojačavaju" mehanizaciju

Zimsko održavanje puteva u Blacu povereno je lokalnom Javno-komunalnom preduzeću „Blace“ iz kojeg, kako navode, potpuno spremno dočekuju prvi sneg.

Direktor Jovica Đurković kaže da je nabavljena dovoljna količina soli, oko 6 tona, kao i da je sva raspoloživa mehanizacija spremna, ali i da se za čišćenje snega uskoro očekuje nabavka još jedne mašine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJCA

    15:17 // 3. 1. 2016.

    Drago mi je sto mogu da se nadovezem Danas je 3 JANUAR Prvi sneg E sad bi trebalo da BUDE SRAMOTA DOTICNE za ciscenje snega Jer je u Prokuplju sve ne ociceno i neprohodno Voleo bi da znm samo kako vas nije sramota DA DAJETE OVAKVE IZJAVE...

  • petra

    21:36 // 8. 12. 2015.

    Za čisćenje puteva u Nišu ima doviljno mehanizacije, a koliko je ispravna i koliko ce još biti, videcemo uskoro.

  • Petra Ilic

    13:24 // 8. 12. 2015.

    Ulice ce biti ciste-naravno jer snega nece ni biti.Ne daj Boze da padne,vide li bi koliko su spremni!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: