Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 15. 12. 2020.

| Društvo

Na jugu više od 800 pacijenata na lečenju, najveći pritisak na Niš i Leskovac gde su oni najteži

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
800x600_jov-4015-1607164628
U bolnicama na jugu sve manje slobodnih kreveta< ilustracija; foto: Ministarstvo odbrane

Svi veći gradovi na jugu Srbije imaju bolnice u kovid sistemu, najmanje hospitalizovanih je u Prokuplju i Pirotu, potom u Vranju, a najviše u Leskovcu i Nišu gde su i respiratorni centri. Odnedavno se teški pacijenti iz Pčinjskog okruga šalju na lečenje u leskovačku Opštu bolnicu, a oni kojima je neophodna intenzivna nega i dalje u niški Klinički centar. U odnosu na prvi talas, pacijenti sa lakom kliničkom slikom leče se od kuće, dok su u bolnicama samo oni sa težom slikom, pa lekari kažu da je situacija prilično napeta zbog popunjenih kapaciteta i očekuju da situacija bude bolja kada se otvori kovid bolnica u Kruševcu.

Klinički centar u Nišu prvi je ušao u kovid sistem još u martu iz koga nije izašao do danas, druge bolnice na jugu Srbije su imale kada da odahnu, ali su sada u najtežem talasu epidemije sve namenjene lečenju zaraženih.

Leskovačka Opšta bolnica odnedavno ima respiratorni centar, pa osim pacijenata iz Jablaničkog okruga, na lečenje dolaze i iz Pčinjskog. Direktor Nebojša Dimitrijević kaže da je najviše pacijenata do ovog talasa bilo u junu, kada je bilo hospitalizovano 165 pacijenata, a sada ih je više od 200. Bolnica-Leskovac-foto-Bojana-Stamenkovic Leskovačka bolnica ima respiratorni centar; foto: JV-B. Stamenković

Situacija je u principu jako napeta, otvorili smo još jedno odeljenje, Urologiju za vikend, juče nije bilo pacijenata, ali moramo da imamo rezervu uvek. Urologiju samo prebacili na Ortopediju, pošto ima malo pacijenata tamo, radi se samo hitne stvari u tom non-kovid delu, samo ono što mora da se radi odmah - navodi Dimitrijević.

Od kada je otvoren respiratorni centar, vrlo retko šalju pacijente u Niš, a direktor pojašnjava da transportuju samo one kojima je neophodna intenzivna nega, bez obzira na to iz kog okruga su stigli do Leskovca.

Dimitrijević kaže da je jedan od planova da najteži pacijenti, ali sa njima i zdravstveni radnici iz Leskovca, budu premešteni u kovid bolnicu u Kruševcu koja bi uskoro trebalo da počne sa radom. 800x600_IMG-4f514c51961e1bf4d81a14cc1a890d66-V Iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga pacijenti u leskovačkoj bolnici; foto: JV

Gledamo da maksimalno zaštitimo Niš, jer oni pokrivaju ceo jugoistok. Čekamo sad, dobili smo dopis da vidimo koji će naši ljudi ići u Kruševac, tako da mislim da će i naši najteži pacijenti ići tamo, to će biti centralna bolnica. Sve je puno, jako je teško iskreno i isrpljujuće. Prijem je i dalje poprilično veliki, od 20 do 30 pacijenata dnevno primimo - navodi Dimitrijević.

U vranjskim kovid bolnicama su osim pacijenata iz Pčinjskog okruga na lečenju i građani kosovskog pomoravlja, a trenutno ima svega 17 slobodnih mesta, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, jer je 143 hospitalizovano, sa bronhopneumonijom 138, a na kiseoniku je 51 pacijent.

Klinicki-centar-Nis-kovid-foto-JV U KC Niš oni kojima je neophodna intenzivna nega; foto: JV Pomoć niškom Kliničkom centru su, osim leskovačke bolnice i nedavno otvorena Vojna bolnica u Nišu i dve privremene, a pomoćnik direktora Goran Stanojević kaže da i dalje primaju najteže pacijente sa jugoistoka Srbije.

Zbog popunjenosti kapaciteta i da bi imali ti pacijenti gde da budu smešteni imamo dogovor da sve pacijente koje šalju najteže prvo za respiratorni centar obaveste. Što se tiče srednje teških, takođe ako se nešto komplikuje, mada su sve okolne bolnice uglavnom kovid bolnice i imaju svoje prijemno-trijažne ambulante i zadržavaju one kod kojih nije neophodan respirator. Ono što se komplikuje oni šalju našem prijemno-trijažnom centru i u odnosu na to određujemo da li će biti u novom KC, u respiratornom centru, u Vojnoj bolnici ili privremenoj bolnici Čair - pojašnjava.

Pirot DZ; foto: M.Đ Sve bolnice su u kovid sistemu; foto: M.Đ. Poslednja bolnica na jugu koja je ušla u kovid sistem je pirotska, gde trenutno leče 93 pacijenta, a najteže takođe transportuju u Niš, jer nema kiseoničkih mesta ni respiratora.

U problemu su i u Topličkom okrugu, gde se samo teži pacijenti hospitalizuju u Opštu bolnicu u Prokuplju, u kojoj je juče bilo 60 pacijenata, 44 na kiseoničkoj potpori. Ova bolnica pokriva ceo region, pa Dom zdravlja u Kuršumliji čeka dozvolu Ministarstva zdravlja za otvaranje kovid bolnice, što bi, kako objašnjavaju nadležni, olakšano građanima, ali i zdravstvenim radnicima koji dosta vremena gube na terenu.

Očekivanja su i da se situacija na jugu popravi otvaranjem kovid bolnice u Kruševcu, koja bi do kraja meseca trebalo da počne sa radom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    00:50 // 16. 12. 2020.

    Ne moze da nam se pise dobro kad stoka ne drzi distancu i jos se bune ako ih zamolis da se odmaknu. Niko nista ne veruje, a sve neki strucnjaci jer im je nesto dojavila Micika sto radi u Juri i ona tetka od babe sto je na traci u Leoniju. A tek sta se prica po gradu i selu i tako u krug...Bas smo primitivan, sebican i zaostao narod. Milosti nemamo a ovamo se hvalimo srcem i dusom.Ha ha ha..nema ih

  • Mara

    20:33 // 15. 12. 2020.

    Ne piše nam se dobro

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: