Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 3. 10. 2016.

| Društvo

Na niškim fakultetima počela predavanja za nove studente

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
studenti
Na svečanim dodelama indeksa dekani ih uručivali najbolje rangiranim kandidatima na upisu; Foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Nova generacija brucoša niškog Univerziteta danas je sela u klupe, a indekse je dobilo oko 4.000 studenata. Predavanja počela na svim fakultetima Univerziteta u Nišu.

Jesenji semestar slušaju brucoši na 11 fakulteta u Nišu, ali i na Tehnološkom u Leskovcu i Pedagoškom fakultetu u Vranju, koji su deo niškog univerziteta. 

Obrazovanje za skoro 3.000 novih studenata finansira se iz budžeta, dok je njih 938 samo platilo prvu godinu studija. Indeksi Dekan FSFV Milovan Bratić čestitao brucošima; Foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Broj samofinansirajućih studenata može da se poveća, mada neznatno, jer je na nekoliko fakulteta poput PMF-a i Tehnološkog ostalo još malo mesta – kazali su na Univerzitetu.

Fakulteti na kojima je ostalo mesta, dodaju, individualno organizuju prijemne ispite, pa su termini polaganja i upisa različiti.

Najveće interesovanje bilo je za upis na departmane za psihologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu, kao i za medicinu. Svršeni školarci su ove godine potvrdili da je sve veće interesovanje za tehničkim naukama.

Budžetska mesta na Elektronskom i Mašinskom fakultetu su bila popunjena u prvom upisnom roku u junu – dodaju. 


Rektor: Zanemarljiv broj "večitih studenata"

Na niškom univerzitetu je trenutno više od 28.000 studenata. 

Univerzitet Teško proceniti tačan broj studenata zbog onih koji nisu aktivni; Foto: arhiva JVJoš jednom izmenom Zakona o visokom obrazovanju, koju je, kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, usvojila Vlada, produžen je rok studentima koji su se obrazovali po starom programu da diplomiraju. Prethodne izmene predviđale su da oni koji su upisali studije do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju 2005. godine moraju da završe fakultet najkasnije do 30. septembra ove godine. 

Rektor niškog Univerziteta Dragan Antić kaže da je broj “večitih studenata” u Nišu zanemarljiv i smatra da je ovo produženje roka za takve studente bilo nepotrebno.

Onaj ko zaista studira sedne, nauči i završi fakultet. Onaj ko polaže jedan ispit u 5 godina - ne studira. Za to vreme mogu da se završe master studije. Večiti student nije student – kaže Antić.

Studenti koji su fakultete upisali 2005. i ranije pak kažu da od uvođenja Bolonjskog sistema njima nije ni na koji način olakšano, iako je po “starom” sistemu gradivo bilo mnogo obimnije, a nije bilo mogućnosti da se sve polaže iz kolokvijuma. Bivša studentkinja ekonomije Vesna Ivković je ove godine "stepenovala diplomu", iako su joj falila svega 2 ispita do kraja studija.

Redovno sam davala ispite koji su bili preobimni, a pre nekoliko godina su nam ukinuli pravo da pojedine ispite polažemo iz delova. Onda su usledili rokovi za diplomiranje, pa sam na samo 2 ispita do kraja odlučila da stepenujem diplomu – kaže ona.

Iako rektor Antić smatra da “večiti” studenti “neće početi da studiraju” zahvaljujući tome što dobijaju dodatno veme, ali ističe da bi voleo da svi oni dobiju diplome. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    10:55 // 4. 10. 2016.

    Mladi i naivni. Nisu ni svesni u šta su se upustili.

  • Павле И. Премовић

    17:34 // 3. 10. 2016.

    Нема недеље да не добијем обавештење да неки члан неке стране академије наука или веома угледни светски научник не прочита или не цитира мој неки научни рад. Само Универзите у Нишу изабра за почасног професора лице које до пре неку годину писало оде о диктатури пролетаријата. Па, зато је боја Нишекспреса црвена.

  • Lahor

    16:02 // 3. 10. 2016.

    Vrlo važno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: