Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 6. 8. 2020.

| Društvo

Na konkursu u Leskovcu najviše novca za medije bliske vlasti

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
kamere, mediji
Preko 2,6 miliona dinara za niške medije; foto: JV / Ljubica Jocić

Od 30 miliona dinara, koliko je u ovoj godini namenjeno finansiranju medijskih sadržaja u Leskovcu, većina novca dodeljena je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Direktor Radija 016 Jugoslav Tomić kaže da je interesantan podatak da su preko 2,6 miliona dinara dobili mediji iz Niša, a za ovakav konkurs tvrdi da je namešten i da se godinama radi po spisku koji nadležni daju članovima komisije. Da ipak nije bilo spiska, već da je komisija po određenim kriterijumima ocenjivala projekte, kaže novinar Radoman Irić, jedan od 3 člana komisije.

Konkurs za finansiranje medijskih sadržaja raspisan je još 10. marta, ali je rok za predaju projekata i rada komisije prodžen zbog vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona. Početkom juna komisija je donela odluku o dodeli novca, a skoro trećinu ukupnog novca dobila je Televizija Leskovac koja je od prošle godine u vlasništvu kruševačkog biznismena bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Radoice Milosavljevića - 9,8 miliona dinara.

Nakon ove televizije, najviše novca otišlo je na račun lokalne Televizije K-1 - 4,5 miliona, a kako kaže Tomić, u pitanju je medij koji je takođe blizak SNS-u.

I ništa tu ne bi bilo neobično, jer ova televizija godinama dobija milionske iznose, da njen račun nije u blokadi već 6 ili 7 godina, što se lako može proveriti preko APR-a i Narodne banke Srbije. Preko 30 miliona dinara u zadnjih nekoliko godina je dodeljeno ovoj televiziji. Pitanje za odgovorne, kako je to moguće? - pita se Tomić.

Od leskovačkih medija novac su dobile i Dinkom K-1 (2 miliona), Radio-televizija 4S (2 miliona), portal Jugmedia (1,4 miliona), Studio d.o.o (1‚35 miliona dinara), Dnevnik juga (1,2 miliona), Sportska strana juga (600.000), Nova naša reč (600.000), Centar za razvoj medijske pismenosti - Stav (500.000), Agrozona Promedia (400.000) i Glasnik - Medija centar (300.000).

Tomić kaže da se ovakav šablon deljenja novca u Leskovcu ponavlja od 2014. godine, od kada je počelo projektno finansiranje medija u Srbije, a tvrdi da je to zato što komisije dobijaju spisak po kome treba da dodele novac.

Neki raniji članovi komisija govorili su kako od gradonačelnika dobijaju spiskove medija i iznose koje oni moraju da dobiju. O moralu članova komisija, ne treba ni govoriti. Možda će i sledeće godine komisija raditi u istom sastavu u interesu gradonačlenika, Radojice Milosavljevića, ali ne i u interesu građana Leskovca, sa čijim se parama oni neodgovorno ponašaju - kaže Tomić.

Da je komisija svoj posao uradila kako treba, po standardima i kriterijumima po kojima se inače ocenjuju projekti, kaže novinar iz Vranja Radoman Irić, koji je bio jedan od 3 člana komisije u Leskovcu.

Najpre da kažem da ta institucija spiska u rukama članova komisije jednostavno nije istinita. Ona kod mene nikada nije funkcionisala.Uvek je bilo i uvek će biti, po onoj narodnoj, ko gubi ima pravo da se ljuti, ali ovavke optužbe su neosnovane. U ovom poslu smo se rukovodili samo i iskuljučivo kvalitetom projkata, odnosno ponudom aplikanta i šta je to što građani te sredine imaju od toga - kaže Irić.

Dodaje i da ga ni ove, ali ni prethodnih godinama kada je bio u drugim komisijama, nikada nije zanimalo ko su vlasnici mediji i odakle su, već isključivo da li j eu projektu ima interesa javnosti i da li je on ostvariv.


Niškim provladinim medijima 2,6 miliona dinara

Osim što je najviše novca otišlo za finansiranje projekata leskovačkih medija bliskih SNS-u, Tomić kaže ove godine postoji još jedan paradoks - znatna sredstva dobili su niški mediji bliski vlastima. Četiri medijske kuće dobile su ukupno 2,6 miliona dinara.

Radio-televizija Belle Amie dobila je 900.000 dinara, Zoni plus i Kopernikus mreži dodeljeno je po 700.000 dinara, a PR Agenciji Hello animation 300.000.

Niškim medijima, naravno bliskim vlastima, i ove, kao i ranijih godina, dodeljena su znatna sredstva poreskih obveznika Leskovca. I to nije sve. Televiziji Info Puls iz Vranja podeljeno je 400.000 dinara, koja se u Leskovcu i ne vidi, a preduzeću za proizvodnju i promet računarske opreme Direct Link doo iz Beograda 200.000 dinara - priča Tomić.

Dodaje i da je Leskovac jedini grad u Srbiji u kome su po odluci Upravnog suda u Nišu poništena rešenja za izbor medijskih projekata koji će biti sufinansirani iz budžeta grada za 2015. i 2016. godinu i plaćeni ogromni sudski troškovi.

Podsetimo, ove godine je i iz niškog budžeta najviše novca za medijske projekte otišlo medijima bliskim vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pera

    11:12 // 6. 8. 2020.

    Sad će botovi:Naš preCednik (opštine)ovo,naš preCednik ono....Smučili ste se svima, zato je i bio "istorijsko" nizak izlazak na izbore.Mislite o tome.

  • profesor

    11:11 // 6. 8. 2020.

    a, pa to je iznenađenje...

  • Čudesni dribling

    09:20 // 6. 8. 2020.

    "Nema nikakvog pritiska na medije. Kada sam ja nekoga pozvao da izvršim pritisak?!" - A.V.
    Jedino što im ne opredeljujem sredstva iz budžeta, ne znam zašto se gase!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: